Blog

Cum se manifestă stresul la adolescenți

Cum se manifesta stresul la adolescenti

Rolul părintelui este să asigure o viață liniștită pentru copil, nu-i așa? Ei bine, dacă la prima vedere pare destul de ușor, când copilul se apropie de pubertate, lucrurile pot lua o întorsătură drastică. 

Fără să alimentăm clișeul potrivit căruia adolescenții sunt extrem de dificili din toate punctele de vedere, nu putem să negăm faptul că trecerea de la copilărie la adolescență poate aduce cu sine câteva obstacole la nivelul relației părinte-adolescent. 

Una dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă adolescenții este stresul. 

Stresul la adolescenți nu se manifestă în totalitate la fel ca la un adult. Când adolescentul este stresat, factorii declanșatori sunt diferiți: răcirea relațiilor cu diferiți prieteni, dificultăți la școală, note mici, presiunea academică, probleme în cadrul familiei, un mediu familial toxic și multe altele.

Modul în care adolescenții încearcă să facă față acestor factori de stres îi poate afecta pe termen lung sau scurt. Consecințele pot fi destul de dure: de la probleme grave de sănătate, la probleme de relaționare cu ceilalți în viața de adult sau la autosabotaj atât în viața personală, cât și în cea profesională. 

Adesea, din cauza propriilor probleme, părinții tind să observe mai greu dificultățile prin care trec copiii lor. Când toată interacțiunea membrilor familiei se rezumă la discuția din timpul cinei, unde fiecare povestește ce a făcut în timpul zilei, nu este de mirare că adevăratele probleme se ascund după acel „Nimic” sau „A fost ok.” 

Totuși, „vinovatul” în această situație este chiar programul fiecăruia și dificultatea cu care părinții și copiii lor reușesc să petreacă timp de calitate împreună. Și, fără timp de calitate petrecut cu familia, relația părinte-copil (sau în cazul de față, părinte-adolescent) are de suferit. 

 

Cum se manifesta stresul la adolescenti 2

Cum îți dai seama că adolescentul este stresat?

Există cazuri când comportamentul adolescentului dezvăluie în mod clar că se află într-o situație dificilă care îi produce mult stres. Aceste cazuri sunt, însă, destul de rare. 

De cele mai multe ori, stresul la adolescenți rezultă dintr-o perioadă lungă de timp în care acesta a trăit evenimente neplăcute cum ar fi divorțul părinților, mutatul la o nouă școală, pierderea unui prieten, dificultatea de a se ridica la așteptările părinților și a profesorilor și multe altele. 

Iată câteva semne care îți vor indica apariția stresului în viața adolescentului tău:

  • Schimbările de comportament. Dacă adolescentul este stresat, nu va mai dori să participe la activitățile care ii plăceau înainte, va încerca să evite pe cât posibil mersul la liceu sau nu-și va mai da silința să învețe. De asemenea, poate părea mult mai irascibil, agresiv verbal sau, în cazuri grave, fizic; va apela la mâncatul pe fond emoțional sau va refuza vehement să mănânce sau să aibă grijă de sănătatea sa. 
  • Schimbări emoționale. Cum am menționat anterior, adolescenții stresați sunt mai irascibili, nu își pot controla furia, sunt îngrijorați încontinuu și le este greu să se detașeze de mediul online considerându-l o plasă de siguranță sau un refugiu, un mediu confortabil din punct de vedere emoțional. 
  • Probleme de sănătate. Când suntem stresați, sistemul nostru imunitar are de suferit. De aceea, adolescenții stresați pot răci mai des, pot acuza dureri de cap, de stomac, de maxilar (de la încleștarea excesivă a maxilarului când se simt tensionați) sau de spate. De asemenea, fii atent la fluctuațiile extreme în greutate, la dificultățile respiratorii sau la amețeală (semne ale tulburării de anxietate).
  • Probleme de gândire. Adolescenții stresați întâmpină dificultăți când vine vorba de concentrare sau memorie. Li se pare dificil să fie atenți la oră sau uită până și ce au făcut cu câteva minute înainte. 

Cum se manifesta stresul la adolescenti 4

Cum își poate gestiona stresul adolescentul de unul singur?

Uneori, părinții nu pot fi acolo când adolescentul are nevoie de ajutor. Chiar dacă părinții trebuie să fie pregătiți să-i sară în ajutor, să-l sprijine și să ceară și ei la rândul lor ajutor când nu se pot descurca singuri, există momente când adolescentul trebuie să-și gestioneze singur stresul. Iată câteva metode pe care le poate pune în practică:

  • Identifică și abordează problema: înainte să găsești soluția problemei, trebuie s-o conștientizezi. Stabilește dacă problema ta poate fi rezolvată de la sine, individual sau dacă trebuie să ceri ajutorul cuiva. De asemenea, spune sentimentelor tale pe nume! Dacă încerci să-ți ignori sentimentele, șansele ca problema ta să se agraveze sunt foarte mari. 
  • Evită stresul dacă poți. Dacă grupul de prieteni din care faci parte a început să fie principalul motiv pentru care te simți stresat sau anxios, încearcă să te detașezi încet de el. Poate fi vorba despre ceea ce se numeste un anturaj toxic. De asemenea, dacă mediul academic te stresează, cere ajutor părinților tăi sau unui terapeut. 
  • Uneori este bine să renunți. Dacă ai încercat pe cât posibil să găsești rezolvarea unei probleme până în punctul în care te macină gândul că nu i-ai dat de cap, poate ar fi cazul să renunți la ea, măcar pentru un timp. În același sens, dacă nu poți schimba acțiunile unei persoane, nu-ți mai consuma energia gândindu-te la ce poți face. Trebuie să conștientizezi faptul că există anumite lucruri care nu pot fi schimbate. 
  • Fă mai multă mișcare! Sportul poate face minuni atunci când te confrunți cu situații de stres care persistă. Dacă faci sport constant, în fiecare zi, nu numai că vei ameliora stările de stres sau anxietate, dar vei avea și un corp mai puternic și mai sănătos. Este dovedit științific și că sportul poate îmbunătăți memoria și concentrarea.
  • Fă exerciții de respirație: întinde-te pe pat sau canapea, pune-ți mâinile pe stomac, inspiră adânc și, apoi, expiră încet. Simțind cum aerul îți umple plămânii și cum ți se ridică abdomenul devii conștient de propriile acțiuni și simțuri. Acesta este un exercițiu bun de Mindfulness pe care îl poți încerca atunci când te simți copleșit de stres și anxietate.
  • Ai grijă la ce mănânci! Majoritatea oamenilor care mănâncă haotic prezintă fluctuații în stările emoționale de peste zi. Evită mâncărurile de tip junk food și fă alegeri alimentare mai sănătoase pentru un plus de energie și vitalitate.
  • Nu sări peste orele de somn! Ai observat că atunci când nu dormi destul ești mai irascibil? Ei bine, combină lipsa somnului cu stresul și nu vei avea o zi foarte bună. În schimb, încearcă să adormi la aceeași oră în fiecare noapte și să ai un somn de cel puțin 8 ore. Sigur te vei simți mai bine!
  • Descarcă-te! Nu este niciodată o idee bună să îți ignori sentimentele sau să le îndeși atât de mult în tine. Atunci când stresul va atinge cote maxime, vei răbufni. Evită astfel de momente pe cât posibil atât pentru sănătatea ta, cât și pentru a celor din jurul tău. Folosește-te de diferite metode pentru a scăpa de tensiune: scrie într-un jurnal, râzi/plângi, exprimă-te într-un mod creativ sau vorbește cu cineva.

Cum se manifesta stresul la adolescenti 3

Stresul nu trebuie să devină un element permanent în viața nimănui, cu atât mai mult în viața unui adolescent. Atât părinții, cât și adolescenții trebuie să învețe din timp diferite moduri prin care pot face față situațiilor stresante. Și dacă vreodată situația iese de sub control, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri ajutor.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole