Blog

Back from Shakespeare's Time

268996 10150258749701225 310890541224 7765344 840632 nA fost o dată ca niciodată o şleahtă de 29 de prichindei, toţi dornici să se preschimbe, fie şi pentru scurt timp, în cavaleri şi domniţe. Pentru a-şi atinge ţelul măreţ, au purces într-o călduroasă zi a lui cuptor (10 iulie) către aventurile care aveau să-i aştepte în „cetatea Moieciului de Sus“. Pe drum, au făcut un scurt şi binevenit popas la cetatea Râşnovului, prilej pentru a intra niţel în atmosfera medievală şi a se obişnui cu lumea în care aveau să păşească în zilele următoare.

La poarta „Cetăţii Dor-de-Moieciu“ am fost întâmpinaţi cu braţele deschise de către gazde: doamna Rodica (cea care avea să ne încânte pe toată durata şederii cu bucatele ei alese, despre care suntem siguri că se va auzi multă vreme de acum încolo!), preafrumoasa domniţă Smaranda, şi de cei trei cavaleri curajoşi şi pricepuţi, călăuze pentru copii între ale trasului cu arcul, mânuirii spadei şi a pensulei, pe numele lor Cavalerul Zender, Cavalerul Dragoş şi Cavalerul Ciprian (zis şi Ghiţă, copiii ştiu de ce, noi nu).IMG 94921

Zilele au trecut una după alta în zbor, şi cei 29 de prichindei de care vă vorbeam au prins a se obişnui cu regulile stricte de la castel: erau nevoiţi să îmbrace straiele bravilor lor înaintaşi (băieţii, tunici, iar fetele, preafrumoase rochiţe) de care trebuiau să se îngrijească, să se trezească în zori şi să îndure apriga înviorare matinală condusă de 281616 10150258747721225 310890541224 7765304 2009235 nCavalerul Zender, să păstreze liniştea în timpul meselor şi să-şi menţină odăile într-o perfectă orânduire. Deşi nu am reuşit să îl cunoaştem în carne şi oase pe faimosul Shakespeare, am izbutit să deprindem câte ceva din graiul timpurilor sale în cadrul orelor zilnice de limba engleză.

Am aflat cum trăiau oamenii cu multe sute de ani în urmă, cum se luptau vitejii cavaleri, dar mai ales cum se vorbea în acele timpuri; pun rămăşag că dacă acum un cavaler medieval s-ar ivi dinaintea celor 29 de tineri cavaleri şi domniţe ai noştri, s-ar înţelege de minune cu ei.

Cunoştinţele de limba engleză au fost puse la încercare în ultima zi a şederii noastre. IMG 9794Şi pentru că Shakespeare este în primul rând un dramaturg, ne-am hotărât să punem şi noi în scenă două piese de teatru – Excalibur şi King Arturs Legend. Juriul a fost exigent, dar a hotărât în unanimitate că stăpânim cu desăvârşire atât graiul englezesc cât şi arta dramatică.IMG 9615

Eforturile ne-au fost răsplătite în primul rând printr-o excursie mult-aşteptată la „Hodăiţă“, de unde ne-am putut bucura privirile cu peisajul mirific al crestelor Bucegilor, dar ne-am şi astâmpărat foamea la un picnic pregătit pe loc de doamna Rodica. Copiii s-au jucat, au alergat, au smotocit cum se cuvine o biată pisică aciuată pe acolo şi s-au înfricoşat la auzul veştii că vor fi nevoiţi să rămână acolo peste noapte (păcăleala Cavalerului Ciprian).

În al doilea rând, am fost încântaţi de o inedită demonstraţie de mânuire a poiurilor în flăcări (pentru cei care nu ştiu despre ce este vorba, se pot citi mai multe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Poi_%28performance_art%29).IMG 94221 Toate activităţile de peste zi i-au stors de puteri pe cei mici, astfel încât unii dintre ei adormeau uneori duşi în timpul filmelor de seară.

Pe toată durata şederii noastre ne-am bucurat că vremea a ţinut cu noi, astfel încât în ultima seară am luat parte în aer liber la ceremonia de investire a cavalerilor şi domniţelor, prilej cu care fiecare prichindel şi-a primit blazonul pe care să-l poarte cu mândrie de acum încolo.IMG 9919

Tot acum am asistat la o demonstraţie de iscusinţă în mânuirea spadelor, cei mai buni cavaleri înfruntându-se în luptă. Totul a fost urmat de un mare foc de tabără şi multe multe gogoşi.

Dar vorbele (şi-n româneşte, şi-n graiul lui Shakespeare) sunt puţine şi sărace pentru a descrie întru totul această săptămână de poveste, aşa că vă invit să vă bucuraţi privirea cu imagini de neuitat din această tabără.

 

Şi-am încălecat pe-o şa, şi v-am spus povestea aşa.

IMG 98301

 


Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole