Blog

Cum discuți evenimentele curente cu copilul tău

Cum discuti evenimentele curente cu copilul tau 1

În zilele noastre, copiii au acces la informații și știri din orice colț al planetei cu ajutorul internetului. Oricât de mult încearcă părinții să îi ferească, tot pot vedea  imagini mai puțin plăcute. Secretul nu este cum să ferim copiii de știri, ci cum să-i educăm ca ei să ceară mai multe informații ca să înțeleagă ce se petrece în jurul lor. 

Copii percep lumea în mod diferit

Situația pandemică în care ne aflăm în continuare a generat un val de știri pe care copiii nu pot să-l ignore. Fie că ascultă conversațiile adulților, sunt informați de prietenii lor sau prin intermediul postărilor de pe social media, copiii adună deopotrivă știrile de toate felurile și, fără să primească o explicație, rămân adeseori triști, furioși sau confuzi. 

Ei bine, după ce părinții au fost „obligați” încă de anul trecut când ne-am aflat în primele clipe ale pandemiei să devină pentru copiii lor și învățători, și parteneri de joacă, acum se pare că trebuie să fie și prima persoană care diseminează informația. Pornind de la evenimentele care au surprins confuzia colectivă de la începutul pandemiei și până acum, când lumea se confruntă cu o mulțime de probleme de ordin politic sau cu schimbările climatice, părinții primesc o nouă responsabilitate: aceea de a-i ajuta pe copiii lor să înțeleagă ce văd la știri. 

De ce s-a ajuns aici, însă? Mass media împreună cu toate subramurile sale nu încearcă să separe informația bună de cea rea. Știrile pe care le vedem noi la televizor sau pe care le citim pe Internet cuprind evenimente fericite, evenimente triste și unele care pot traumatiza un copil. Ei bine, copiii absorb toată informația pe care o primesc, fără să încerce să se ferească de cea negativă. În final, însă, rămân contrariați, furioși sau triști și au nevoie de o explicație suplimentară. Aici intervin părinții.

Cum discuti evenimentele curente cu copilul tau 2

Cum decizi ce informații să transmiți copilului?

În contextul social în care trăim acum, ar trebui să împărțim știrile bune și știrile rele astfel încât să facem tot posibilul să ferim copilul de informația negativă pe care o poate primi? Nu neapărat.

Modul în care evenimentele curente sunt raportate acum crește posibilitatea ca cei mici să se confrunte cu fel și fel de știri. Dacă părinții continuă să îi ferească de știrile negative, copiii vor avea impresia că trăiesc într-o societate ideală, în care nu se întâmplă nimic rău. 

La cealaltă extremă, nu ar trebui nici ca părinții să îi expună pe copii doar la știri negative fără să le ofere nicio explicație. Fiind din ce în ce mai expuși la știri locale sau internaționale care descriu infracțiuni, dezastre naturale sau catastrofe, copiii pot dezvolta anxietate, stres sau diferite fobii. 

Concluzia este că, indiferent de natura evenimentului, părinții trebuie să fie acele persoane la care copilul poate apela negreșit pentru a primi o explicație. Astfel, posibilele efecte negative ale expunerii copiilor la știri pot fi diminuate dacă sunt acompaniați de un părinte care este dispus să discute ce au văzut sau auzit. Vârsta, nivelul de maturitate și de dezvoltare, experiențele de viață prin care a trecut copilul și vulnerabilitățile sale sunt buni indicatori pentru ca părinții să știe către ce cantitate și ce fel de știri ar trebui expus copilul.

Cum discuti evenimentele curente cu copilul tau 3

Cum ajuți copilul să înțeleagă ce vede la știri?

Chiar dacă cei mici nu pot fi protejați constant de lumea exterioară, părinții pot crea un spațiu în care ei să se simtă în siguranță și în care pot înțelege mai bine ce se întâmplă în jurul lor. Iată cum:

  • Informează-te înainte să discuți cu copilul!

Înainte să discuți cu copilul evenimentele curente despre care a auzit sau pe care le-a văzut la televizor sau pe social media, încearcă să fii cât mai informat posibil. În acest fel poți asigura o transmitere cât mai eficientă și clară a informației și îi poți răspunde deja la câteva întrebări chiar înainte să ți le pună. Adaptează limbajul și păstrează-ți calmul.

  • Începe prin a-l întreba ce știe!

Înainte să îi oferi copilului viziunea ta asupra unui anumit eveniment care i-a atras atenția, dă-i șansa să îți spună ce crede el despre eveniment pentru a observa modul în care l-a perceput. Astfel, poți identifica informațiile eronate care i-au fost transmise și le poți combate, poți veni cu explicații suplimentare sau îl poți ajuta să treacă peste anumite temeri pe care le simte acum, după ce a intrat în contact cu știrea respectivă.

  • Pune întrebări și încurajează-l și pe cel mic să o facă!

Orice modalitate prin care copilul poate să absoarbă mai bine informația primită este încurajată! Dacă cel mic este reticent în a pune întrebări, fii tu prima persoană care începe. După ce va vedea că ai creat un spațiu confortabil în care poate pune orice fel de întrebare, copilul se va simți mai sigur pe sine și va pune mai multe întrebări. Astfel, va fi încurajat să vorbească liber și să-și exprime opiniile și emoțiile fără să se simtă judecat. În plus, întrebându-l cum l-au afectat anumite informații pe care le-a primit îl va face să vorbească despre propriile emoții fără să fie influențat de altcineva. 

  • Împărtășește-i sentimentele tale!

În situații mai puțin comode, este încurajat să îi împărtășești copilului cum te simți tu față de un anumit eveniment sau ce părere ai tu. Dacă ai trecut și tu printr-o situație similară cu cea prezentată într-o știre, povestește-i cum ai făcut față și ce ai simțit. Astfel, copilul va empatiza cu tine și cu celelalte posibile persoane care au trecut sau încă trec prin situații dificile. Dacă copilul tău trece printr-o situație similară ca tine, faptul că tu ai reușit să faci față îi poate da încredere că și el va trece cu bine de acest impas.

  • Exprimă-ți afecțiunea și sprijinul!

Când copilul își exprimă o frică sau o emoție mai dificil de procesat, fii sigur că îi arăți că totul va fi bine. Încurajează-l constant și arată-i că ești alături de el necondiționat. Oferă-i îmbrățișări și contact vizual pentru a-i domoli frica sau anxietatea.

Cum discuti evenimentele curente cu copilul tau 4

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Aici educăm campioni la viață și la limba engleză. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori pasionați și excelenți pedagogi. Astfel ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul cursurilor noastre de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole