Blog

Cum ajuți copilul să se integreze la o nouă școală

Cum ajuti copilul sa se integreze la o noua scoala 2

Nu este niciodată ușor să muți copilul la o altă școală. Oricât de extrovertit, carismatic sau prietenos este copilul tău, este bine să te aștepți la faptul că va întâmpina anumite dificultăți. 

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să-l protejezi exagerat de tare, ci doar să fii pregătit, ca părinte, să îți ajuți copilul să se integreze într-un nou colectiv și într-un nou ritm de a învăța. 

Există numeroase aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când decizi că este timpul să muți copilul la o nouă școală, iar cele mai importante țin de profesori și de mediul de învățare. Deseori, acestea sunt motivele pentru care copilul percepe întreaga experiență ca fiind una dificilă: poate unii profesori sunt mai stricți la noua școală comparativ cu cea de unde a venit, poate copiii nu îl întâmpină cu brațele deschise așa cum se aștepta. 

În asemenea situații până și cei mai extrovertiți copii ajung să se închidă în ei înșiși, să nu mai vorbească cu părinții lor despre propriile probleme sau, în cele mai grave cazuri, să recurgă la acțiuni extreme precum refuzul de a merge la școală, fac crize de agresivitate sau adoptă o atitudine negativă față de orice adult care încearcă să-l ajute.

Există, totuși, moduri prin care poți evita aceste probleme prin metodele pe care le vom prezenta în continuare. Ce trebuie să reții însă este că fiecare copil percepe altfel tranziția către o școală nouă. Acest lucru depinde de vârstă, de nivelul de dezvoltare, de propriul fel de a fi, precum și de colectivul pe care îl întâlnește la noua școală.

Cum ajuti copilul sa se integreze la o noua scoala 3

În ce mod poate fi afectat copilul atunci când se mută la o școală nouă?

Atunci când tranziția către o nouă școală nu se desfășoară atât de lin precum și părinții, și copilul și-ar fi dorit, apar probleme care pot include:

  • Dificultățile academice – apar atunci când copilul nu este obișnuit cu modul de predare al noilor profesori sau când ritmul de învățare diferă față de cel de la vechea sa școală. Cu alte cuvinte, copilul se simte acum nevoit să își mărească sau încetinească ritmul de a învăța pentru că noua lui clasă a rămas în urmă cu anumite lecții pe care el deja le-a făcut sau invers. Ei bine, aceste fluctuații creează confuzie și frustrare, cu atât mai mult în rândul adolescenților, studiile arătând că schimbarea liceului și eșecul de a se adapta poate duce la abandonul școlar, în cel mai rău caz.
  • Modificarea dinamicii colectivului – atunci când apare un nou coleg, dinamica clasei se poate schimba drastic. Adaptarea, în acest caz, nu este valabilă doar pentru copilul nou-venit, ci și pentru noii săi colegi. Acum trebuie să se obișnuiască cu acest nou copil, să încerce să-l cunoască și să-l facă să simtă că aparține colectivului. În unele cazuri însă, reticența copiilor se vede limpede prin refuzul de a accepta noul coleg.
  • Apariția unor sentimente negative – studiile au arătat că schimbarea mai multor școli îi poate provoca copilului sentimentul că nu este îndeajuns de bun la ceea ce face. Apoi, apare lipsa încrederii de sine și primele simptome de anxietate. Acestea sunt cazuri extreme, însă părinții trebuie să fie cât se poate de vigilenți și pregătiți să-și sprijine copilul.

Cum ajuti copilul sa se integreze la o noua scoala 1

Care sunt cele mai eficiente moduri prin care îl poți ajuta pe copil să se integreze la noua școală?

Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i ameliora sentimentele de anxietate și pentru a-l ajuta să se integreze ușor:

  • Păstrează o atitudine pozitivă! Dacă îi arăți copilului că nu este nimic înfricoșător cu noua sa școală, va căpăta încredere în sine și în întreaga situație și va „porni la drum” gândindu-se că totul va fi bine. Dacă, în schimb, ești îngrijorat de modul în care se va desfășura tranziția, copilul va prelua sentimentele tale anxioase. Vorbește cu cel mic despre fricile tale și ascultă-i și lui fricile, dar asigură-l că totul va fi bine în final!
  • Asigură-l că îi ești alături! Nu este nimic mai liniștitor pentru un copil decât să simtă (și să știe) că părinții lui îi sunt alături la fiecare pas, îl încurajează și îl susțin negreșit. Până ce se obișnuiește cu noua școală, îl poți conduce până în curtea școlii sau îl poți duce acasă după ce se termină programul pentru a-i demonstra că ești alături de el. Ai grijă însă să nu-l cocoloșești! Dacă nu îți mai cere să-l însoțești la/de la școală, atunci oferă-i spațiu.
  • Lasă-l să aibă situația sub control! Una dintre cele mai populare cauze ale apariției temerilor atunci când copilul schimbă școala este sentimentul că nu deține controlul asupra situației. Copiii vor să simtă că au contribuit câtuși de puțin la luarea deciziilor care îi vizează direct, de aceea este bine să îl implici pe cel mic când vine vorba de alegerea unei noi școli. Îl poți duce să vadă școala cea nouă, să își cunoască profesorii sau să se familiarizeze cu drumul pe care îl va parcurge în fiecare zi. 
  • Fii răbdător! Nu stabili așteptări nerealiste pentru copilul tău! Dacă te aștepți ca din prima zi să se integreze perfect într-un nou colectiv, nu faci decât să pui și mai multă presiune pe el. Păstrează-ți calmul și răbdarea, fii prezent în viața lui, sprijină-l și demonstrează-i că poate fi cât se poate de deschis cu tine.

Cum ajuti copilul sa se integreze la o noua scoala 4

La Shakespeare School, educăm campioni la viață și la limba engleză. La cursurile noastre, distracția se împletește cu metodele moderne de predare, astfel încât cursanții să își însușească nu doar competențe de engleză, ci și pentru viață. 

Ești gata pentru fun și oportunități nenumărate? Descoperă gama noastră de cursuri și dă START aventurii copilului tău în limba engleză! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole