Cursuri de engleza Bucuresti - Shakespeare-School.ro

socialIcons

Contul Meu Creeaza Cont
  • CURSURI ENGLEZA
    • Engleza pentru copii
    • Cursuri pregatire Cambridge
    • Curs pregatire IELTS
    • Club de Conversatie
    • Examen engleza ANC
  • CURSURI ONLINE
  • ATELIERE GRATUITE
  • Competitii
    • Essay Competition
    • Public Speaking
    • Spelling Championship
  • Despre noi
    • Povestea noastra
    • Metoda Shakespeare School
    • Cultura si valorile noastre
    • Profesori
    • Acreditari
    • Testimoniale
    • Activitati culturale
    • Resurse
      • Resurse cursanti
      • Resurse parinti
      • Resurse profesori
    • Ziggy & Zaggy
    • Asociatia pentru Educatie
    • Parteneri
    • Intrebari frecvente
    • Presa
    • Galerie foto-video
  • Contact
  • Cariere
Home / Activitati / Care a fost primul? Cartea sau filmul?

Care a fost primul? Cartea sau filmul?

Sigur ca din punct de vedere cronologic intrebarea noastra, ?Care a fost primul? Cartea sau filmul??, pare de-a dreptul nastrusnica. Gandul ne zboara cu mii de ani in urma, la misterioase? hieroglife egiptene, la insemne chinezesti pictate pe tesaturi de matase sau in bronz. Istoria filmului ne este mai apropiata. 579599_584930218202294_467420252_nSe profileaza sfarsitul anilor 1880, inceputul erei filmului mut, imagini alb-negru.

Doar ca nu spre Istoria Mare as fi vrut sa ne intoarcem acum, ci spre propria noastra agenda. Sa vedem cine ocupa locul intai in inimile noastre. Cartea… filmul… sau poate amandoua?

Cu mult mai subtila si complicata va deveni situatia daca ne vom rafina cercetarea, referindu-ne doar la adaptari. In 1903 aparea filmul britanic “Alice in Wonderland”, inspirat de cartea “Alice”s Adventures in Wonderland”, scrisa de Lewis Carroll. Era prima adaptare a unui film dupa o carte. De atunci, maestrii cinematografiei si-au cules in nenumarate randuri inspiratia de pe taramul literaturii. Legatura dintre file si ecran este poate astazi mai puternica decat oricand. Sa ne gandim doar la unele dintre cele mai mari succese ale ultimei decade: “The Lord of the Rings”, “Harry Potter”, “Twilight”. Interesul si curiozitatea aratate de publicul larg in ultimul timp pentru un film precum “The Hunger Games”, adaptare dupa romanul cu acelasi Il lui aura fallu quinze jours pour devenir a lui seul, le centre d”interet du nume al lui Suzanne Collins, probeaza ca magia care exista intre Carte si Film nu s-a destramat. In ultimele luni am avut nu mai putin de trei filme eveniment, cu decoruri si distributii de exceptie, adaptari ale unor carti nemuritoare: “Anna Karenina”, “Les Mis?rables”, “The Hobbit”. Fascinatia continua.

In general se spune ca o carte este mult mai buna decat adaptarea sa cinematografica. Un film este doar o interpretare a unei carti. Isi merita insa intru totul adaptarile patina intunecata? Nu ni s-a intamplat niciodata sa descoperim o carte printr-un film? Sa fie intai filmul, si apoi cartea? Iata: am citit “Stardust” dupa ce am fost vrajita de atmosfera filmului cu acelasi nume din 2007.

Gasind calea catre carte prin film avem doar de castigat. Un mare cititor, Don Quijote, spunea ca: ?Nu exista nicio carte atat de rea… incat sa nu aiba ceva bun in ea.? O carte ?actioneaza? asupra noastra in atat de multe feluri, pe atat de multe cai, o carte poate fi atat de multe lucruri: un stimulent pentru imaginatie, un profesor de limbi straine, o comoara de sfaturi, un prieten pentru timpul liber.

O carte si filmul facut pornind de la ea nu vor fi niciodata intru totul la fel. Vor lipsi unele detalii, anumite nuante pe care tu le-ai vazut nu vor fi sesizate de regizor sau de un anumit actor, decorurile vor fi poate altfel decat le-ai ?vazut? tu s.a.m.d. Dar daca ii vei da o sansa filmului si vei inceta sa-l compari mereu cu cartea, vei vedea ca poate nu este chiar atat de rau. Ca poate fi chiar grozav. Cu putina detasare te vei putea bucura si de aceasta varianta. Arta cinematografica n-ar trebui sa fie un dusman al literaturii, ci inca o cale de acces la cultura. Combinatia celor doua poate fi extrem de complexa. ?”Perfume: The Story of a Murderer? ?este o carte despre parfumuri si miasme, despre legaturile dintre mirosuri si emotii, care exploreaza simtul olfactiv. ?Descoperirea proceselor prin care pe de o parte cartea, prin cuvinte, apoi adaptarea cinematografica a acesteia, prin sunete si imagini, reusesc sa ?creeze? parfumul este fascinanta.

In spatele portilor incadrate de trandafiri englezesti, in clasele Shakespeare School citim, vizionam filme si, mai ales, observam, reflectam, discutam, dezbatem… Nu cred ca exista opinii gresite. Doar idei care nu au fost argumentate suficient, ipoteze care isi asteapta inca visatorii care sa creada in ele si care sa le faca reale.

Asadar, pentru tine care este primul? Cartea sau filmul?

Comments

  1. mara says

    22 February, 2013 at 7:39 pm

    eu cred ca prima oara a fost cartea

  2. Mandalac Tea says

    23 February, 2013 at 8:13 am

    Si eu cred ca prima a fost cartea. Ca de exemplu “Hobbitul”. Mai intai a fost scrisa cartea si dupa realizat filmul.

  3. Ana says

    23 February, 2013 at 6:42 pm

    Filmul este realizat dupa carte,prin complexitatea sa filmul incearca mereu sa surprinda cat mai multe actiuni si descrieri ale tematicii cartii,in opinia mea.

  4. Marghescu Bogdan says

    23 February, 2013 at 7:53 pm

    Cu siguranta prima a fost cartea deoarece filmele se inspira din carti.

  5. Oprea Ioana Alexandra says

    25 February, 2013 at 7:12 pm

    Chiar daca unele filme reusesc sa ne surprinda intr-un mod deosebit, tot cartea este cea care a inspirat filmul!

  6. Loredana Voicila says

    26 February, 2013 at 2:04 pm

    Ce ziceti insa de cartile scrise dupa filme, cum ar “E.T.The Extra-Terrestrial: A Novel”, “The Rose” sau cartile inspirate de seria Star Wars?

  7. Dumitrachi Livia says

    3 March, 2013 at 6:14 pm

    Din punstul meu de vedere cartea a fost prima deoarece filmele se inspira din carti dar unele fileme pot sa fie mai bune decat cartea originala.

  8. Alexandra Nitu says

    5 March, 2013 at 6:00 pm

    Sunt o fana intraita a triologiei “The Hunger Games”. Initial, am vazut filmul, si desi mi s-a parut foarte interesant, nu am priceput mare lucru. Citind si cartea scrisa de Suzanne Collins, am reusit sa inteleg motivul din spatele sangeroaselor jocuri si sa cunosc mai bine personajele, astfel ajungand sa le indragesc. Desi astept cu nerabdare si al doilea film, cartea va fi mereu cea pe care o prefer.

  9. Godri Luana says

    9 March, 2013 at 10:55 am

    O sa-mi permit sa afirm, ca , pentru toti, cartea a fost prima. Cand citesti cartea e ca si cum ai rula propiul film in minte, imaginandu-ti propriile caractere si infatisari ale personajelor. Nu mi s-a intamplat pana acum sa vad filmul inainte de a citi cartea, dar de fiecare data cand ma uit la un film al carei carte am citit-o ma simt foarte dezamagita de evolutia lucrurilor si critic mereu ce sa intampla in film, deoarece , toate sentimentele pe care t-i le transmite carte nu pot fi reproduse in film, unde nu poti avea mai mult de un dialog care sa reprezinte trairile personajelor…

  10. Petre Maximilian says

    14 March, 2013 at 5:44 pm

    Nu conteaza, atat timp cat nu judeci o carte dupa
    filmul ei si un film dupa cartea lui(mai rar)

  11. Popescu Bella says

    17 March, 2013 at 7:40 pm

    Eu consider ca amandoua au fost primele,desi suna ciudat am sa va explic parerea mea:Cand citesti o carte tu iti imaginezi personajele si lumea aceea asa cum ai vrea tu ,daca vei vedea filmul vei vedea cum si-a imaginat regizorul personajele si lumea dupa ce a citit el cartea.Iar daca mai intai te uiti la un film tot vei vedea cum si-a imaginat regizorul personajele, si dupa ce se va face cartea si tu o vei citi ,iti vei imagina o alta lume.
    Oricum am vedea situatia (toti cei care au avut alte pareri)important este sa ne dezvoltam imaginatia citind o carte si sa o relaxam uitandu-ne la film.NU?:)

  12. Paris Daniela Cristiana says

    22 March, 2013 at 7:31 pm

    Consider ca, cartea a fost prima pentru ca filmul, in general, este bazat pe esenta povestii din carte. Este fascinant sa citesti o carte si sa iti imaginezi lumea si personajele, asteptand ca filmul sa fie pe atat de bun precum cartea.

  13. Patricia Avganti Buican says

    22 March, 2013 at 10:05 pm

    Pragmatica din fire, pentru a nu irosi timp pe carti care sa nu-mi produca nici o bucurie si sa contribuie doar minor la imbogatirea culturii mele in detrimentul unor realmente capodopere, cand este posibil, prefer sa vad filmul ca sa ma decid cata atentie merita varianta lui literara. Evident, pentru intarirea regulii sunt necesare si exceptii : astfel, sigur as fi regretat daca m-as fi uitat mai intai la productia cinematografica a „Potretul lui Dorian Gray”… as fi pierdut surpriza savuroasa a (sin)uciderii lui neasteptate relatata chiar pe ultima pagina.

  14. Liviu Gabriel Mihailescu-Pene says

    23 March, 2013 at 10:23 am

    Ambele pot fi fascinante. Depinde de subiect si, in cazul filmului, de modul in care scenaristul si regizorul pun in valoare subiectul cartii. Cartea, pe de-o parte te face sa iti imaginezi asa cum vrei tu, scenele pe care le citesti. Astfel, tu poti sa devii scenarist, regizor, producator, tot ce vrei. Depinde de tine cat de original esti. Filmul, pe de alta parte te poate stimula sa citesti cartea de la care a pornit subiectul , pentru a observa si alte detalii ale povestii.

  15. Oprea Camelia says

    23 March, 2013 at 12:30 pm

    Daca am incepe sa cautam un raspuns la intrebare de la inceputul vietii noastre, nu stiu daca ar fi un clar DA sau NU. Din copilarie, inainte de a sti sa citim, ne uitam la filme, mai bine zis desene animte, dar si ascultam povestile citite de parintii nostri. Cu timpul cartile se transforma din obiecte cu o banala exitenta depozitate in biblioteca, in prieteni adevarati pentru fiecare dintre noi, ce ne insotesc pretutindeni. Se intampla sa vizionam filme dupa ce citim o anumita carte si ne-a placut, sau invers. Se intampla sa nu fim multumiti cu un film vazut dupa lectura cartii, dar acest lucru poate fi privit ca un avantaj, ca un stimulent pentru imaginatia proprie.
    Intre carte si film a existat din totdeauna o stransa legatura. Din antichitate oamenii se relaxau uitandu-se la piese de teatru, tot o forma de arta vizuala, cartile nefiind la-ndemana tuturor.
    Ca o mica incheiere as putea cita un fragment din “Harry Potter” exprimat de Luna cand a fost intrebata care a fost primul, focul sau phoenixul : “Niciunul, din foc renaste phoenixul pentru a deveni din nou foc. Ele formeaza un cerc al infinitului”. Astfel raspunsul la intrebare este niciuna si amandoua.

  16. Curte Mihaela Alexandra says

    23 March, 2013 at 5:17 pm

    Cu siguranta cartea este prima.

  17. Chereji Bianca Denisa says

    24 March, 2013 at 12:02 pm

    Din punctul meu de vedere cartea a fost prima. Mie mi se pare normal sa fii interesat sa vezi un film dupa ce ai citit o anumita carte. Oricum, atunci cand citesti ceva anume iti construiesti propria viziune. Este interesant sa vezi cum este filmul fata de cum ti-ai construit tu propria viziune.

  18. Florin Petrut says

    24 March, 2013 at 11:05 pm

    Eu consider ca filmul este foarte important, dar si cartea este in aceeasi masura. De foarte multe ori am patit sa ma atraga o carte pentru ca am vazut filmul realizat dupa ea, de exemplu am aflat de cartea “Inventia lui Hugo Cabret” dupa ce am vazut filmul “Hugi”, care m-a impresionat foarte mult. Ceea ce imi place este ca filmul aduce la viata povestea scrisa in carte, o reinventeaza ca sa fie cat mai atragatoare. Nu spun ca cartea nu este importanta. Multe carti mi s-au parut mult mai bune decat filmele lor. Sunt unele carti pe care le ador dupa ce citesc primele fraze, carti dupa care nu mi-as putea imagina ca se pot realiza filme, atat de atragatoare si fascinante mi se par. Cred ca cele mai bune carti nu pot fi reproduse prin filme, deoarece publicul mereu va spune ca nu sunt pe masura cartii. Singure, imaginile nu pot reproduce ceea ce scriitorii au exprimat prin cuvintele lor pline de sentimente, au nevoie de ceva in plus. Un regizor nu va vedea o carte la fel cum a vazut-o autorul ei sau cititorii. Pentru mine, ambele sunt foarte importante, deoarece si cartea si filmul ne duc spre un alt univers. Nu as putea alege intre ele, dar desigur ca in unele cazuri pot sa mentionez ca mi-a placut mai mult filmul decat cartea, si viceversa.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Categories

  • Activitati (109)
  • Celebrating Shakespeare's Legacy (10)
  • Concursuri (300)
  • Cursantii nostri (56)
  • Cursuri (54)
  • Echipa noastra (33)
  • engleza (9)
  • Engleza cu caracter (68)
  • Evenimente (95)
  • Examene (46)
  • Noutati (150)
  • parinti (13)
  • Presa (16)
  • Responsabilitate sociala (17)
  • Resurse engleza (2)
  • Student in UK & USA (21)
  • Tabere (102)
  • Uncategorized (55)

Archives

Engleza Copii

  • Engleza pentru Copii
  • Cursuri Online
  • Club de conversatie
  • Tabere engleza
  • Ziggy & Zaggy
  • Essay Competition
  • Galerie foto

Examene Engleza

  • Cursuri engleza examene
  • Club de conversatie
  • Examen engleza ANC
  • Tabere engleza
  • Essay Competition
  • Galerie foto

Shakespeare School

  • Povestea noastra
  • Fondatorii
  • Metoda Shakespeare School
  • Profesori
  • Acreditari
  • Asociatia pentru Educatie
  • Parteneri
  • Intrebari frecvente
  • Presa
  • Galerie foto
  • Contact

Resurse

  • Cursanti
  • Parinti
  • Profesori

Testimoniale

  • Vocea cursantilor
  • Vocea parintilor

Blog

  • Blog
  • Contact
  • Termeni și condiții
  • A.N.P.C.
  • Politica de confidentialitate
  • Politica cookie-uri
sus