Mrs. Dalloway – a story of love and friendship

Suntem în pragul decernării premiilor Oscar aşa că am devenit, din nou, un pic reflexivă şi m-am tot întrebat: Oare care-i cel mai bun film pe care l-am văzut vreodată? Dar cea mai bună carte pe care am citit-o? Dacă la prima întrebare, cred că am un răspuns, şi anume Dogville, la cea de-a doua încă nu-mi pot stabili un clasament personal. Recunosc că în ultimii ani am fost atrasă de literatura aniilor 60, de autori precum David Lodge şi Malcolm Bradbury, însă gândidu-mă la lecturile adolescenţei, cred că una dintre cărţile care m-au impresionat cel mai mult este Mrs. Dalloway, a Virginiei Wolf. Aşa că azi vă invit la o discuţie despre Mrs. Dalloway

mrs-dalloway-poster-0 Personajul principal este chiar Clarissa Dalloway, o doamnă din înalta societate, căsătorită cu Richard Dalloway, un membru important al guvernului. Acţiunea romanului are loc într-o singură zi, însă pe două planuri temporale, cel al prezentului, în care Clarissa organizează o petrecere în seara respectivă, şi cel al trecutului, prin rememorarea tinereţii trăite de personaj. Cele două personaje importante faţă de care Clarissa se defineşte, sunt enigmaticul Peter Walsh, prieten vechi, care se întoarce din India, reînviind conflicte vechi ale tinereţii. Un alt doilea personaj este veteranul de război, Septimius Warren Smith, tulburat de moartea pe câmpul de luptă a bunului său prieten, suferă astfel de halucinaţii şi stres post-traumatic, aşa că până la finalul zilei se şi sinucide. Petrecerea Clarissei trece pe plan secund, pe primul aflându-se evenimentele tinereţii sale. Tot la petrecere Clarissa află vestea sinuciderii lui Septimius. Deşi iniţial este impresionată, Clarissa începe apoi să-l admire pe Septimius pentru curaj.

Tot romanul este un superb monolog interior indirect, bazat pe tehnica fluxului de hoursconştiinţă, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolul al XX-lea. Mrs. Dalloway a fost punctul de plecare al unui alt roman extraordinar, The Hours, scris de Michael Cunningham, care a fost şi ecranizat. De asemenea, există şi o ecranizare a romanului Mrs. Dalloway, din anul 1997, în regia lui Marleen Gorris.

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive