Blog

Cele 4 etape ale educației copilului

Cele 4 etape ale educatiei copilului 1

Educația începe din clipa în care copilul se naște dar, pentru a fi eficientă, trebuie să oglindească ritmul în care copilul se dezvoltă. 

Cu alte cuvinte, copiii percep diferit informația primită de la adulți în funcție de vârsta pe care o au. Un copil de 1 an, de exemplu, nu va avea aceeași capacitate de a învăța precum un copil de 3 ani. Astfel, pentru ca educația pe care i-o oferi copilului să fie eficientă, trebuie să iei în considerare vârsta și etapa de dezvoltare prin care trece. 

Copiii nu se nasc atotștiutori!

Este greșit să presupui că fiecare copil poate înțelege un concept sau poate face ceva anume fără niciun fel de ajutor. Creierul copilului nu este dezvoltat complet, precum cel al unui adult, pentru a percepe anumite lucruri din prima încercare. 

Modul în care adulții responsabili cu educarea copilului îi prezintă informații noi, contribuie la crearea arhitecturii creierului. 

Cele 4 etape ale educatiei copilului 2Dezvoltarea creierului se aseamănă, in fond, cu construirea unei case: are nevoie de o fundație puternică, iar acțiunile trebuie desfășurate într-o anumită ordine, astfel încât creierul să se poată dezvolta armonios. Așadar, cu o fundație bine consolidată încă din primii ani de viață, copilul va reuși, când va crește mai mare, să desfășoare procese mai complexe de învățare. 

Așa cum am menționat mai sus, în educarea copilului, părinții și mai apoi profesorii, trebuie să aibă grijă să îi prezinte experiențe potrivite vârstei sale. 

Potrivit psihologului Jean Piaget, copiii își creează propriul mod de a înțelege lucrurile. Modul în care conceptualizează lumea, absorb informația și o organizează depinde de vârsta lor. În acest caz, vârsta nu este doar un număr.

Educația timpurie nu mai înseamnă doar atingerea anumitor obiective generale. În schimb, pe lângă învățarea numerelor, a alfabetului sau a culorilor, copiii trebuie educați cu privință la identificarea și gestionarea emoțiilor și să învețe din curiozitate. Până la vârsta de 18 luni, copilul trebuie să-și dezvolte anumite abilități de socializare precum cooperarea și empatia pentru ca, mai apoi, să poată adăuga abilități mai complexe.

În acești primi ani de viață, părinții riscă să devină nerăbdători. Totuși, „îndoparea” copilului cu prea multă informații la o vârstă fragedă nu va accelera procesul său de creștere, ci îi poate afecta dezvoltarea creierului. Cu alte cuvinte, dezvoltarea copilului poate fi asemuită cu rădăcinile unui copac: chiar dacă nu le poți vedea, acestea cresc constant și construiesc o fundație puternică.

Calitatea este mai importantă decât cantitatea în procesul de educație. Calitatea informației și a experiențelor la care este expus copilul, fie că ne referim la vocabular, comportament social sau cognitiv, va fi reflectată în succesul cu care copilul va reuși să învețe concepte mai dificile. 

Părinții nu ar trebui să-i grăbească pe copii în procesul lor de dezvoltare, gândindu-se că sigur nu vor păți nimic rău. Dorința ca cel mic să reușească să atingă unul dintre obiectivele generale pe care și ceilalți copii le ating la o anumită vârstă întrece, uneori, nevoile copilului. Ei bine, în situațiile de acest tip, este bine să îți amintești că, la final, nu va conta rapiditatea cu care copilul a învățat să citească sau să scrie. În schimb, trebuie să te concentrezi pe modul în care învață aceste lucruri. În plus, creând oportunități de învățare potrivite pentru etapa de dezvoltare prin care trece copilul tău, te asiguri de faptul că cel mic va învăța în continuare de plăcere. 

Cele 4 etape ale educatiei copilului 3

Cum educăm copiii în funcție de etapa de dezvoltare prin care trec?

Înțelegerea copilului este printre cele mai importante aspecte ale educării acestuia. Dacă nu te familiarizezi din timp cu etapele de dezvoltare ale copilului pentru a ști cum să abordezi anumite lucruri, ți se va părea mai greu să îi oferi educația de care are nevoie. 

Iată care sunt etapele esențiale în educația copilului:

  • Între 0 și 5 ani:

Încă din primele clipe de viață copilul învață cum să se folosească de simțurile sale pentru a percepe mediul înconjurător. Apoi, se folosește de aceste simțuri pentru a-și comunica nevoile. Pe zi ce trece, copilul devine conștient de faptul că părinții lui îi oferă dragoste și au grijă de el. Apoi, va deveni receptiv la auzul numelui său, va învăța să stea singur în picioare, va face primii pași și așa mai departe. Toate aceste lucruri sunt posibile cu ajutorul părinților săi. 

Când crește puțin mai mare și începe să vorbească, copilul va începe să-și exprime personalitatea și să își manifesteze nevoia de independență. Acum, părinții trebuie să acorde mare atenție modului în care reacționează când cel mic face ceva greșit. Dacă începe să se joace mai agresiv sau să arate curiozitate față de obiectele periculoase, nu trebuie să îl cerți. Copiii răspund cel mai bine la ceea ce știu, așa că arată-i prin gesturi și tonul vocii că trebuie să fie mai atent. Orice ai face, nu îi reprima curiozitatea și dorința de a descoperi lucruri noi!

  • Între 5 și 10 ani:

În această perioadă, copilul asimilează cel mai repede informația pe care i-o prezintă părinții sau profesorii. De asemenea, acum începe să înțeleagă mai bine de ce trebuie să respecte anumite reguli. Copilul va învăța să anticipeze reacțiile celor din jur și să caute un răspuns potrivit pentru acestea. De asemenea, va dori să îți imite comportamentul, așa că ar fi bine să îl incluzi în luarea deciziilor sau în desfășurarea unor sarcini acasă, de exemplu. 

  • Între 10 și 15 ani:

Intelectul copilului se dezvoltă cel mai mult în această perioadă. Între 10 și 15 ani copilul experimentează diferite trăiri, trece prin momente esențiale în dezvoltarea sa și își exercită dorința de a fi independent. Nu îi opri orice încercare de a-și manifesta independența, evită interdicțiile și pedepsele și nici nu îl proteja prea mult. Copilul învață cel mai bine în urma încercărilor și a greșelilor. Încearcă să-i răspunzi pe cât posibil într-o notă pozitivă, încurajează-l să facă lucruri de unul singur și implică-l în luarea anumitor decizii. 

  • După 15 ani:

Când copilul îndeplinește 15 ani ți se va părea că cineva a apăsat pe un întrerupător care a făcut lucrurile și mai dificile. Cuvântul cheie în acești ani este „respectul”, atât din partea copilului, cât și din partea ta. Unii părinți uită că, pentru ca adolescentul tău să te respecte, trebuie să-i arăți și tu respect, la rândul tău. În schimb, recurg la decizii necalculate, pedepse, interdicții și certuri. 

La această vârstă, scopul tău principal este menținerea unei relații bazată pe încredere și sinceritate. Promovează comunicarea deschisă între tine și copil și arată-i că îl susții necondiționat. Adolescentul va trece prin diferite experiențe în această etapă care îl vor modela, de aceea trebuie să îi fi alături constant. 

Cele 4 etape ale educatiei copilului 4

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori de top și buni pedagogi. Astfel, ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală, și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!  

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole