O conversatie ca o portocala

„Care este asemanarea dintre o portocala si o conversatie in limba engleza?’’este o intrebare care ar putea fi gasita intr-o carte de glume sau ghicitori; este dificil de ichipuit o astfel de asociere intre un fruct si o competenta lingvistica. La prima vedere, toate acestea sunt adevarate, insa prin acest articol voi incerca sa deslusesc acest mister si va voi impartasi cum o astfel de comparatie va toate ajuta in invatarea limbii engleze.

Sa punem aceste doua notiuni fata in fata. Pe o parte, avem cel mai cultivat fruct din lume, de culoare (desigur) portocalie, bogat in viatmine si preferat chiar si de locuitorii Chinei antice de acum 4500 de ani. Pe de alta parte, avem una din cele 5 parti ale limbii engleza, alaturi de Writing, English in use, Listening si preferata noastra, Grammar.Din punct de vedere conversational, toate limbile din lume au o structura similara in folosirea lor. Sa ne gandim la limba romana: O intalnire dintre doi vechi amici incepe cu o simpla Salutare . Apoi, acesti doi amici vor continua cu o Introducere, („Ce mai zici? Nu te-am mai vazut de ani de zile!’’). Toate acestea sunt urmate de ceea ce se numeste Continutul conversatiei, care la randul sau se descompune in: Introducerea subiectului/temei, prin care unul dintre conlocutori va incepe printr-un á propos la a o tema („ Ai auzit de Kim-Jong-Il?’’), urmata de Desfasurarea discutiei, in care acesti doi amici vor discuta de toate problemele Koreei de Nord si a decesului liderului comunist iar toate acestea se incheie cu Concluzionarea subiectului, („Intr-adevar, este o lume cu totul diferita.”) Odata cu incheierea Continutului conversatiei, acesti doi amici se pregatesc de plecare. In acest moment se poate observa Finalul conversatiei („Mi-a facut placere sa te revad”) si ca si incheiere, simplul Ramas-bun.

Fie ca le observam sau nu, toate acestea se intampla in jurul nostru zi de zi iar in cazul limbii noastre native, ajung sa fie banale si uneori chiar ignorate. Insa, in cazul invatarii unei limbi straine, mintea noastra trebuie sa reviziteze toate aceste notiuni pentru a crea o gandire structurata; doar prin reorganizarea informatiei se poate ajunge la perfectiune in vorbire. Insa intrebarea ramane, cum se leaga toate acestea de o portocala? In urmatoarele paragrafe, voi prezenta in paralel, aceste doua notiuni.

Mancarea unei portocale.

Sa ne imaginam ca in acest moment avem o portocala in mana. De asemenea, suntem dornici sa gustam aceasta portocala.

Pasi de urmat (sa putem manca):

Conversarea in limba engleza.

Sa ne imaginam ca in acest moment suntem abordati de catre un prieten dintr-o tara straina. De asemenea, el doreste sa converseze in limba engleza cu noi.

Pasi de urmat (sa putem discuta):

1. Pregatim cutitul si portocala pe masa. 1. Pregatim o salutare pe masura.
2. Incepem a decoji portocala. 2. Incepem a ne pregati o introducere.
3. Ne pregatim de activitatea principala, mancatul si incepem a descompune activitatea in trei parti:a) Observarea fructului si desfacerea acestuia pentru a incepe savurarea.

3. Ne pregatim de discutia principala si incepem a descompune discutia in trei parti principale:a) Introducerea si observarea subiectului si inceperea analizarii acestuia.

b) Mancarea propriu-zisa b) Discutia propriu-zisa.

c) Concluzia – Descoperirea samburilor de portocala.  

c) Concluzia – Descoperirea finalului subiectului.

 

4. Finalizare prin plantarea acestor samburi in propria gradina pentru a ne bucura de alte portocale in anii viitori.

4. Finalizare printr-un ramas-bun pentru ca data viitoare sa ne putem bucura de o alta conversatie. 
Astfel, care este scopul formarii acestei legaturi intre portocale si conversatii? Analogiile reprezinta una dintre cele mai interactive si folositoare moduri de a invata ceva nou. Organizarea structurata a informatiei in propria noastra minte ne poate ajuta in orice activitate de zi cu zi. Data viitoare cand veti avea un interviu in limba engleza, o simpla discutie cu profesorul vostru sau o convorbire telefonica cu un amic din strainatate, tot ce va trebuie este sa va amintiti de cum functioneaza aceste conversatii (si de portocalele legate de ele) si veti avea cu siguranta succes in abordarea oricarui subiect si in creerea unei impresii foarte bune.

Pofta la mancat si spor la conversat!

by Mircea Neicu

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive