Ce mai citim? Ce mai recitim?

Seria Harry Potter: o aventură într-o lume fantastică pentru toate vârstele

Știu ce o să spuneți: „Am văzut filmele!”. Pentru mine însă filmele nu au egalat niciodată cărțile sau, mai bine spus, nu au înlocuit niciodată cărțile. Pentru mine există doar filme care pălesc în comparație cu cartea sau ecranizări atât de minunate încât completează plăcerea lecturii.

Așa că astăzi vom vorbi despre fenomenul Harry Potter. Mărturisesc că am descoperit lumea fantastică de la Hogwarts când deja se lansa cea de-a patra carte, Harry Potter și Pocalul de Foc. Cu toate acestea, am fost cucerită de întâmplările imaginate de J. K. Rowling pentru micul ei erou încă de la prima carte. Cum ai putea să nu fi curios să vezi ce se va întâmpla cu băiatul de 11 ani, vrăjitor înzestrat fără s-o știe, forțat să trăiască departe de lumea de care aparține în casa mătușii sale? Mai ales când Harry poartă pe umeri povara „băiatului ales” menit să-l învingă odată pentru totdeauna pe Lordul Voldemort.

Dincolo de clasica poveste în care binele triumfă în final, cartea aduce în prim plan și prietenia strânsă dintre Harry, Ron și Hermione. Este evident pe tot parcursul seriei că Harry nu ar fi reușit fără sprijinul lor. Autoarea chiar se folosește de acest prilej pentru a sublinia că este trăsătura definitorie care îl deosebește de Lordul Voldemort, cu care are atât de multe în comun ca urmare a blestemului care a ricoșat.

Însă, de departe cea mai importantă lecție este cea a sacrificiului de sine, ilustrată atât de Harry în confruntarea finală, cât și de profesorul Plesneală, un aliat devotat și un prieten de nădejde, forțat să joace rolul personajului negativ.

Un aspect deloc de neglijat este că seria poate fi și un excelent mod de a ne îmbogăți vocabularul în limba engleză, întrucât limbajul nu este deloc pretențios, chiar dacă la început, Încuiați fiind, este nevoie de puțină răbdare ca să ne acomodăm la argoul lumii vrăjitorești. Celor care sunt gata să-mi reproșeze că este o carte puerilă le spun doar să fie atenți la semenificația numelor personajelor și la creaturile mitologice pe care Harry le înfruntă pe parcursul seriei. Așadar, lăsați-vă conduși de imaginație și pășiți alături de Harry în minunata lume a școlii de farmece și vrăjitorii.

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive