The Legend of Sleepy Hollow – Primele Incursiuni in Literatura Americana

tumblr_mlmjhzmwgC1snm427o1_500

Cu o istorie relativ scurta, literatura americana a devenit foarte repede un punct de referinta in cultura universala. Dar ce a fost inainte de postmodernism si inainte ca America sa dicteze trend-ul in literatura de consum?

O piatra de hotar a romantismului american este cu siguranta “The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent.”, cunoscuta mai simplu ca “The Sketch Book”, o colectie de 34 de eseuri si povestiri ale scriitorului Washington Irving, care foloseste in aceasta carte pentru prima oara in cariera sa literara pseudonimul “Geoffrey Crayon”. Cartea este una dintre primele opere americane citite in intreaga Europa. Ceea ce este uimitor este ca ea continua sa fie rasfoita si astazi, oferind cititorului modern delicii incontestabile, lucru care probeaza faptul ca “The Sketch Book” nu este doar o piatra de hotar, esentiala pentru istoria literara, ci si o pretioasa gema, ale carei sclipiri reverbereaza pana la noi.

Care sa fie asadar aceste straluciri care continua sa farmece si sa incante? Ne-am oprit asupra povestirii “The Legend of Sleepy Hollow”, care alaturi de “Rip Van Winkle” din aceeasi culegere, este lucrarea pentru care Washington Irving este cel mai adesea cunoscut. Povestea din Sleepy Hollow se tese in jurul figurii legendare a Calaretului-fara-de-Cap, the Headless Horseman, un motiv dominant in literatura europeana, inca din Evul Mediu. Ceea ce lui Irving ii reuseste in mod magistral este crearea unei atmosfere fermecatoare si misterioase, de continua reverie, in care apele visului scufunda realitatea, aburind-o, incetosand-o. Colturile de padure ascund himere, vaile sunt inecate de mistere, un pod sau o anume poteca pot fi malefice sau benefice pentru ca Sleepy Hollow insusi nu este un loc ca oricare altul:

“From the listless repose of the place and the peculiar character of its inhabitants, who are descendants from the original Dutch settlers, this sequestered glen has long been known by the name of SLEEPY HOLLOW, and its rustic lads are called the Sleepy Hollow Boys throughout all the neighboring country. A drowsy, dreamy influence seems to hang over the land and to pervade the very atmosphere. Some say that the place was bewitched by a High German doctor during the early days of the settlement; others, that an old Indian chief, the prophet or wizard of his tribe, held his powwows there before the country was discovered by Master Hendrick Hudson. Certain it is, the place still continues under the sway of some witching power that holds a spell over the minds of the good people, causing them to walk in a continual reverie.”

Un alt plus al povestirilor pe care Washington Irving le brodeaza este scanteia umorului. Ichabod Crane, personajul central, cel menit sa infrunte teribila aparitie a Calaretului-fara-de-Cap, este in fapt un anti-erou. Nimic, de la infatisarea scheletica si cam ponosita, pana la gandurile sale in care se impletesc naiva preocupare pentru superstitii si legende si mai lumeasca fascinatie pentru belsugul gastronomic, nu il recomanda pe Ichabod pentru rolul tipic al fermecatorului si bravului erou romantic. Desigur, ca in orice poveste bine spusa, naratorul lui Irving ne aduce in fata si frumoasa domnita, intrupata aici de Katrina Van Tassel, “a country coquette beset with a labyrinth of whims and caprices”, iar comentariile naratorului sunt de-a dreptul savuroase: Ichabod ?would have passed a pleasant life of it, in despite of the devil and all his works, if his path had not been crossed by a being that causes more perplexity to mortal man than ghosts, goblins, and the whole race of witches put together, and that was?a woman.?

“The Legend of Sleepy Hollow” este in acelasi timp o lectura agreabila si o lectie de istorie. Cariera ei in teatru si televiziune este de asemenea notabila si merita urmarita. Mentionam aici extraordinara adaptare a lui Tim Burton, cu Johnny Depp ?i Cristina Ricci in rolurile principale, precum si varianta Disney din 1949.

“The Legend of Sleepy Hollow” ? pentru visatori! De citit vara asta in noptile cu luna, langa un foc de tabara.

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive