Blog

Cum ajuți copilul să depășească perioadele dificile

Cum ajuti copilul sa depaseasca perioadele dificile 2

Ca adulți, cu toții dorim să ferim copiii de cele mai dure realități ale lumii. Este însă foarte important să găsim modalități de a-i ajuta să facă față situațiilor mai dificile.

Dragostea necondiționată a adulților le permite copiilor să se dezvolte în siguranță. Relațiile puternice din familie contează cel mai mult. Ele au, probabil, cel mai mare impact asupra dezvoltării rezilienței în momentele dificile.

Atunci când ne confruntăm cu o sițuație mai puțin fericită, este absolut normal să resimțim un anumit nivel de anxietate. Cu toate acestea, atunci când copiii și adolescenții văd lumea ca pe un loc înfricoșător, ei trăiesc într-o stare de anxietate sporită care poate provoca comportamente neobișnuite pe care părinții și profesorii trebuie să le observe.

Ne dorim ca cei mici să vină la noi în timpul momentelor dificile, în același mod în care își împărtășesc și reușitele cu noi. Ei trebuie să se apropie atunci când prezența noastră protectoare contează cel mai mult.

Ia în considerare aceste strategii cheie pentru a-i face pe copii să știe că ești alături de ei în momentele bune și îi sprijini în momentele grele.

 

De unde știi că cel mic trece printr-o perioadă grea?

Expunerea la evenimente înspăimântătoare sau tulburătoare le poate declanșa copiilor anxietăți cu privire la propria lor siguranță sau a oamenilor dragi lor. De exemplu, un copil mai mic poate experimenta o creștere a anxietății în legătură cu separarea de părinți și ar putea avea crize de plâns sau de furie când merge la grădiniță.

Copiii și adolescenții care se confruntă cu anxietate și stres excesiv pot prezenta simptome care nu sunt ușor evidente pentru ceilalți, cum ar fi sentimente acute de îngrijorare sau nervozitate. Aceste sentimente pot duce la iritabilitate, dificultăți de concentrare, retragere sau comportamente de sfidare.

Unii copii și adolescenți pot avea probleme de somn sau se luptă cu gânduri negative și îngrijorătoare de care nu pot scăpa. Anxietatea excesivă declanșată de alarme, știri sau alți factori de stres similari poate cauza o reacție de tip fight or flight, răspunsul normal al organismului în fața pericolului, care poate provoca fluturi din stomac sau o inimă accelerată.

Este firesc ca adolescenții și copiii să aibă griji legate de evenimente înspăimântătoare. Când aud despre incendii, acte de terorism și comunități distruse, pot fi activate sentimentele de incertitudine pentru propria lor siguranță. 

 

Cum poți ajuta copilul?

  1. Recunoaște sentimentele copilului… și împărtășește-le și pe ale tale

În perioadele grele, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să afli care este perspectiva copilului tău. Dacă a văzut sau a auzit ceva deranjant la știri, îl poți invita să împărtășească ceea ce simte. Chiar și o simplă afirmație de genul „Înțeleg că ești supărat. Îmi poți spune mai multe despre acel sentiment?” îl poate ajuta să-și identifice și conștientizeze emotiile astfel încât să poată face față mai bine situației.

În plus, împărtășindu-i propriile tale sentimente legate de un anumit eveniment, îi poți arăta copilului tău că este în regulă să simtă tot felul de emoții, modelând în același timp modalități sănătoase de a le gestiona. Comunicarea este un drum cu două sensuri, iar vulnerabilitatea din partea ta îi permite copilului tău să știe că se poate încrede în tine fără a fi judecat.

  1. Oferă-i copilului oportunități de a se juca cu fricile sale

Copiilor (și adulților) le este adesea frică de necunoscut. Însă doar pentru că ceva este nou nu înseamnă că este și înfricoșător. Prin joacă, copiii pot procesa situații înfricoșătoare și incomode într-un mediu sigur și își pot dezvolta abilitățile de care au nevoie pentru a face față pe viitor. 

Poveștile sunt un alt mod minunat pentru copii de a-și conștientiza anxietățile. Fie că este vorba despre povești cu monștri sau alte situații puțin înfricoșătoare, cărțile le permit copiilor să-și „exerseze” în siguranță anxietățile până când fricile lor nu mai par așa mari. Cărțile ajută, de asemenea, să modeleze comportamente pozitive, cum ar fi curajul și perseverența în fața fricii.

  1. Fii sincer când discuți subiecte dificile

Când vorbești cu copiii, poate fi atât de tentant să atenuezi știrile tulburătoare — cum ar fi moartea unei persoane dragi. Este un impuls complet de înțeles pentru orice părinte iubitor — de ce nu am vrea să ne ferim copiii de ceva ce până și adulților le este greu de procesat? 

Totuși, când suntem sinceri cu copiii, îi ajutăm să înțeleagă mai bine realitățile unei situații dificile, ceea ce deschide calea pentru o dezvoltare mai sănătoasă: „Nu mai putem vorbi cu bunica și asta mă întristează și pe mine. Dar încă putem spune povești despre ea, încă ne putem uita la poze cu ea și încă o putem iubi.”

  1. Fii blând și liniștitor

Deși onestitatea și transparența sunt esențiale atunci când discutăm subiecte dificile, este important să le prezentăm cu blândețe și calm. Chiar și atunci când te confrunți cu anxietățile cotidiene, un pic de validare poate avea un impact foarte mare asupra copilului. Când se aud zgomote ciudate în mediul înconjurător, de exemplu, poți spune: „Zgomotul s-a auzit pentru că un autobuz a frânat brusc. Însă, șoferul va avea mai mare grijă de acum înainte, așa că nu ai de ce să te îngrijorezi.”

Observă indiciile pe care copilul tău ți le transmite pentru a ști cum să îl ajuți. Dacă spiritualitatea sau credința fac parte din modul în care l-ai crescut, ai putea dori să apelezi la limbajul și practicile credinței tale pentru a-i oferi copilului sentimentul de siguranță și familiaritate.

 

Este de datoria părinților să observe sentimentele copiilor lor și să-i ghideze prin situațiile dificile. Urmând aceste strategii, le poți demonstra copiilor tăi că vrei să fii alături de ei indiferent de tipul de situație prin care trec. Ești acolo să îi susții și în momentele frumoase, dar și în cele mai dificile.

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!