Vazute ca provocari de catre elevi si parinti sau ca piese de rezistenta in CV-uri, examenele Cambridge sunt un motiv ideal pentru a continua pregatirea la limba engleza, indiferent de varsta. Iar metoda Shakespeare School transforma acesta pregatire intr-un proces de dezvoltare continua, atat a cunostintelor acumulate de cursant cat si a apartenentei la o comunitate.
Shakespeare School detine expertiza recunoscuta international in a pregati toate tipurile de examene Cambridge si se mandreste cu o rata de promovabilitate de 100%. Cele mai vizate examene sunt YLE, KET, PET, FCE, CAE si IELTS.
Diversitatea si nivelurile diferite pe care le pregatim permit profesorilor sa aiba o viziune globala asupra structurilor Cambridge. Acestia stiu clar care este nivelul de la care cursantul porneste si unde trebuie sa ajunga pentru a obtine aceste certificari.
Care sunt tipurile de examene Cambridge si cui se adreseaza?
YLE (Young Learners English) reprezinta o serie de teste de limba engleza bazate pe activitati atractive si antrenante, organizate de Cambridge pentru copiii cu varste intre clasele a III-a si a V-a.
KET se adreseaza copiilor din clasele a 5-a si a 6-a, iar examenul poate echivala proba de limba engleza pentru admiterea in invatamantul liceal de stat si profesional cu program bilingv si intensiv. Certifica nivelul de competenta lingvistica A2 pentru limbi straine al Consiliului Europei.
PET (Preliminary English Test) echivaleaza proba de competenta lingvistica pentru admiterea in invatamantul liceal cu program bilingv si intensiv, dar si proba orala de engleza de la Bacalaureat. Certifica nivelul de competenta lingvistica B1.
FCE – Certificatul Cambridge English: First este valabil toata viata si iti poate echivala proba de limba engleza pentru admiterea in invatamantul liceal cu program bilingv si intensiv, dar si proba de competenta lingvistica din cadrul examenului de Bacalaureat (daca este promovat cu un punctaj cuprins intre 160-190).
CAE: Cambridge English: Advanced echivaleaza proba de competenta lingvistica din cadrul examenului de Bacalaureat si este recunoscut de peste 12.000 de universitati, organizatii si institutii guvernamentale din intreaga lume. Certificatul de engleza generala obtinut in urma examenului atesta nivelul de competenta lingvistica C1al Cadrului Comun European.
IELTS: Certificatul IELTS, valabil 2 ani, echivaleaza proba de competenta lingvistica din cadrul examenului de Bacalaureat. Este singurul certificat acceptat pentru emigrare in toate tarile vorbitoare de limba engleza.
Ce presupune pregatirea pentru un examen Cambridge?
Cursurile de pregatire la Shakespeare School presupun, indiferent de nivel, o fragmentare a fiecarei parti de examen, pe toate componentele (Reading, Writing, Listening, Speaking), si lucrul in grup si apoi individual al lor. Astfel, in vederea obtinerii unui rezultat global, pornim in pasi mici, punand totul cap la cap, ca intr-un puzzle.
Pregatirea unui examen Cambridge incepe in luna octombrie si se termina inainte de sustinerea examenului, in mai-iunie. Acest proces cuprinde trei etape esentiale:
- Prima parte o reprezinta analiza si aprofundarea detaliata a fiecarei componente de examen, cu sfaturi punctuale de abordare a probelor si practica amanuntita a partilor vizate
- A doua parte este o simulare completa, evaluata conform criteriilor si standardelor Cambridge, in urma careia se vede atat intelegerea de catre cursant a testului in forma completa cat si nivelul la care acesta a ajuns in pregatire
- Cea de-a treia o reprezinta consolidarea si practica intensiva, cu feedback constructiv, pana la data examenului.
Cum ne pregatim cursantii pentru examenele Cambridge?
Cursantii sunt implicati activ atat in descoperirea partilor componente ale examenului, cat si in consolidarea acestora. Acest lucru se intampla deoarece profesorul Shakespeare School are in maneca, mereu pregatit, asul varietatii resurselor pe care le aduce in clasa.
Astfel, procesul de invatare este ghidat prin implicarea tuturor in proiecte, discutii, feedback, intelegerea grilelor de evaluare, aplicarea acestor standarde asupra propriei munci precum si acordarea de timp de auto-reflectare asupra progresului. Pentru ca, indiferent daca un cursant are nevoie de mai mult sau mai putin timp de pregatire, intelegerea acestui detaliu despre munca fiecaruia sa traduce tot prin progres personal.
Elena Bran, profesor de engleza