3 activitati amuzante in limba engleza – Sa invatam sa scriem corect!

Alfabetul limbii engleze este alcatuit din 26 de litere, iar buna cunostere a limbii engleze incepe cu stapanirea acestuia. Insa, cateodata, acest lucru ne poate da batai de cap.

Cum adica pronunt „buc” dar scriu „book”?!

Limba engleza atribuie literelor din alfabet alte valori decat in limba romana. Acesta este motivul diferentelor intre scriere si pronuntie.

Cu toate acestea este foarte important, mai ales in clasa a IV a, cand deja incepem sa scriem compuneri, scrisori sau mini-eseuri, sa stim sa scriem corect.

Primul pas este sa invatam alfabetul eImagininglez impreuna cu pronuntia fonetica si cel mai distractiv mod de a face acest lucru este printr-un cantecel antrenant: https://www.youtube.com/watch?v=iSKcUJOF-Dw

Iata cateva activitati amuzante prin care ne putem insusi ortografia corecta a cuvintelor in limba engleza fara efort:

Activitatea 1: Alphabet Snap

Cine nu a jucat in copilarie „Friptea”? Putem transforma acest joc intr-un minunat instrument pentru a exersa alfabetul si ortografia cuvintelor.

Runda 1: Pentru inceput, copiii se aseaza intr-un cerc, avand  mana dreapta asezata peste palma partenerului din dreapta si  mana stanga sub palma copilului din stanga. Se va alege o litera din alfabet, de exemplu „G”. Copiii vor incepe sa spuna pe rand literele, pana ajung la litera stabilita. Copilul care pronunta litera G va trebui sa-i atinga repede palma partenerului iar acesta va trebui sa se retraga pentru a nu fi prins. Pentru a face jocul mai interesant, putem alege o „pedeapsa” pentru copilul care a fost „fript” (de exemplu, tura urmatoare va juca stand intr-un picior). Jocul continua cu o noua litera.

Runda 2: Acum ca stapanim alfabetul foarte bine, este timpul sa trecem la cuvinte. Din nou, copiii se aseaza intr-un cerc, insa, in loc de litera vom spune un cuvant. Putem incepe cu cuvinte mai simple (ocean, camel, chair, price etc) si sa continuam cu unele mai dificile si lungi (weather, lightening, yesterday, treasure etc). Copiii vor spune literele din care este alcatuit cuvantul, urmand sa incerce sa atinga palma partenerului in momentul in care ajung la ultima litera. Va puteti folosi de manualul de la scoala pentru a alege cuvintele.

Activitatea 2: Spell it – Find it

Pentru acest joc avem nevoie de cateva post-its pe care vom scrie, cat mai clar (preferabil cu litere de tipar), diferite cuvinte. Vom aseza biletelele in diverse locuri din casa. Putem juca acest joc fie pe echipe (daca sunt mai multi copii), fie in doi. Alege un cuvant pe care sa il spui pe litere, copilul trebuind sa asculte cu atentie si sa alerge la biletelul care contine cuvantul respectiv, rostindu-l cu voce tare.

Activitatea 3: Spelling images

Pentru urmatoarea activitate va trebui sa printezi imagini cu cuvintele vizate. Alege o imagine din cele pregatite astfel incat copilul sa nu o vada. Apoi incepe sa spui pe litere cuvantul care corespunde imaginii respective. Copilul va trebui sa asculte cu atentie si sa spuna cuvantul corect. Dupa ce a ghicit, rolurile se vor schimba.

Prin exersarea scrierii corecte in limba engleza, copiii vor deprinde capacitatea de a scrie corect si de a verifica constient posibilele greseli dintr-un text. De asemenea, ei isi imbogatesc considerabil vocabularul, fiind la varsta cand capacitatile de asimilare sunt la un nivel ridicat. In cadrul centrului de invatare a limbii engleze Shakespeare School, se organizeaza anual Spelling Championship, o competitie de ortografiere adresata cursantilor centrului, incepand cu grupele de Juniori 2 pana la cele de Juniori 4. Concursul si are ca scop evaluarea vocabularului si motivarea cursantilor de a-si insusi normele ortografice corecte ale cuvintelor parcurse in cadrul orelor de curs, precum si dezvoltarea spiritului de competitie.

Autor: Cristina Vărzan, profesor Shakespeare School

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive