Potrivit Biroului European de Statistică Eurostat, România se află pe ultimul loc în clasamentul competențelor digitale în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani.
Ce înseamnă asta pentru generațiile tinere? Ei bine, înseamnă viitori adulți cărora le va fi mai greu să se adapteze situațiilor neprevăzute, care stau mai rău la capitolul informare, comunicare, sau rezolvarea problemelor.
„Dar competențele digitale nu se referă strict la folosirea calculatorului?” Din contră. Competența digitală este una dintre cele opt competențe cheie pentru a putea fi relevant pe piața muncii în următorii ani. Această competență include stăpânirea unei game de tehnologii ale informației și comunicațiilor pentru informare, comunicare și colaborare, creare de conținut digital și soluționarea problemelor.
În anul 2019, 56% dintre tinerii români din intervalul de vârsta menționat anterior aveau competențe digitale de bază sau mai avansate, cu doar 3% mai mult decât în anul 2017, însă acest procent ne plasează tot pe ultimul loc din Uniunea Europeană.
De ce această statistică? Să fie reticența la folosirea telefonului smart, a tabletei sau a laptopului? Să fie regulile impuse ani de zile de unitățile școlare care interzic folosirea lor în timpul orelor de curs, catalogându-le ca distrageri ale atenției?
Trăim în era vitezei și, după cum ne-a arătat și situația actuală generată de pandemie suntem obligați să folosim din ce în ce mai mult mediul online în învățământ. Așadar devine din ce în ce mai evident că fără să ne adaptăm la oportunitățile oferite de tehnologie, vom stagna sau, în cel mai rău caz, regresa.
Știm cu toții că formarea competențelor digitale trebuie începută de la o vârstă fragedă. Însă, ce ne facem când sistemul tradițional de învățământ condamnă asta? Sau când profesorii nu sunt deschiși predării cu ajutorul tehnologiei? Nu este suficient să arăți un videoclip pe calculator din când în când și să spui că ți-ai făcut treaba, deoarece copilul nu învață singur să lucreze cu tehnologia.
Cu toate acestea, ne întrebăm de ce generațiile care vin sunt din ce în ce mai slabe. Modul de învățare ar trebui să fie adaptat condițiilor actuale, să vină mereu cu ceva nou și să nu privească tehnologia ca pe ceva dăunător, când, de fapt, ea este aici pentru a veni în ajutorul nostru.
Cum poți integra mediul online în predarea limbii engleze?
Ei bine, știm foarte bine că limbile străine se învață cel mai bine de la o vârstă fragedă. Copiii învață prin joc, prin tehnica imitării și, mai ales, atunci când îi ții „în priză”. Stârnirea curiozității celor mici este un mod esențial prin care pot învăța limbi străine.
Limba engleză are avantajul de a fi o limbă străină versatilă. Când poți descoperi atâtea culturi, lucruri noi, obiceiuri sau jocuri, studiul devine din ce în ce mai fun.
Cert este că mediul online nu trebuie privit ca un pericol pentru noua generație, ci implementat în metodele de predare. Shakespeare School a dezvoltat, pe baza Teoriei Inteligențelor Multiple, o metodă de predare care acoperă toate tipurile de inteligență ale copiilor. Astfel, sistemul nu este generalist, ci personalizat pe nevoile fiecărui copil.
Un alt avantaj al limbii engleze este că o poți învăța prin diferite metode. Dacă faci listening și ai nevoie de conversații reale între vorbitori experimentați, poți apela la videoclipuri de pe Youtube. Alte moduri eficiente de a învăța engleza este prin vizionarea filmelor, prin diverse jocuri, cântece și câte și mai câte.
Ce trebuie să faci tu, ca profesor? Unul dintre cele mai importante lucruri este pregătirea ta. Dacă tu nu ești deschis familiarizării cu predarea facilitată de tehnologie, atunci nici copiii nu vor beneficia de pe urma acesteia.
Cu ce te ajută cursurile online de limba engleză?
Contextul recent ne-a obligat să ne „mutăm” în mediul online. Fie că eram pregătiți sau nu, ne-a fost testată capacitatea de a ne adapta la orice situație, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Este binecunoscut faptul că nu toți profesorii s-au descurcat ușor cu noul „normal”. Cert este, însă, că mulți copii au avut de câștigat de pe urma acestei experiențe.
Începând din luna martie 2020, cursurile de limba engleză de la Shakespeare School s-au desfășurat în totalitate online. Ce a însemnat asta? Ei bine, ne-am întâlnit pe Zoom, cu aceeași voie bună, gata să învățăm în continuare prin distracție și interacțiune. Acest nou context a venit în ajutorul copiilor care au posibilitatea de a-și dezvolta competențele digitale alături de limba engleză, întrucât noi punem accent și pe dezvoltarea acestor abilități la cursurile noastre.
Și cum s-au adaptat copiii noului context? Știm foarte bine că cei mici sunt mult mai predispuși la adaptare decât adulții. Ei ne-au așteptat întotdeauna bucuroși în fața calculatorului, gata să învețe lucruri noi, de parcă nimic nu se schimbase.
În plus, pentru cei care nu se descurcau atât de bine cu tehnologia, cursurile de limba engleză online i-au impulsionat să descopere singuri, să fie curioși și să învețe cum să folosească mediul digital.
Internetul este plin de jocuri atractive pentru copii, iar acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care s-au bucurat să învețe engleza online. Cum am menționat și anterior, copiii învață cel mai bine prin joc, iar versatilitatea mediului online îi captivează.
Așadar, de ce privim timpul petrecut pe telefon, pe tabletă sau în fața laptopului ca fiind dăunător pentru copii? Atâta vreme cât nu este în exces și pune accent pe învățare, tehnologia vine numai cu beneficii, iar dezvoltarea competențelor digitale este unul dintre ele, pe lângă comunicare, colaborare, creativitate și gândire critică – cei 4 C pe care îi cultivăm în tot ceea ce facem.
Shakespeare School îndeamnă atât copiii, cât și profesorii să folosească mediul online, întrucât resursele sunt nelimitate, iar educația se concentrează, așa cum trebuie, pe copil. El se va simți stăpân pe deciziile sale și va primi feedback de la profesor mult mai ușor. Va realiza unde greșește și va fi mult mai receptiv la informațiile pe care le primește.
Pentru a afla mai multe despre cursurile online de la Shakespeare School, va invitam sa accesati: https://www.shakespeare-school.ro/cursuri-online-an-scolar