Destination USA Tips and Tricks, Part 2

Incepeti din timp!Nu stiu daca va este cunoscuta expresia “The early bird gets the worm”… Practic, in varianta autohtona, “cine se trezeste devreme departe ajunge,” lucru foarte adevarat si in ceea ce priveste studiul in strainatate. E bine sa incepeti sa faceti mici pasi care va vor ajuta sa va mentineti optiunile deschise si orizontul cat mai larg, chiar daca nu sunteti foarte siguri ca, odata confruntati cu decizia de a face facultatea in SUA sau de a va continua studiile in tara, ati opta sa plecati, Oricum, o astfel de decizie nu se ia peste noapte, si nici nu poti pregati un dosar de aplicatie de succes doar intr-o luna-doua.

Decizii, decizii...Unul din aspectele de care trebuie tinut cont este ca a pleca la studii in strainatate implica nu doar o schimbare a modului de viata, ci integrarea intr-un nou sistem. Pentru cineva care vine din sitemul romanesc de invatamant, trecerea la sistemul american nu se va face fara un oarecare efort. Caracteristicile unui aplicant de success difera de la un sistem la altul, si e bine ca cei ce doresc sa studieze in strainatate sa stie din timp care sunt cerintele sistemului la care aspira.

Cei care sunt la curent cu aceste cerinte pot sa incerce sa le implineasca in timp, ceea ce nu doar ca le va spori sansele de a fi admisi, dar le va si micsora considerabil efortul de adaptare in momentul in care vor ajunge la destinatie.

Asadar, iata cateva sfaturi pentru elevii care se gandesc ca – poate – intr-o zi – isi vor dori sa plece la studii in S.U.A:

Notele conteaza, si aici, si acolo, dar nu sunt suficiente pentru a fi admis la o universitate buna in State. Pe langa o situatie academica excelenta, este nevoie sa faceti dovada ca participati la bunastarea celor din jurul vostru. Ideea de “munca in serviciul comunitatii” si “voluntariat” este la mare pret in SUA. Asadar, de la inceputul liceului, sau poate chiar mai devreme, implicati-va in munca unei organizatii non-profit.

Alegeti-va cauza cu sinceritate, ca timpul si efortul pe care i-l dedicati sa va aduca satisfactie. Daca simtiti ca va cresc aripi atunci cand inspirati aerul tare si curat de la munte, alaturati-va unui proiect de salvare a padurilor. Daca va induioseaza batranii fara adapost, oferiti-va serviciile ca voluntari la un azil de batrani. Orice alegeti, dedicati-va acelei cauze cu pasiune, si nu doar intr-o doara. Chiar puteti schimba ceva aici si acum, iar acest lucru le va fi de folos si celor din jur, si va va ajuta si pe voi sa va atingeti scopul. Leadership is important!

Daca nu exista acel grup sau organizatie non-profit care sprijina cauza pe care vreti sa o adoptati, atunci: Infiintati, organizati, coordonati, cooptati! Nimic nu va arata mai bine in CV decat o dovada concreta a calitatilor voastre de lider.

De asemenea, puneti-va imaginatia la incercare nu doar in fata consolelor wii si a PSP-urilor! Luati cursuri de pictura, de fotografie, de muzica, de dans, de desen, de canto, de actorie si apoi imparatisiti-va talentele cu restul lumii participand la competitii, postandu-va realizarile pe un blog, organizand expozitii, concerte sau reprezentatii… Ramane de vazut daca veti avea parte de recunoastere si apreciere imediata, dar pe termen lung insa efortul vostru va da roade, cu siguranta!

Incepeti din timp!In Romania nu exista cultura joburilor sau a stagiilor de vara, dar pentru cei cu ambitii mari, acesta sunt o oportunitate de a-si imbunatati sansele de a fi admisi la o universitate in afara, ca sa nu mai vorbim de faptul ca ceasta experienta va poate fi de folos si mai tarziu, cand veti dori sa va angajati.

In orice caz, daca sunteti deja in clasa a 12a si doriti sa studiati in State, optiunea cea mai buna pentru voi este sa incepeti facultatea aici si sa aplicati anul urmator, pentru ca va fi dificil sa faceti fata bine pregatiti tuturor termenelor limita. Daca suntei in clasa a 11a si nu prea v-ati gandit serios la studiile in strainatate pana acum, atunci trebuie neaparat sa va straduiti sa va puneti la curent cu ce aveti de facut si va puneti pe treaba. Daca sunteti in clasele a 9a si a 10a, atunci acesta este monetul ideal sa incepeti sa va pregatiti pentru eventualitatea studiului in State. Pentru cei care nu sunt inca la liceu, ei bine, “the early bird gets the worm,” asa ca n-ar strica sa fiti bine informati….

In cadrul cursului Destination USA pe care il voi preda impreuna cu Adam Cernea Clark – si el profesor la Shakespeare School ca si mine, si care va avea loc pe 5-6 iunie la sediul din Str. D. Racovita nr.11, vom oferi informatii mai detaliate privind etapele de pregatire si lucruruile pe care ar trebui sa le faceti in fiecare an de liceu (si eventual inainte) pentru a va spori sansele de a fi admisi la o scoala de renume in S.U.A.

how-to-apply2

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive