Blog

Cum dezvoltăm inteligența interpersonală a copiilor

De ce este inteligenta interpersonala importanta pentru copii si adolescenti 1

Inteligența interpersonală, una dintre cele 8 tipuri de inteligență descrise de Howard Gardner în Teoria Inteligențelor Multiple, se referă la abilitatea unui copil de a lega o relație pozitivă cu cei din jur, precum și la gestionarea relațiilor personale și, în viața de adult, a celor profesionale.

Îmbunătățirea abilităților inteligenței interpersonale contribuie la înțelegerea în profunzime a emoțiilor oamenilor și poate determina, de asemenea, modul în care copilul interacționează cu ei pe baza acestor emoții. 

Cu alte cuvinte, copilul care are o inteligență interpersonală știe să identifice emoțiile în cei din jur și, odată dezvoltată empatia, își bazează modul de comunicare pe aceasta. De asemenea, știe să se adapteze oricărei situații de comunicare.

Acest tip de inteligență presupune dobândirea unui simț puternic al conștiinței. Astfel, copilul cu inteligență interpersonală trebuie să aibă o legătură strânsă cu propriile emoții și să știe să-și modifice comportamentul astfel încât să transmită mesajul dorit cu ușurință. 

Bineînțeles, aceste abilități vor fi dobândite și dezvoltate de către copil pe toată durata vieții.

Unele dintre cele mai populare profesii pe care copiii cu inteligență interpersonală le aleg sunt, deci, cea de profesor, actor, consilier/ psiholog, manager, administrator, asistent, purtător de cuvânt, avocat sau politician. 

De ce este inteligenta interpersonala importanta pentru copii si adolescenti 2

O inteligență interpersonală bine dezvoltată le permite copiilor

  • să comunice verbal clar, concis, eficient și într-un mod pozitiv cu cei din jur;
  • să comunice nonverbal prin limbajul corpului, postură, gesturi, contact vizual și expresiile faciale;
  • să fie conștienți de existența unor perspective diferite pentru a-și dezvolta și empatia, compasiunea și onestitatea;
  • să formeze relații importante cu persoane pe care le poate admira, respecta, precum și să fie receptivi la opiniile și sfaturile acestora;
  • să rezolve conflicte eficient, astfel încât persoanele implicate să găsească un argument comun și să se folosească de această experiență într-un mod pozitiv.

 

De ce este inteligența interpersonală importantă pentru copii și adolescenți?

Inteligența interpersonală le poate fi de folos copiilor și adolescenților în special în momentele tensionate din realția cu cei de vârsta lor. De asemenea, îi poate ajuta să lege prietenii mai sincere sau să devină persoane empatice și răbdătoare. 

De ce este inteligenta interpersonala importanta pentru copii si adolescenti 3

Iată câteva atuuri pe care o inteligență interpersonală bine dezvoltată i le poate oferi unui viitor adult:

  • O inteligență emoțională foarte bine dezvoltată – inteligența interpersonală contribuie pozitiv la îmbunătățirea inteligenței emoționale, ajutându-l pe cel mic să se conecteze mai mult cu propriile emoții pentru ca, și el la rândul său, să îi ajute pe cei din jur să facă la fel. De asemenea, îl poate ajuta să identifice ceea ce simte, sursa emoțiilor sale, precum și cum să încerce să le rezolve într-un mod sănătos.

 

  • Mai multă încredere în sine – îmbunătățirea abilităților ce țin de inteligența interpersonală îl va ajuta pe copil, treptat, să se simtă mult mai încrezător și confortabil în situațiile care implică socializarea. Activitățile extrașcolare, de voluntariat îi îndeamnă pe cei mici să interacționeze cu cei din jur, iar, cu cât vor face asta mai des, cu atât le va fi mai ușor să înceapă chiar ei o conversație.

 

  • Abilități de leadership bine dezvoltate – pentru a fi un lider de succes, fiecare dintre noi trebuie să dețină o inteligență interpersonală extrem de bine dezvoltată. Atitudinea pozitivă, încurajarea celor din jur și empatia nu trebuie să lipsească, de asemenea. Copiii și adolescenții își pot dezvolta această abilitate în timpul activităților de la clasă precum proiectele sau prezentările orale, dar și în timpul lor liber. Este important, de asemenea, să îi prezinți copilului sau adolescentului cât mai multe oportunități de a-și dezvolta inteligența interpersonală pentru a o utiliza la potențialul său maximum.

De ce este inteligenta interpersonala importanta pentru copii si adolescenti 4

Cum pot părinții și profesorii să îi ajute pe copiii cu inteligență interpersonală?

Copiii și adolescenții care dau dovadă de o inteligență interpersonală trebuie încurajați și sprijiniți să și-o dezvolte, de către părinți și profesori. În general, tehnicile pe care profesorii le pot aplica în timpul orei țin de lucrul în grup, de prezentările orale și de activitățile care le permit copiilor să interacționeze cu colegii lor. 

De exemplu, o activitate eficientă pentru dezvoltarea inteligenței interpersonale este asistarea colegilor când fac exerciții sau teme. Astfel, copiii care se descurcă mai bine la o materie îi pot ajuta pe ceilalți colegi să înțeleagă mai bine anumite concepte.

Acest tip de activități îi încurajează pe copii să lucreze în echipă, să împărtășească idei, să atribuie sarcini și să-și pună la încercare abilitățile de lider.

O altă activitate pe care profesorii o pot încerca la clasă poate fi să atribuie unuia dintre copii sarcina de a organiza o mică excursie, chiar și dacă este doar în apropierea școlii. 

De asemenea, activitățile extracurriculare precum implicarea în consilii de elevi/ organizații studențești le pot fi de folos. În plus, profesorii mai pot încerca și să creeze mici evenimente de socializare între copiii cu o inteligență interpersonală bine dezvoltată și cei mai timizi pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare și să fie mai încrezători în ei înșiși.

Cât despre modul în care părinții îl pot ajuta pe copil să-și dezvolte inteligența interpersonală, activitățile pot fi asemănătoare. Interacțiunea cu alți copii ori de câte ori este posibilă, prezentarea mai multor oportunități de a lua inițiativa sau de a-i ajuta pe cei din jurul său pot fi modalități simple, dar eficiente, pe care părinții le pot pune în practică alături de copil.

Și în viața de zi cu zi, dar și în clasă copiii își pot dezvolta armonios inteligența interpersonală prin câteva activități distractive care vor contribui, mai apoi, la dobândirea multor abilități pozitive precum cele de comunicare sau de leadership care vor pune bazele unui viitor de succes, atât pe plan personal, cât și profesional.

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole