Tips for Listening

ListeningProba de Listening este adesea văzută ca fiind una dintre cele mai uşoare, însă nu întotdeauna lucrurile stau aşa. Probele de listening sunt uşoare în special pentru cei pregătiţi, pentru că deşi înţelegem ceea ce ni se transmite, trebuie să fim capabili ca într-un timp destul de scurt să interpretăm ceea ce auzim şi să răspundem întrebărilor ridicate de exerciţiile specifice. Cu alte cuvinte, o probă de listening este destul de complexă, pentru că vizează pe de-o parte înţelegerea cerinţelor, înţelegerea mesajului transmis precum şi interpretarea corectă a acestuia. În continuare vă voi prezenta câteva soluţii pe care le avem cu toţii la îndemână pentru a eficientiza acest proces şi, de ce nu, pentru a şti cum să trecem cu brio peste o probă de listening:


§ Încearcă să asculţi cât mai mult în limba engleză, spre exemplu chiar şi atunci când te uiţi la un film, încearcă să nu citeşti subtitrarea, ci doar să asculţi. Apoi, ascultarea radioului în limba engleză este de asemenea o metodă de a ne obişnui „urechea” cu limba străină, la fel ca şi posturile de profil, spre exemplu CNN sau BBC. Nu contează dacă nu întotdeauna suntem interesaţi de subiectele prezentate, putem asculta şi pasiv, adică să lăsăm radioul pornit pe un listening_to_music_8post străin şi noi să facem cu totul altceva.

§ Încearcă să lucrezi cât mai multe probe de listening, corespunzătoare examenului pe care intenţionezi să-l dai. Întotdeauna ieşi în câştig dacă vei şti ce anume trebuie să faci şi care sunt aşteptările celorlalţi de la tine. În acest caz, cu cât lucrezi mai mult, cu atât eşti mai familiarizat cu cerinţele.

§ În examen, înainte de ascultarea propriu-zisă a înregistrării, vei primi timp să citeşti întrebările. Profită de aceste secunde, citeşte bine exerciţii şi încearcă să identitifici elementele cheie care să te ajute ulterior în găsirea răspunsului corect.

§ De cele mai multe ori, întrebările din cerinţe conţin informaţia de pe casetă, dar reformulată. Trebuie să fii cât mai atent la înregistrare şi să înţelegi clar ce ţi se cere.

§ În majoritate examenelor Cambridge, spre exemplu, proba de Listening este ascultată de două ori. Prima dată încearcă să notezi cât mai multe răspunsuri corecte, iar dacă nu ai reuşit să le notezi pe toate, nu dispera, o poţi face la a doua ascultare. Totodată, la a doua ascultare, încearcă să verifici toate răspunsurile.

§ Când asculţi trebuie să prevezi şi întrebarea care va urma, nu doar cea pe care o notezi în acel moment. Nu-ţi lăsa atenţia să o ia din loc şi nu risca să pierzi răspunsuri din neatenţie. exam_listening

NEXT TIME:

TIPS FOR SPEAKING

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive