Blog

Cât de bine îmi cunosc copilul?

Cat de bine imi cunosc copilul 1

Comunicarea deschisă este un aspect esențial al fiecărei relații, însă joacă un rol și mai important între părinte și copil.

Este de ajuns să-i oferi copilului o educație bună?

Deseori, părinții ajung repede la concluzia că, atâta vreme cât au putut să le asigure existența și să le ofere o educație bună, înseamnă că își cunosc copiii. Asta până ce copilul acționează într-un mod neașteptat, sfidând parcă orice știau părinții săi despre el. În realitate, asigurarea condițiilor optime de trai nu va însemna niciodată că un părinte își cunoaște copilul. 

Pentru a-ți cunoaște copilul este nevoie să depui un efort mai mare decât să îl hrănești sau să îl înscrii la o școală bună. Petrecând timp împreună, sub orice formă, având conversații și dezbateri pe anumite subiecte, jucându-vă împreună sau pur și simplu acordându-i atenția ta nemijlocită vei reuși să-ți cunoști copilul în profunzime.

Ce facem pentru a ne înțelege proprii copii?

În zilele noastre, specialiștii consideră că este mai dificil să-ți înțelegi copilul din cauza timpurilor pe care le trăim. Între așezarea carierei pe primul loc în topul priorităților, respingerea conversațiilor deschise despre emoții din cauza dificultății pe care unii părinți le întâmpină când vine vorba de acest subiect sau criza sanitară actuală, „problema” cunoașterii propriului copil a devenit destul de complicată. 

Cat de bine imi cunosc copilul 3

Totuși, dacă studiile au arătat că cei mici pun aproximativ 300 de întrebări în fiecare zi, de ce nu pot și părinții să le pună întrebări copiilor lor cu scopul de a-i cunoaște mai bine? 

În plus, construind un soi de joc din a-i pune întrebări copilului pentru ca și el să-ți pună ție, la rândul lui, creezi, de fapt o legătură mai puternică cu el. Și, pe lângă acest lucru, îi arăți că este încurajat să cerceteze, să ceară explicații atunci când nu înțelege ceva sau să-ți dea silința să îi cunoască cu adevărat pe cei care îi sunt apropiați. 

 

Ce set de reguli aplici în comunicarea cu copilul?

Adu-ți aminte de propria copilărie. Mai știi care era dinamica părinte-copil acasă? Când ajungeai de la școală, te apucai imediat să-ți faci temele, apoi ieșeai afară la joacă și te întorceai fix la ora cinei? În timpul cinei, toată familia se uita la televizor sau povestea fiecare cum i-a fost ziua? 

Acum gândește-te la dinamica pe care o ai tu cu copilul tău. Se întâmplă același lucru? Copilul este mai acaparat de tehnologie și pare că nu vrea să se conecteze cu tine? Sau ai păstrat aceeași regulă ca în timpul cinei să vorbiți unii cu ceilalți? 

Este foarte important să ai cât de cât un set de reguli pe care să le respectați când petreceți timp împreună. Aceste reguli trebuie să se aplice și părinților, și copiilor, însă. Dacă cei mici nu au voie să stea pe telefon când mâncați sau când vă uitați la un film, nici părinții nu ar trebui să facă acest lucru. Lăsând alte obiecte sau activități să vă distragă atenția de la a vă cunoaște propriul copil nu face decât să încetinească întregul proces. 

Cat de bine imi cunosc copilul 2

Dacă vrei să fii sigur că al tău copil nu va ezita să-ți ceară ajutorul sau să-ți împărtășească anumite lucruri despre el, trebuie să îi arăți încă din copilărie că poate avea încredere în tine. Poți începe chiar tu prin a-i împărtăși ceva despre tine, iar el, în schimb, să-ți spună ceva despre el pe care nu-l știai deja. Acest schimb de informație transformat într-un joc este o metodă bună de a începe să-ți cunoști copilul în profunzime pentru că, în fond, să-i știi culoarea favorită sau ce mâncare nu îi place nu va fi niciodată de ajuns. 

Care este metoda cea mai practică de urmat?

O conversație între tine și copilul tău în urma căreia să ajungi să afli lucruri pe care nu le știai începe pur și simplu punându-i câteva întrebări și, bineînțeles, acordându-i atenția ta nemijlocită. Faptul că ești atent la nevoile și dorințele lui și că te implici 100% în conversație îl va încuraja să se deschidă și mai mult. 

Așa cum am menționat mai sus, este important să-ți cunoști copilul cât mai bine posibil chiar dacă ți se pare că mai ai timp la dispoziție. Dacă alegi mereu să te preocupe locul de muncă, de exemplu, gândindu-te că data viitoare nu vei mai face așa, șansele ca acest comportament să se repete sunt destul de mari. Și, la sfârșit, tot copilul va avea de suferit. 

Copilăria este o perioadă delicată din viața sa, în care trebuie să faci tot posibilul pentru a-i arăta că ești alături de el oricând. Dacă nu te străduiești destul de mult să îi acorzi atenție copilului tău, când va crește mai mare îi va fi mult mai greu să se apropie de tine. 

De aceea este esențial să stabiliți un moment al zilei în care să fiți împreună, să ascultați ce are de spus fiecare, să puneți întrebări și să vorbiți deschis unul cu celălalt. 

Cat de bine imi cunosc copilul 4

Iată câteva întrebări cu care poți începe să-ți cunoști mai bine copilul:

  • Cum ți-a fost ziua? Abia aștept să aflu ce s-a întâmplat!
  • Care este desenul/serialul/filmul tău preferat? Ai vrea să-l vedem împreună?
  • Care sunt emoțiile pe care l-ai simțit azi? Descrie-mi momentele respective!
  • Ce ai vrea să înveți nou? Ce te pasionează?
  • Vorbește-mi despre un lucru pe care ți-a fost teamă să mi-l spui până acum!
  • Ce îți place și ce nu îți place la școală?
  • Care este cel mai mare vis al tău?

Acestea sunt doar câteva întrebări pe care i le poți adresa copilului tău, însă nu trebuie să te limitezi la vreun subiect anume. De asemenea, dacă vrei ca cel mic să aibă încredere în tine astfel încât să-ți dezvăluie anumite lucruri despre el, trebuie să îl lași să te cunoască și el pe tine. Și ține minte: nu este niciodată prea târziu să petreci timp cu copilul tău și să-l cunoști!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole