Blog

Cum îți ajuți copilul în mod corect să devină autonom?

Cum iti ajuti copilul in mod corect sa devina autonom 1

Trecerea de la a fi dependent de părinți la a fi autonom este, fără doar și poate, primul pas pe care copilul îl face spre maturitate. Deseori subestimată, autonomia, ca abilitate pe care copilul și-o dezvoltă, este esențială pentru viitorul acestuia, atât academic sau profesional, cât și personal. 

Părinții au tendința să își concentreze cea mai mare parte din atenția lor pe abilitățile cognitive ale copilului când, de fapt, doar acest tip de inteligență nu este suficient. 

Abilitățile sociale și emoționale, empatia, comunicarea interpersonală, autonomia și responsabilitatea sunt doar câteva dintre abilitățile esențiale pe care copiii trebuie să și le însușească și să le dezvolte, deopotrivă, până ajung la maturitate astfel încât viitorul lor să fie unul cât se poate de strălucit. Așadar, nu este de ajuns ca părinții să se concentreze doar pe câteva abilități în educarea copiilor acasă, ci să încerce să le dezvolte pe toate puțin câte puțin, în mod echilibrat.

Părinții joacă un rol esențial în dezvoltarea autonomiei copiilor. Ei trebuie să fie alături de copii la fiecare pas, să le arate lumea care îi înconjoară, să îi ajute să înțeleagă natura relațiilor interumane și tot ceea ce implică acestea, să îi sprijine să ia propriile decizii și să îi motiveze să gândească singuri. Cu alte cuvinte, părinții, cel puțin în primii 6 ani de viață până ce copilul începe școala, au un job full time acasă: acela de model și mentor pentru copiii lor, nu doar de persoane care le oferă condițiile optime de trai. 

Cum iti ajuti copilul in mod corect sa devina autonom 3

Copiii sunt oglinda părinților: de la modul în care se comportă în societate, la manierele pe care și le-a însușit și la modul în care relaționează cu cei din jurul său, copilul reprezintă întru totul acești primi ani de viață în care părinții săi i-au fost modele. 

Cu toate acestea, pe măsură ce copilul pătrunde în alte medii și iese din confortul creat de părinții săi acasă va cunoaște o mulțime de oameni diferiți care îl vor influența într-un mod sau altul. De aceea, temelia pe care părinții reușesc să o construiască în copilărie trebuie să fie cât mai puternică.

 

Ce reprezintă autonomia la copii?

Autonomia personală reprezintă, în esență, posibilitatea de a gândi și a acționa fără a fi influențat din exterior. De asemenea, a avea autonomie, pentru copii, înseamnă și să fii destul de încrezător în propriile forțe că poți duce la bun sfârșit anumite sarcini fără să ceri ajutorul celorlalți în unele cazuri. 

În rândul copiilor, autonomia personală se concentrează pe sarcinile cu care copilul s-a obișnuit să le desfășoare în fiecare zi. Aceste sarcini, cel puțin în primii 3 ani de viață, nu trebuie să fie complicate întrucât autonomia copiilor nu se măsoară în dificultatea sarcinilor pe care duc la capăt, ci prin emoția pozitivă pe care o simt când fac aceste sarcini. 

Părinții trebuie, așadar, să cunoască exact care sunt acele sarcini pe care copilul ar putea să le ducă la bun sfârșit de unul singur și să-l încurajeze în acest sens. Oricum, primele încercări de autonomie personală ale copilului trebuie supravegheate: încurajează-l să le facă de unul singur, oferă-i ajutor când are nevoie și ai grijă să nu-l cocoloșești. 

Cum iti ajuti copilul in mod corect sa devina autonom 2

Autonomia personală este unul dintre cele mai importante elemente care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului. 

Încercând de unul singur să fie independent și văzând că reușește să ducă la bun sfârșit câteva acțiuni pentru care înainte avea nevoie de ajutor din partea părinților, copilul va căpăta și mai multă încredere în sine și va ajunge să înțeleagă că poate fi capabil de orice își propune.

În plus, dezvoltarea autonomiei personale consolidează și abilitatea copilului de a rezolva probleme fără să ceară ajutorul celor din jur. A fi autonom înseamnă să fii responsabil față de tine, precum și față de cei din jurul tău, așa că cel mic va învăța și cum să devină mai responsabil.

Cum îl poți ajuta concret pe cel mic să devină autonom?

Una dintre cele mai importante arme cu care părinții trebuie să pornească pe drumul către dezvoltarea autonomiei copiilor lor este răbdarea. Copilul nu va deveni autonom de pe o zi pe alta, astfel că părinții trebuie să își păstreze calmul indiferent de situație și de problemele care apar de-a lungul acestui proces. De asemenea, fiecare copil are propriul ritm în care se dezvoltă, așa că nu compara viteza cu care copilul tău devine autonom cu cea a altui copil. 

Cum iti ajuti copilul in mod corect sa devina autonom 4

Iată 5 moduri prin care copilul tău poate deveni autonom:

  • Lasă-l să trăiască propriile experiențe! Chiar dacă specialiștii nu recomandă să îl lași pe copil să treacă prin anumite momente de unul singur (cum ar fi să-l lași singur atunci când plânge pentru a se liniști), în unele cazuri poți să îl încurajezi să fie independent. De exemplu, atunci când trebuie să plecați de acasă îndeamnă-l să decidă singur ce vrea să poarte sau să mănânce micul dejun fără să îl mai ajuți tu. Astfel, va înțelege că ai încredere în el și că e destul de puternic să ducă anumite sarcini la bun sfârșit singur.
  • Laudă-l pentru reușitele sale! Oricât de mică ar fi victoria, laudele și încurajările trebuie să fie la ordinea zilei. Dacă nu simte că este susținut de către părinții săi, copilul își pierde din încrederea de sine.
  • Lasă-l să găsească singur soluțiile potrivite! Când se confruntă cu o problemă, nu te grăbi să-i sari în ajutor! Vei fi uimit de capacitatea sa de a-și rezolva propriile probleme atunci când știe că trebuie să se descurce singur.
  • Implică-l în activitățile casnice! Una dintre cele mai eficiente metode prin care copiii învață să fie independenți și responsabili este contribuirea la treburile casnice. Când copilul primește responsabilități, stima lui de sine crește, iar după câteva ocazii în care îl lași să te ajute cu spălatul vaselor sau cu strângerea jucăriilor, va încerca să facă aceste lucruri de unul singur. 
  • Nu îl certa atunci când greșește! Apreciază, în schimb, intenția și efortul pe care l-a depus. Chiar dacă nu a reușit din prima încercare să ducă o sarcină până la capăt, asta nu înseamnă că nu va învăța din această experiență. Mustrarea nu îl va ajuta să fie mai independent, ci îi va diminua stima de sine, iar următoarea dată când va încerca să facă ceva de unul singur, nu va fi la fel de încrezător în propriile forțe. 

Autonomia este, așadar, una dintre cele mai importante abilități pe care fiecare copil trebuie să și le dezvolte pentru a ajunge un adult de succes. 

Autonomia se cultivă și acasă, și la școală. Profesorii și părinții sunt cei care îi oferă copilului o temelie puternică peste care, mai apoi, să poată construi singur un viitor strălucit, de Campion la Viață!

 

Aici, la Shakespeare School, procesul didactic este orientat către rezultate de top, atât lingvistice, cât și în viață. Predăm mai mult decât engleză, educăm campioni la viață cu ajutorul metodei proprii bazate pe Teoria Inteligențelor Multiple și integrăm cu succes cei 4C în orele noastre: colaborare, comunicare, creativitate și gândire critică, pentru a dezvolta cursanților noștri, indiferent de vârstă, abilități multiple.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole