Blog

Ce mai citim?

Recomandare de lectura: Deaf Sentence – David Lodge

9780141035703De curand am citit cu sufletul la gura (ca de altfel toate cartile acestui autor) cea mai recenta carte a lui David Lodge, Deaf Sentece, pe care v-o recomand mai ales daca sunteti interesati de romanul de campus. Lodge revine la abordarea acestui tip de roman care l-a consacrat, insa de data aceasta prezinta o experienta traumatizanta intr-o forma autoironica.

Personajul principal, Desmond Bates, este un fost profesor de lingvistica, pensionat inainte de termen, tocmai pentru ca-si da seama ca pierderea auzului are un efect negativ asupra tinerii sub control a unei sali de curs si seminar si automat asupra stimei de sine. Asa ca se retrage, mentinandu-si totusi dreptul de conducere de doctorat, tocmai pentru a nu se indeparta total de mediul academic. Doar ca aceasta viata noua pe care si-a impus-o nu-i aduce satisfactie si isi da seama ca ii lipseste enorm acea strictete impusa de universitate, acel calendar care trebuie respectat. In fiecare dimineata se intreaba: Azi ce as mai putea face?

La polul opus, cea de-a doua sotie a sa, Fred, trece printr-o perioada extrem de buna a carierei sale in domeniul design-ului de interior. Asa ca sentimentul de inutilitate al lui Desmond se accentueaza. Pe plan secund, ne sunt prezentate alte doua tipuri de relatii: una pe care Desmond o are cu tatal sau si cea de-a doua cu o doctoranda, Alex, care-l agaseaza, il incurca, il pune in situatii penibile, dar care-i anima viata.

Pentru a prezenta si mai bine acest sentiment de insatisfactie, de gol interior, de pierdere a perspectivei si a sperantei, Lodge jongelaza intre persoana I si persoana a III-a. Lodge se foloseste de personajul sau pentru a-si prezenta propriile frustrari legate de pierderea auzului, fiind bine stiut ca autorul insusi sufera de pe urma acestei realitati. Insa, umorul cu care sunt prezentate cateva episoade, ca de exemplu cel in care este descrisa petrecerea de Craciun, ne fac sa intelegem mai bine atat drama traita de o persoana care isi pierde auzul, cat si penibilul prin care trece o astfel de persoana.

In concluzie, recomand cartea tuturor iubitorilor de literatura, tuturor celor care vor sa se amuze, tuturor celor care nu stiu ce carte sa aleaga si ar vrea una care sa-i faca sa uite de cotidianul innourat. Cartea a aparut si in traducerea Roxanei Marin, la editura Polirom, cu titlul Mort de surd.

Lectura placuta! 🙂

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole