Parintii gresesc, copiii platesc

Educatia si cresterea noii generatii de tineri pare azi un lucru foarte complicat. Costurile si dificultatile intampinate devin tot mai mari, iar uneori rezultatele se lasa asteptate si cer eforturi suplimentare.

Tanarul rebel, care se opune oricaror reguli, care este imposibil de influentat si prefera sa se razvrateasca este mult mai des intalnit in societatea de astazi decat tanarul disciplinat, corect, care respecta familia, are principii, se ghideaza dupa anumite valori.

Unde este problema?Teen-stresses-are-the-highest-they-have-ever-been-2k11jun

Ideea de ”adolescent cu probleme” este atat de comuna, incat nu ne mai intrebam care este cauza sau a cui e vina. ”E doar o faza” ne spunem, noi parintii, si renuntam sa mai insistam… am avut si asa o zi lunga si frustranta la birou.

Daca ne gandim, insa, si calculam cat timp petrecem efectiv cu copiii nostri, vom observa ca cel mult cateva ore pe zi suntem impreuna, iar adesea nu interactionam ci doar ocupam acelasi spatiu intr-un apartament. Nu este suficient doar sa ne intretinem financiar copiii, trebuie sa ii si ajutam si sa ii invatam sa creasca, sa devina adulti.

Adolescenta este o perioada dificila pentru majoritatea copiilor. Adolescentii au mare nevoie de timp petrecut cu parintii. Absolut tot ce inseamna model de valori provine de la exemplul parintesc. Din pacate, societatea moderna va ajunge sa contrazica proverbul ”aschia nu sare departe de trunchi”: vantul schimbarii sociale bate atat de tare ca toate aschiile sunt suflate peste deal, unde nu mai stiu ce sa faca.

Lipsa de timp aduce cu sine lipsa de modele si valoriqualitytime

Daca vrem sa crestem copii integri, inteligenti, cu modele reale, atunci trebuie sa ne facem timp sa ii indrumam catre pasiuni productive, sa le oferim modele de comportament, sa ii indreptam catre modele reale din istorie si cultura si sa ii invatam sa respinga senzationalul, scandalosul si mondenul. Putem compensa lipsa de timp prin anumite ritualuri ale familiei, cum ar fi o masa impreuna macar o data pe zi sau anumite activitati facute in familie.

Parintii trebuie sa fie acrobati

De multe ori, pentru a compensa lipsa de timp si afectiune care nu se pot oferi cum trebuie datorita programului, se recurge la un mijloc de compesnsare: toleranta. Ea se manifesta de multe ori in doua planuri:

1) Nu luam atitudine in fata copiilor atunci cand este cazul

2) Ii coplesim cu cadouri/jucarii/tablete/telefoane etc. pentru a compensa.

Ambele practici pot avea consecinte foarte neplacute.

Intr-o familie sanatoasa, trebuie sa fie clar cine este seful, cine ia deciziile. Daca parintii nu fac front comun in acest sens si ii permit copilului sa abuzeze de afectiunea lor, el va plusa pana cand va obtine ce va dori. Nu este vorba de rautate ci pur si simplu de logica comportamentala: Daca vezi ca se poate, de ce nu? Este esential ca parintii sa echilibreze afectiunea si disciplina, fara a aluneca prea mult in nici una dintre parti. Este ca mersul pe o sfoara: un pas gresit si ai pierdut controlul. Severitatea si disciplina nu sunt modele invechite, iar beneficiile lor sunt invatarea tanarului sa respecte regulile si autoritatea, valori fundamentale pentru o buna functionare a societatii.

In final, nimic nu este mai rau decat sa ii spunem copilului sau tanarului ca vom face ceva si apoi sa nu mai facem. El va intelege ca nu are, de fapt, nimic de pierdut si ca va scapa oricum de consecintele mai putin placute ale actiunilor sale. Apoi, la randul sau, va continua aceasta practica mai departe si isi va pierde la randul sau credibilitatea in fata altora. Este deci important sa tinem exact minte ce am spus ca vom face intr-o situatie si sa luam aminte de acest lucru.

Punctele esentiale

Incercarea de a gasi o metoda perfecta nu exista si nici nu va exista vreodata, dar in loc de concluzie, putem retine urmatoarele aspecte:

1) Parintii trebuie sa fie un model demn de urmat si trebuie sa recomande modele demne de urmat.

2) Parintii trebuie sa balanseze intre disciplina si afectiune, facand intotdeauna front comun.

3) Parintii trebuie sa fie consecventi cu cele de mai sus.

Autor articol: Tiberiu Dodan

Culorile Shakespeare School

Cauti un curs de engleza pentru copilul tau la care sa vina cu drag si unde sa progreseze vizibil?

Il asteptam la Shakespeare School!

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive