EXAM TIPS: Reading

Citind comentariile voastre, am văzut că aţi fi interesaţi de sfaturi care să vă ajute să treceţi cu bine examenele care se apropie. Astfel, m-am gândit să creez o mini-serie intitulată

EXAM TIPS.

Voi încerca să tratez în fiecare săptămână câte o probă de examen: Writing, Reading, Listening, Speaking, Use of English.

Cum de Writing şi creativitate am vorbit deja, aş vrea să vorbim puţin şi despre Reading, o probă nelipsită la examenele de limbă. În primul rând, trebuie să ştim ce vizează o probă de Reading, pentru a şti cum să vă pregătiţi şi a fi mai atenţi. Partea de Reading verifică înţelegerea textului atât la nivel global, cât şi la nivel de detaliu.Dog Reading

Cel mai adesea, textele conţin cuvinte necunoscute şi expresii pe care nu le înţelegem. Nu vă impacientaţi! Este normal! Important este să deduceţi sensul acestor cuvinte şi expresii din context, în funcţie de subiectul textului respectiv. Alături de contextul general, aveţi în vedere ceea ce aţi aflat deja din paragrafele anterioare şi ghidaţi-vă după diverse elemente gramaticale (dacă este posibil).

Încearcaţi să priviţi textul de sus, „din avion” (sensul global, tonul şi stilul, coerenţa şi coeziunea, relaţiile dintre idei, paragrafe, personaje etc.), dar şi „cu lupa”, căutând anumite detalii.

Citiţi repede, dar cu mare atenţie! Această capacitate se dezvoltă rezolvând multe astfel de probe. Nu trebuie să-ţi scape detalii, dar nici ideea textului.

În cazul textelor în care trebuie să completăm spaţiile libere, un alt lucru important este acela de a citi mai întâi cuvintele care ni se dau. Astfel, le veţi avea în minte şi veţi şti ce să cauţi, ce urmăreşti. Nu încerca să potriveşti pe măsură ce avansezi cu lectura textului, pentru că veţi pierde timp preţios.

0511-0709-0401-4253_Sweating_Over_an_Exam_clipart_imageLa finalul probei, asiguraţi-vă că mai aveţi 10 minute ca să vă verificaţi toate răspunsurile. Nu riscaţi să pierdeţi puncte preţioase doar pentru că aţi uitat să mai verificaţi o dată.

Dezvoltaţi-vă cât mai mult vocabularul! Adesea se spune că vocabularul este luat în considerare pentru stabilirea nivelului de limbă. Aşadar, învăţaţi cât mai multe cuvinte, structuri fixe, familii lexicale, expresii, pentru a fi mai uşor să înţelegeţi textele şi să rezolvaţi probele de Reading.

Citiţi cât mai mult! Contactul cu limba străină este foarte important. Citiţi reviste, ziare, cărţi, site-uri, bloguri etc. Veţ învăţa cuvinte noi, vă veţi îmbunătăţi

nivelul de limbă şi capacitatea de înţelegere.

Şi nu uitaţi: Practice makes perfect! Încercaţi să faceţi cât mai multe probe de Reading, cu exerciţii specifice nivelului şi examenului pe care vreţi să-l daţi. Astfel, veţi şti la ce să vă aşteptaţi şi nu veţi descoperi „pe loc” exerciţiile.

Din experienţa voastră, puteţi adăuga şi alte sfaturi care le-ar fi de folos şi altora?

TO BE CONTINUED

Next time: Listening

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive