Blog

Celebrating Shakespeare’s Legacy – To be or not to be… William Shakespeare

A fi swilliamshakespeareau a nu fi Shakespeare? Aceasta-i întrebarea. Deși cu toții îl cunoaștem sub acest nume, manuscrisele arată că el nu s-a semnat niciodată astfel, ci: „Willm Shaksp”, „William Shakespe”, „Wm Shakspe”, „William Shakspere”, „Willm Shakspere” și „William Shakspeare”.

William Shakespeare, supranumit “Bardul”, s-a născut în data de 23 aprilie 1564 în orașul Stratford-upon-Avon din Marea Britanie, însă data exactă a nașterii sale reprezintă doar o supoziție, registrele arătând doar că botezul lui a avut loc în ziua de 26 aprilie.

ÎShakespeare's_family_circlen anul 1582, la vârsta de 18 ani, el se căsătorește cu Anne Hathaway, care îi dăruiește o fetiță – Susanna și, mai târziu, gemenii Judith și Hamnet.

Existența lui Anne Hathaway este, de asemenea, învăluită în mister, singura mențiune făcută de soțul ei cu privire la aceasta fiind în testament, unde îi lăsa al doilea pat ca moştenire. Astăzi pare ciudată această practică, dar cu câteva secole în urmă, un pat era o piesă de mobilier foarte scumpă și extrem de importantă.

Undeva în jurul anului 1585, Shakespeare s-a mutat la Londra, urmând o perioadă în care activitatea sa devine sinonimă cu anonimitatea. Indiferent de speculațiile care au încercat să umple acest vid de informații, cert este că, până în 1592, când numele său apare într-un pamflet al dramaturgului Robert Greene, Shakespeare își începuse deja cariera de actor și autor.

Shakespeares_Globe_Theatre

În anul 1594, Shakespeare a devenit unul dintre fondatorii companiei de teatru Lord Chamberlain’s Men, iar mulți dintre membrii acestui grup, în frunte cu Shakespeare, au sprijinit construirea unui nou teatru, denumit Globe Theatre.

William Shakespeare este considerat de mulți a fi cel mai mare și mai influent scriitor al limbii engleze, lucrările sale fiind cel mai des citate, după Biblie. Pe scurt, putem spune că Shakespeare a scris aproximativ 37 de piese de teatru, două poeme narative și 154 de sonete. Ce nu se poate număra este emoția pe care Shakespeare ne-a transmis-o în fiecare din operele sale, indiferent că vorbim de marile tragedii („Hamlet”, „Macbeth”, „Regele Lear”, „Romeo și Julieta”, „Iulius Cezar”), de bine-cunoscutele comedii („Totul e bine când se termină cu bine”, „Furtuna”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Cum vă place”), de piesele istorice („Richard al III-lea”) sau de misterioasele sonete.

Actualitatea temelor abordate de Shakespeare acum mai bine de 400 de ani este incredibilă. Iubire, curaj, onoare, trădare, intrigi politice, Shakespeare le are pe toate. Citindu-i operele nu avem cum să rămânem de piatră și să nu reacționăm în vreun fel: să râdem, să ne revoltăm, să ne întristăm, să suspinăm sau să rămânem puțin pe gânduri. Și este exact ceea ce Shakespeare și-ar fi dorit.

Și poate tocmai din acest motiv Shakespeare nu a ezitat niciun moment să se folosească la maxim de cuvinte pentru a transmite spectatorilor stările potrivite. Se consideră că Shakespeare a contribuit la patrimoniul limbii engleze prin introducerea a peste 2.000 de cuvinte. Manager, lonely, hurry, gloomy, generous, alligator, fashionable, love is blind, forever and a day, foregone conclusion sunt doar câteva exemple de cuvinte și expresii inventate de Shakespeare pe care noi le folosim în fiecare zi.

Dacă „lumea întreagă e o scenă” iar William Shakespeare un actor genial, atunci cine a jucat în rolul dramaturgului? Personalități ca Orson Welles, Charlie Chaplin, Henry James, Charles Dickens sau Sigmund Freud s-au îndoit de faptul că Shakespeare a fost însuși Shakespeare. De la Francis Bacon la Elisabeta I, nu puține persoane au fost creditate cu paternitatea lui Hamlet, Henric al VI-lea sau Richard al III-lea. Totuși, majoritatea istoricilor literari resping aceste ipoteze.

Ca o coincidență, Shakespeare se stinge în aceeași zi în care s-a născut, respectiv 23 aprilie doar că 1616, la vârsta de 52 de ani, lăsând în urmă o moștenire grandioasă, dar și controverse. Chiar și ultimele sale cuvinte ce stau mărturie pe lespedea sa fiind răsunătoare: „Binecuvântat acel ce aste pietre va cruța/ Și blestemat acel ce oasele îmi va muta”.

Chiar dacă trupul lui Shakespeare a rămas la Stratford-upon-Avon, piesele lui au făcut înconjurul lumii și au schimbat omenirea pentru totdeauna.

Autor: Ana-Maria Chiriac, profesor Shakespeare School

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole