Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul suferind, mai ales dacă cel din urmă alege să-și păstreze sentimentele doar pentru el. De asemenea, este normal ca părinții să încerce pe cât posibil să îl ferească pe copil de situațiile neplăcute sau triste, din dorința de a-l proteja constant. Totuși, pentru ca cel mic să crească într-un adult complet din toate punctele de vedere, trebuie să îl ajuți să conștientizeze sentimentele negative și să nu se ferească de ele.
Când vine vorba de adolescenți, însă, situația devine puțin mai complicată, în prima instanță. Adolescenții sunt priviți de adulți ca fiind întotdeauna cu nervii la pământ, căutând parcă motive de ceartă cu părinții lor. Totuși, ceea ce nu înțeleg mulți adulți este că în unele cazuri adolescenții nu învață de timpuriu să facă față acestor sentimente, simt că adulții pun constant presiune pe ei și le invadează intimitatea, așa că își pun scutul defensiv și nu lasă pe nimeni să pătrundă „înăuntru”.
Însă viața nu te poate feri pentru totdeauna de rănile fizice sau emoționale și nici tu ca părinte nu îl poți proteja pe copil la nesfârșit. Din fiecare experiență, copilul sau, în cazul nostru, adolescentul, are o lecție pe care trebuie să o învețe. Aceste lecții, acumulate de-a lungul anilor, îl vor ajuta să înțeleagă de ce la un moment dat a făcut o alegere mai puțin bună sau de ce părinții lui au reacționat într-un anumit mod, fără să simtă nevoia să își îngrădeze sentimentele de teama de a nu fi rănit.
În zilele noastre există o mulțime de metode prin care adolescenții pot evita emoțiile negative, de la aplicațiile de social media la jocuri video sau serialele de pe Netflix. În fond, au acces instant la informație și la modalități de a-și distrage atenția sau a disocia preț de câteva momente. Totuși, ce se întâmplă dacă îți eviți sentimentele negative aproape mereu?
De ce este bine să discuți despre emoțiile negative?
Nimănui nu-i poate face bine să țină doar pentru sine anumite gânduri sau sentimente, mai ales dacă sunt negative. De cele mai multe ori și o simplă conversație cu o persoană apropiată în care ai deplină încredere să îi mărturisești cum te simți cu adevărat te poate ajuta incredibil de mult să scapi de sentimentele negative sau, chiar dacă nu reușești să scapi de ele, măcar să le înțelegi mai bine. Există, bineînțeles, și varianta apelării la un terapeut. Ajutorul specializat este cel mai recomandat mai ales dacă nu reușești să faci față acestor sentimente negative de unul singur și nu poți vorbi cu nimeni.
La cealaltă extremă, însă, sentimentele negative pot fi folositoare. Dacă ți-ai obișnuit adolescentul ca încă din copilărie să discute deschis despre ceea ce îl supără sau sa identifice de unul singur anumite stări pe care le simte pentru a le domoli, atunci, în timpul adolescenței se presupune că nu ar trebui să aibă mari probleme în acest „departament”.
Dacă, însă, nici atunci când era copil nu se simțea confortabil încercând să-ți explice ce simte sau să combată acele sentimente, atunci adolescența poate fi puțin mai complicată, atât pentru el, cât și pentru părinți.
Cel mai important beneficiu pe care îl are conștientizarea emoțiilor pe care le simt adolescenții în viața de zi cu zi este tocmai învățarea unui mod de a face față emoțiilor negative astfel încât nici el, dar nici cei din jurul său să nu fie afectați. Uneori, fără să vrei, ajungi să rănești anumite persoane din jurul tău când spui un lucru pe care nu l-ai gândit de două ori înainte. Ei bine, în cazul adolescenților, există aceste lucruri nespuse care se acumulează și se tot acumulează până ce, deodată, se năpustesc asupra primei persoane pe care o văd în cale, de cele mai multe ori, rănind-o. De aceea conversațiile deschise, sincere și îndreptate spre a-l ajuta pe adolescent sunt binevenite.
Cum poate face față adolescentul sentimentelor negative?
Există o mulțime de metode prin care adolescenții aleg să treacă peste emoțiile negative, mai eficiente sau mai puțin eficiente. Fie că îl sprijini tu, ca părinte, sau îl înveți cum să le conștientizeze și, ulterior, să le rezolve de unul singur, cert este că are nevoie de mult sprijin din partea celor din jur.
Iată câteva moduri prin care îl poți ajuta pe adolescent să elimine sentimentele negative:
- Ajută-l să înțeleagă că ceea ce trăiește acum nu este tocmai plăcut. Ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă că până nu îl ajuți să conștientizeze că ceea ce simte nu este benefic pentru el, nu îl vei putea ajuta să treacă peste. Dacă se simte trist, îndeamnă-l să vorbească cu tine deschis sau dacă nu se simte confortabil să-ți spună chiar tot ce îl supără, apelați la un terapeut. Terapia nu trebuie să fie ceva de temut, doar pentru persoanele care au probleme grave de comportament. Din contră, terapia te ajută să înțelegi ce trebuie să faci în anumite situații, cunoscându-te pe tine mai bine în același timp.
- Fă-l să se simtă în siguranță când apar sentimentele negative. Siguranța și încrederea sunt două elemente esențiale care caracterizează perioada adolescenței. Fără încrederea din partea părinților, sprijinul emoțional și sentimentul de siguranță pe care aceștia îl conferă adolescentului, îi va fi mult mai greu să își dezvolte singur inteligența emoțională și afectivă.
- Dă-i timp și spațiu. Un alt aspect important al relației adolescent-părinte este să-i acorzi propriul spațiu pe care să nu i-l invadezi niciodată. Așa cum și tu ai nevoie de intimitate, și adolescentul va simți nevoia să aibă propriul sanctuar în care pot intra doar persoanele în care are deplină încredere. Acordându-i timp și spațiu și nepunând presiune pe el îi vei câștiga încrederea și, în cele din urmă, te va lăsa să-l ajuți când nu va ști cum să-și gestioneze sentimentele.
Pentru a înțelege cel mai bine cum se simt adolescenții în astfel de situații, cel mai indicat lucru pe care poți să-l faci este să te gândești la propria adolescență și la sentimentele care te încercau atunci. Ține minte, însă, că fiecare dintre noi este diferit, așa că nu încerca să-l judeci sau să-l obligi să ți se deschidă din punct de vedere emoțional.
O modalitate eficientă de a face față emoțiilor negative este practicarea unor tactici de mindfulness. Cursurile de la Shakespeare School sunt create în așa manieră încât tehnicile de mindfulness se împletesc cu cunoștințele de engleză, și în rândul copiilor, dar mai ales în rândul adolescenților. În fond, la Shakespeare School creăm Campioni la Viață și la Limba Engleză!