Blog

7 moduri de a-i ajuta pe copii să își descopere potențialul

7 moduri de a i ajuta pe copii sa isi descopere potentialul 1

Când ne gândim la talentele noastre, în mod natural, mintea ni se îndreaptă către abilitățile înnăscute. Unii dintre noi sunt mai atletici, alții sunt mai pricepuți la matematică, artă sau poate au înclinații muzicale. 

Nu ne gândim, însă, la faptul că talentul nativ se cultivă în timp. Cu alte cuvinte, te naști cu un talent, însă este necesar să lucrezi la el pentru a-l dezvolta. În caz contrar, se poate irosi.

Să ne gândim la muzicieni. Ce nu vedem noi când ne uităm la concertele lor la televizor sau pe YouTube sunt orele de pregătire intensă, de muncă și de repetiții care le-au alimentat talentul înnăscut. 

Asemenea unui muzician sau unui atlet, și tu simți nevoia de a căuta talentele înnăscute ale copilului tău. Când le găsești, începi să-l încurajezi să le dezvolte, fie că vrea sau nu. Acest lucru poate duce la refuzul copilului de a-și descoperi potențialul adevărat. 

Dacă încerci să înveți cum să descoperi talentele copilului tău, trebuie să știi că secretul stă în încurajarea acestuia. Susține-l să-și descopere singur interesele și să stabilească ce anume îl entuziasmează și ce nu. De aici, copilul își însușește determinarea și perseverența de care are nevoie pentru a deveni exact ceea ce își dorește când va crește mare. 

7 moduri de a i ajuta pe copii sa isi descopere potentialul 2

Iată 10 moduri de a-l ajuta pe copil să-și descopere potențialul:

  • Nu îl grăbi, nu îl face să simtă presiunea. 

Una dintre greșelile pe care mulți părinți o fac în încercarea de a descoperi potențialul copiilor lor este să-i înscrie într-o sumedenie de activități extra-școlare cu speranța că una dintre ele va fi cea câștigătoare. Nu așa funcționează lucrurile, însă. Acest lucru nu poate duce decât la stresarea copilului. 

Când copilul trebuie să meargă la meditații, la antrenamente de fotbal sau orice alt sport, la lecții de pian, de desen și așa mai departe, se va instala starea de epuizare. Ușor ușor va începe să simtă că nu mai are deloc energie pentru a face activități care, odinioară, îl pasionau. Pe lângă acest lucru, copilul poate începe sa nu mai vrea să meargă la școală sau, în cel mai rău caz, poate avea probleme de sănătate. 

În loc să-l îndemni pe copil să concureze împotriva altor copii de vârsta lui, încearcă să subliniezi faptul ca nu vrei să pui presiune pe el. Dacă cel mic simte că poate alege o activitate care îi face plăcere, șansele să se perfecționeze în respectiva activitate sunt mai mari decât dacă îl obligi tu. 

  • Subliniază importanța muncii.

Chiar dacă un copil este talentat natural, acest lucru nu înseamnă că trebuie să-l lași să treacă prin școală nesupravegheat. Marii antrenori le spun atleților că pot avea o carieră strălucită doar dacă sunt dispuși să muncească din greu.

Învață-l pe cel mic încă din primii ani de viață că trebuie să depună același grad de efort indiferent dacă i se pare că o activitate este mai ușoară decât pare de fapt. De asemenea, în loc să pui accentul pe notele mari primite la școală, aplaudă-i orele petrecute învățând sau făcând teme.

  • Nu-l lăsa să-i fie teamă de eșec.

Încurajează-l să-și asume riscuri intelectuale. Copilul va învăța întotdeauna mai repede din greșelile pe care le face și din modul în care răspunde la ele. Mulți copii talentați se pierd la primul semn că trebuie să se chinuie puțin. Acesta nu este un sentiment cu care s-au întâlnit prea des. De aceea, fiecare ești copil trebuie învățat să vadă provocările ca pe un lucru pozitiv de pe urma căruia poate învăța lucruri prețioase.

7 moduri de a i ajuta pe copii sa isi descopere potentialul 3

  • Oferă-i oportunități și experiențe diverse.

Nu trebuie să te gândești la activități complexe. Uneori și simplul fapt că îi prezinți grupuri de copii necunoscuți cu care trebuie să se acomodeze va reprezenta o lecție valoroasă pentru copil. 

Activitățile extra-școlare de pe timpul verii îi pot permite copilului să crească și din punct de vedere intelectual, precum și emoțional. Nu numai că învață lucruri noi, dar interacționează și cu mulți copii cu care poate găsi pasiuni comune. 

  • Oferă-i șansa de a călători.

Călătoriile contribuie la creșterea performanței academice a copiilor și îi îndeamnă să se bucure mai mult de școală și de lumea din jurul lor. 

Copiii învață despre istoria, arhitectura și geografia locurilor în care călătoresc. De asemenea, vor face cunoștință și cu o varietate de culturi, obiceiuri și oameni, toate acestea contribuind la lărgirea orizontului propriu. 

Un copil care călătorește devine un copil care știe să descopere diferențele dintre oameni și să le aprecieze. În plus, călătoriile în familie sunt un prilej nemaipomenit pentru a petrece timp de calitate, copilul fiind mai încrezător în sine și mai fericit. 

  • Încurajează-i independența.

Învățându-i pe copii să fie independenți și încrezători în propriile cunoștințe îi va ajuta să reușească în orice își propun. Oferă-i copilului tău oportunități variate de a-și exercita independența prin luarea propriilor decizii. Totodată, lasă-l să vină singur la tine să-ți ceară ajutor dacă simte nevoia. 

Este important ca cei mici să învețe să fie responsabili dar și că trebuie să își asume propriile acțiuni, fie acelea bune sau rele. Acest lucru îi va ajuta să învețe din propriile greșeli și să se dezvolte.

  • Găsește un echilibru între joacă și muncă.

Indiferent de vârsta lor, joaca este importantă pentru copii. În procesul de motivare și de căutarea potențialului copilului tău, ai grijă să găsești un echilibru între activitățile școlare, sarcinile gospodărești, teme și timpul liber. 

Crearea unui program prea aglomerat pentru copil îl va copleși. Învață-l să facă o listă a priorităților pentru a înțelege ce este cu adevărat mai important pentru el și pentru viitorul său. De asemenea, ai grijă să delimitezi clar timpul liber pentru că cel mic are nevoie și de momente de relaxare. 

După ce copilul își descoperă potențialul și talentele, fă un pas înapoi și privește-l cum și le dezvoltă. Nu îl critica și nu îl forța în activități care nu îi fac plăcere. Pur și simplu asumă-ți rolul de îndrumător de la depărtare și privește cum cel mic crește chiar sub ochii tăi.

7 moduri de a i ajuta pe copii sa isi descopere potentialul 4

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori de top și buni pedagogi. Astfel, ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală, și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!