Great writers are not necessarily grown-ups: Jane Austen

She had been forced into prudence in her youth, she learned romance as she grew older: the natural sequence of an unnatural beginning. (Jane Austen, Persuasion, chapter 4)

Citind răspunsurile voastre la întrebarea pe care am lansat-o în finalul articolului precedent despre Iulia Haşdeu, mi-a venit în minte numele lui Jane Austen. Astfel că m-am întrebat dacă nu cumva influenţată de mediul familial, Jane Austen a debutat ca autoare încă din copilărie. Iar răspunsul a fost unul afirmativ. Vă invit în continuare să o cunoaştem pe Jane Austen şi să ne aducem aminte împreună de romane precum Sense and Sensibility, Pride and Prejudice sau Persuasion.

jane-austen 3 Jane Austen s-a născut în 1775 într-o familie mare, având în total şapte fraţi. Educaţia a  primit-o iniţial în familie, atât de la fraţii săi, dar în special de la tatăl său. În 1783 îşi începe studiile la Oxford, împreună cu sora ei, însă se îmbolnăvesc de febră tifoidă şi îşi întrerupe studiile până în 1785, la care renunţă în 1786 întrucât familia nu-şi mai putea permite întreţinerea lor la şcoală. Cu toate acestea, Jane continuă să fie dedicată studiului, citind foarte mult şi fiind ajutată de fraţii ei mai mari, James şi Henry. Toate acestea i-au deschis gustul pentru scris, şi chiar dacă familia avea o situaţie financiară precară, tatăl ei a continuat să-i cumpere cărţi, hârtie şi instrumente de scris. De la 7 la 13 ani, Jane mergea adesea cu familia la reprezentaţii de teatru, iniţial ca spectator şi se presupune că mai apoi ca actor. Din 1787 începe să scrie poezie, ba chiar la 12 ani scrie o piesă de teatru pentru amuzamentul familiei. Toate aceste 29 de lucrări de debut sunt reunite într-un volum, numit Juvenilia.

Jane Austen îşi începe adevărata carieră de romancier la vârsta 17 ani, când scrie primul roman Elinor and Marianne, publicat ulterior cu titlul de Sense and Sensibility. Tot în 1796 începe lucrul la al doilea roman, First Impressions, care va apărea apoi cu numele de Pride and Prejudice (1813). Au urmat apoi în 1814 Mansfield Park, 1815 Emma şi 1817 Persuasion.Austen 2

Recunosc că romanul meu preferat a fost Sense and Sensibility, care însă a apărut iniţial sub pseudonimul ‘A lady’. Vă recomand de asemenea şi ecranizarea romanului, din 1995 sau serialul produs de BBC în 2008.

sense_and_sensibility

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive