CAMBRIDGE CAE MISSION: POSSIBLE

Ca orice examen, CAE (Certificate in Advanced English) iti testeaza anumite abilitati, deprinderi, cunostinte. In acest caz, iti vor fi testate cunostintele de limba engleza la un nivel avansat, C1 (in Common European Framework si in jargonul marilor universitati care ti-au pregatit un pupitru la ele in amfiteatru). Dar, tot ca orice examen, CAE iti testeaza capacitatea de a lucra eficient contra timp si de a dispune de cateva strategii care sa te trimita direct in A-list. Care anume ar fi aceste strategii? Ei bine, inarmati-va cu rabdare, caci inainte mult mai este.

In primul rand, daca te gandesti sa iti incerci destoinicia intr-un asemenea examen, trebuie sa stii ca este unul extrem de complex, cu grad ridicat de dificultate, care nu numai ca nu este, dar nici nu pare piece of cake… Intr-adevar, cam in acest punct inceteaza a mai fi un oarecare alt examen. In ce consta? In nu mai putin de cinci probe:

 1. Reading, cu o durata de 1h 15′, care la randu-i este alcatuit din alte patru parti constitutive.
 2. Writing, cu o durata de 1h 30′, mai modest ca dimensiune (doua parti), dar aprig in ceea ce priveste asteptarile examinatorilor in privinta abilitatilor candidatilor de a redacta texte formale in limba engleza.
 3. Use of English, care dureaza 1h, se desfasoara de-a lungul a cinci parti, totalizeaza cincizeci de intrebari si care ne descoase practic mintea pentru a afla cat de bine exact stim limba engleza in depth.
 4. Listening, aproximativ patruzeci de minute, timp in care vom asculta diferiti vorbitori, cu diferite accente si ritmuri de vorbire, de la care trebuie sa incercam sa intelegem si sa selectam numai informatia semnficativa pentru intrebarile care ne privesc infrigurate de pe foaie.
 5. Speaking, 15 minute, doar 15 minute… doar 15 minute? Intr-adevar, dragi candidati, your fifteen minutes of glory! Doar atat avem la dispozitie pentru a impresiona.

Daca ai trecut de lista celor 5 si inca mai ai mintea limpede, te invit sa continuam. Scriam ceva mai sus despre anumite strategii. Propun sa ne oprim asupra catorva dintre cele mai folositoare.

Cum sa iti pregatesti examenul Cambridge CAE?

Iluzia pe care si-o alimenteaza unii candidati este ca, fiind convinsi de faptul ca pregatirea este esentiala, nu stiu cum sa o abordeze. Pregatirea unui examen Cambridge nu inseamna doar rezolvarea unor exercitii de gramatica si conversatii pe Facebook si Skype cu prieteni nativi ale unor meleaguri anglofone. Desiguri ca ele ajuta, dar un examen atat de sistematic precum CAE solicita din partea candidatului aceeasi rigoare.

Pregateste-ti proba de Reading:

 • rezolva cat mai multe teste de Reading pentru a te deprinde cu structura lor si consulta profesorul pentru a-ti adapta strategiile de lectura la formatul examenului.
 • Din sutele de cuvinte pe care le citim intr-un test de Reading, numai cateva zeci se dovedesc a fi cu adevarat relevante. Subliniaza indiciile care te duc la raspunsurile corecte (chiar daca ai aflat ca raspunsul tau era gresit dupa ce te-ai consultat cu cheia de rezolvare). Nu ceda, cauta explicatia fiecarui raspuns. It’s not the what, it’s the why.
 • De ce?”, ai putea comenta la nota anterioara. Ei bine, pentru ca, la fel cum un candidat competent are strategiile lui, asa si examenul se blindeaza cu tertipurile caracteristice, numite distractors. Exact, acele pseudo-indicii pentru care ai fi bagat mana in foc in legatura cu un raspuns ce se dovedeste a fi gresit, tocmai pentru ca, at a closer look, exista un altul care se preta mai bine intrebarii respective. Distractors ne fac sa ne concentram exclusiv pe gasirea raspunsului, facandu-ne sa uitam insa mare parte din intrebare. Keep one eye on the clue and the other on the question!
 • Pe masura ca te deprinzi cu structura testului si vezi ca raspunsurile corecte incep sa nu ti se mai para atat de misterioase, impune-ti o limita de timp. In timpul examenului real vei avea in jur de 18 minute pentru fiecare parte a probei. Invata sa iti gestionezi timpul!

Pregateste-ti proba de Writing:

 • Obisnuieste-te ca, inainte de a scrie orice tip de text, sa iti conturezi rapid un plan de idei. Tine minte, nici Napoleon nu pleca la lupta fara un plan de bataie. Rigorile sunt ridicate. Asigura-te ca nu repeti idei si ca nu te contrazici. Tot ce scrii trebuie sa fie argumentat si justificat in raport cu cerinta!
 • Cand incepi sa redactezi textul, imagineaza-ti ca porti un dialog imaginar cu potentialul cititor. Imagineaza-ti cum devine nerabdator cand scrii ceva interesant si cum casca atunci cand te indepartezi de la subiect. Scrie interesant si la obiect!
 • Dupa ce ai terminat de redactat textul, deschide dictionarul, cauta sinonime mai complexe, formale, interesante, care sa il faca pe cititorul din mintea ta sa spuna “Hats off!”. Ai rabdare insa si citeste si contextul dat drept exemplu pentru uzul cuvantului respectiv, pentru a nu il folosi impropriu. Be one step ahead of your reader!

Pregateste-ti proba de Use of English:

 • Invata vocabularul in chunks. Cuvintele nu sunt elemente izolate, plutind in aer sau in paginile de dictionar. Ele sunt folosite in contexte. Tu trebuie sa te familiarizezi cu diferite contexte, nu cu diferite cuvinte. O idee ar fi sa iti organizezi expresiile nou invatate pe baza criteriului de topic (subiect). Everybody works better in a team, and so do words!
 • Exerseaza tipurile de format de exercitiu prin parcurgerea cator mai multe teste de Use of English. La inceput, desi tu cu siguranta stii expresiile, particulele, structurile care iti sunt cerute, nu o sa ti se para clar ca tocmai acea expresie era cea care te-ar fi ajutat sa completezi cutare spatiu liber. Deprinde capacitatea de a gandi in itemi de examen. Practice makes perfect!
 • La nivelul examenului CAE se presupune ca esti deja familiarizat cu majoritatea notinilor de gramatica a limbii engleze. Dar asta nu inseamna ca engleza pe care o folosesti este error free. Concentreaza-te pe exersarea exceptiilor, a cazurilor particulare si a notiunilor avansate pe care inca nu te simti complet stapan/a. Invata sa inveti eficient!
 • Ofera atentia cuvenita ortografiei. Nu este nicio legenda: chiar si o litera gresita inseamna pierderea punctului. Ortografia nu este un vis urat, ci cheia catre succes!     

Pregateste-ti proba de Listening:

 • Obisnuieste-te ca, atunci cand rezolvi un test de Listening sa te pui in situatia exacta de examen. Asculta fiecare parte de Listening de doua ori. Fii propriul tau supraveghetor.
 • Nu te panica daca vorbitorii de pe inregistrare par a scoate cuvintele ca prin mitraliera. Concentreaza-te si selecteaza ce este important.
 • Nu intra in panica daca nu intelegi unele cuvinte. Incearca sa le deduci din context. It happens to the best of us, not to worry.
 • Tine minte, asculti de doua ori fiecare inregistrare. When is ever life generous enough to give you second chances? Well, the CAE is!
 • Subliniaza-ti informatia relevanta din text inainte ca inregistrarea sa porneasca. Ai acest ragaz. Astfel, te asiguri ca iti creezi o harta sintetizata si simplificata a sagai de pe hartie. Si, de asemenea, nu risti sa pierzi indiciul. Iti va fi imposibil sa citesti pe masura ce asculti si sa mai dai si raspunsurile corecte. Vei confunda indiciile cu distractors. Fii pregatit/a dinainte sa te poti redresa in context chiar daca ai ratat un raspuns.

Pregateste-ti proba de Speaking:

 • Obisnuieste-te cu structura probei si cu gandul ca vei discuta cu un alt candidat pe care probabil nu il vei cunoaste.
 • Exerseaza-ti discursul elaborat, dar la obiect, care sa te scoata in evidenta, dar fara sa para ca incerci intentionat sa il scufunzi pe celalalt candidat. Fii afabil!
 • Daca ai emotii, exerseaza prin a vorbi in fata oglinzii. In momentul in care nu te va mai bufni rasul/ plansul, nu iti va mai tremura vocea si vei putea sa iti raspunzi la intrebarile de examen coerent si fluent… Felicitari! Esti pregatit/a!
 • Nu uita, oricate emotii ai avea, contactul vizual trebuie mentinut cu interlocutorii (examinatorul sau partenerul de comunicare). Vorbeste ca de la egal al egal.
 • Foloseste eficient orice ocazie de a vorbi limba engleza, cum ar fi clubul de conversatie cu un nativ. Cu siguranta iti va dezmorti fluenta!

Ai rezistat pana aici? Te felicit! Inseamna ca esti dedicat in scopul tau. Iti doresc mult succes in trecerea cu brio a examenului Cambridge CAE si nu uita: Only 5% is inspiration. The rest is perspiration!

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive