Blog

Cum deconectăm copiii de la tehnologie?

35

Probabil că și tu ai auzit de nenumărate ori cât de dăunătoare poate fi tehnologia pentru cei mici. În realitate, însă, nu trebuie să privim tehnologia ca pe personajul negativ al poveștii, ci, mai degrabă, să înțelegem că tehnologia nu le face rău copiilor, atâta vreme cât o utilizează cu moderație.

 

Numeroase studii au arătat că utilizarea excesivă a tehnologiei poate genera întârzieri în dezvoltarea cognitivă a copiilor, precum și dificultăți în stabilirea relațiilor interpersonale. Mai putem spune că orice alt exces poate avea repercusiuni grave asupra comportamentului celor mici, însă tehnologia pare să fie mult mai blamată.

 

În contextul actual, este din ce în ce mai dificil să echilibrăm balanța în ceea ce privește accesul la tehnologie și alte activități recreative, precum joaca sau cititul, întrucât toată activitatea școlară a celor mici se desfășoară exclusiv online. 

 

Totodată, nu putem nega nici existența acestei dileme în rândul părinților, care își doresc ca prichindelul lor să întreprindă cât mai multe abilități și să fie deschis către tehnologie și inovație, dar, după cum știm, copiii acceptă rareori „Nu” când vine vorba de telefon, tabletă sau calculator.

 

34

Această afinitate a celor mici către tehnologie apare încă din primii ani de viață. Întrucât telefonul a devenit aproape o extensie a omului și văzându-și părinții utilizându-l constant, copilul va deveni din ce în ce mai curios și va dori să imite comportamentul părinților săi.

 

De asemenea, tehnologia vine, pentru părinți, ca un mic ”ajutor”, care ține ocupați pe copii atunci când sunt agitați sau plâng și să le citească povești în fiecare seară când ei nu au timp. 

 

De cele mai multe ori, copilul resimte presiunea utilizării tehnologiei în exces când, în realitate, și părinții au un comportament asemănător în acest caz. Pe lângă faptul că, din dorința ca cel mic să se dezvolte frumos încă din primele luni de viață, i-au oferit acces la tehnologie de la o vârstă fragedă, nici ei nu se pot deconecta atât de ușor precum cred. 

 

Potrivit unui studiu realizat de RescueTime, 20% din utilizatorii de smartphone petrec aproximativ 4 ore și jumătate în fiecare zi pe telefon, iar copiii care sunt încă la școală și participă la ore pe Zoom sau Google Meet, de pildă, ajung să privească ecranul telefonului sau al laptopului cel puțin 4-5 ore pe zi. 

 

Ei bine, când totul se petrece în mediul online, cum pot stabili părinții cât de multă tehnologie este benefică pentru copii? 

 

36Accesul la tehnologie: avantaje și dezavantaje

De-a lungul timpului, omenirea a beneficiat imens de pe urma descoperirilor științifice și a inovațiilor facilitate de dezvoltarea tehnologiei. Datorită tehnologiei, acum putem vorbi cu familia sau prietenii aflați în altă țară, de pildă, sau putem căuta fel și fel de soluții pentru problemele noastre cu un simplu search pe Google. 

 

Tehnologia ne-a ușurat, cu siguranță, viața din toate punctele de vedere. În cazul copiilor, tehnologia îi poate ajuta să își dezvolte anumite abilități de care vor avea nevoie când vor deveni adulți. Comunicarea, exprimarea liberă, gândirea critică, logică și flexibilă sunt doar câteva dintre acestea. 

 

În plus, copiii pot descoperi o mulțime de activități și pasiuni pe care, mai târziu, le pot transforma în adevărate cariere de succes. De asemenea, tehnologia îi îndeamnă pe cei mici să fie mai implicați în activitățile extracurriculare, dar și în cele curriculare. 

 

Un alt impact pozitiv al tehnologiei asupra celor mici este reprezentat de posibilitatea de a descoperi ei înșiși informații interesante despre mediul înconjurător. 

 

În ceea ce privește dezavantajele utilizării în exces a tehnologiei, unul dintre cele mai importante efecte negative este dependența de tehnologie. Utilizând, de pildă, un smartphone încă de la 2 sau 3 ani, copilul poate fi afectat serios din punct de vedere neurologic și comportamental. 

 

În plus, lumina ecranului telefonului sau al laptopului afectează ritmul circadian și, implicit, calitatea somnului. Melatonina este hormonul responsabil pentru reglarea ritmului circadian și prezența luminii albastre emise de device-uri inhibă eliberarea acesteia. 

 

Jocurile pe telefon, rapide, al căror scop final este câștigul într-un anumit timp limită, pot spori hiperactivitatea copiilor, ei devenind din ce în ce mai agitați. Acest lucru poate duce la stări de plictiseală frecvente și la lipsa motivației de a îndeplini sarcini care implică activități cognitive și răbdare. 

 

De asemenea, tehnologia crește riscul de obezitate sau de deformare a coloanei în rândul copiilor, întrucât cuprinde activități sedentare. Pot apărea și tulburări ale vederii și oboseala.

 

37

Modalități de deconectare a copiilor de la tehnologie

Unul dintre cele mai dificile lucruri pentru un părinte este să își vadă copilul nefericit, mai ales când celui mic i se interzice vehement accesul la o jucărie sau o activitate pe care o îndrăgea. Iată, însă, câteva moduri în care poți modera utilizarea tehnologiei de către cel mic:

 

  • Creează un plan riguros, fezabil și potrivit nevoilor copilului pentru a limita timpul petrecut pe telefon, laptop sau în fața televizorului. Un program bine stabilit pe care cel mic știe că trebuie să-l respecte cu strictețe poate reduce riscul său de dependență de tehnologie. Pentru a-l motiva să-l respecte ai putea să creezi un set de recompense pe care le poate câștiga, precum o nouă jucărie sau o excursie într-un parc de distracții.

 

  • Înlocuiește timpul petrecut pe telefon cu cel petrecut în familie. Unul dintre motivele pentru care copiii apelează la tehnologie este reprezentat de mediul familial. Oricât de agitată a fost ziua ta, încearcă să aloci cel puțin câteva ore pentru a petrece timp cu copilul.

 

  • Implică-l cât mai mult în activitățile tale. Copiii au nevoie să simtă că pot lua singuri decizii, de aceea apelează deseori la jocuri video în care pot crea singuri strategii. Așadar, poți să-l îndemni pe cel mic să aleagă singur o carte pe care să o citiți împreună, de pildă, sau poate stabili ce veți găti pentru cină.

 

Desigur că, în contextul actual, limitarea accesului la tehnologie pare destul de dificilă. În fond, copiii au învățat să se adapteze situației și s-au „mutat” online pentru o perioadă de timp nedeterminată. Cu toate acestea, în momentele în care nu participă la ore, poți introduce câteva alternative la folosirea tehnologiei. Ține minte: moderația este cheia!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole