Blog

Prieteniile reale în era digitală

Cum incurajam copiii sa si faca prieteni reali in era digitala 1

Copiii și adolescentii sunt din ce in ce mai atrași de ideea de a relaționa și de a-și face prieteni pe platformele de socializare. Acest lucru îngrijorează foarte mulți părinți deoarece ei percep prietenii online ca pe un potențial pericol pentru copiii lor. În timp ce acest caz este des întâlnit, la celălalt capăt al conexiunii sunt tot copii în căutare de prieteni.

Pe de altă parte, dacă copilul tău are doar prieteni online, atunci ar putea exista o problemă. Dacă nu petrece timpul cu copiii și în viața reală, creșterea și dezvoltarea sa ar putea fi afectată, impiedicându-l să-și creeze legături strânse de-a lungul vieții. 

Dacă copilul petrece timp doar cu prietenii săi digitali, nu va mai putea să se bucure de micile bucurii reale ale copilăriei. Aspectele cruciale în formarea unei legături autentice sunt: jucatul în aer liber, activitățile fizice și petrecerea, în general, a timpului de calitate cu prietenii.

Cum incurajam copiii sa si faca prieteni reali in era digitala 3

De ce copilul preferă prieteniile online?

Primul pas în rezolvarea problemei este găsirea motivelor pentru care copilul tău preferă să mențină relații sociale doar prin intermediul platformelor online. O întrebare pe care mulți părinți și-o pun ar fi: de ce copilul meu nu vrea să socializeze cu alții în viața reală?

Dacă copilul are doar prieteni online, asta înseamnă că unele dintre nevoile lui nu sunt îndeplinite în totalitate. El ar putea să se simtă singur, ar putea fi tachinat de colegii de clasă sau ar putea să nu se integreze cu restul copiilor la fel de bine. Ca rezultat al tuturor acestor factori, copilul tău are șanse să devină dependent de mediul digital în care totul este așa cum își dorește el. Acolo găsește comunități care îi împărtășesc hobby-urile și care îl încurajează constant.
Universul digital îl acaparează prea mult pe copil. Copiii sunt atrași de forme și culori, iar mediul online creează iluzia că este singurul loc în care se poate simți el însuși. ”Siguranța” oferită de internet îi face pe copii să uite că pot fi înțeleși și de persoanele din jurul lor.  

Copilul tău ar putea fi tachinat la școală. Cel mai des întâlnit motiv pentru care copiii recurg la a-și face prieteni pe internet este faptul că aceștia nu se simt acceptați în viața reală. Ceea ce ei trebuie să înțeleagă este faptul că sunt auziți și înțeleși, iar folosirea internetului ca refugiu este doar o soluție temporară. Părinții trebuie să îi încurajeze pe copiii lor să caute sprijin din partea familiei atunci când au nevoie. 

Stima de sine scăzută a copilului îl poate inhiba în relațiile cu cei din jur. Atunci când cei mici au o viziune distorsionată asupra propriei persoane, aceștia pot să își piardă interesul de a socializa cu cei din jur, în special cu cei apropiați de vârsta lor. 

Cum incurajam copiii sa si faca prieteni reali in era digitala 2

Nu evita problema!

Majoritatea părinților încearcă să rezolve această problemă prin aplicarea unor restricții atunci când vine vorba de accesul copiilor la internet și la prietenii lor digitali. 

Este benefic ca cei mici să știe cum să își gestioneze și să își creeze propriile relații singuri, chiar dacă, părinte fiind, simți că trebuie sa intervii. Chiar și așa, există mereu modalități prin care părintele poate ajuta copilul să își exprime sentimentele într-o prietenie și să fie mai curajos când se exprimă liber. 

Iată câteva moduri prin care îl poți ajuta pe cel mic să-și facă prieteni în viața reală: 

  • Ajută-ți copilul să dezvolte aptitudini sociale pozitive de la o vârstă fragedă. Îndrumă-l în așa fel încât să înțeleagă importanța de a împărți lucrurile cu alții, să ia în considerare sentimentele altora și să se asculte reciproc. Toate aceste obiceiuri pot fi încurajate prin organizarea de activități prin care copilul tău să poată să întâlnească o mulțime de oameni noi și diferiți. 
  • Demonstrează-i celui mic cum funcționează o prietenie. Este important să lăsăm copilul să vadă cum ar trebui să se comporte într-o prietenie. El trebuie să știe cum să își respecte prietenul și să îi respecte limitele, pentru ca și el, la rândul lui, să se poată aștepta la același tratament din partea prietenului. 
  • Ajută-ți copilul să își găsească prieteni cu interese comune. Copiii își aleg prietenii în funcție de hobby-urile și interesele similare pe care le împărtășesc. Experții în domeniu consideră că este important să se înceapă mereu cu propria arie de interes a copilului. De exemplu, dacă copilului tău îi place actoria, poți să găsești activități extracurriculare la un centru care se specializează pe domeniul dorit.
  • Asigură-ți copilul că este bine să își exprime sentimentele în orice situație. Pentru copiii care se simt anxioși sau rușinați, este bine să le validăm sentimentele, să îi încurajăm să le exploreze și să le înțeleagă. Se pot oferi sfaturi prin care copiii vor putea să inițieze mai ușor dialoguri cu prietenii lor din viața reală. 

Cum incurajam copiii sa si faca prieteni reali in era digitala 4

Deși acest sens al legăturii puternice cu oamenii din mediul online este ceva ce îl face pe copilul tău fericit temporar, el trebuie să realizeze că este la fel de important să se concentreze și pe abilitățile lui de socializare în lumea reală pentru a avea prieteni de încredere aproape de el atunci când are nevoie. 

Este important să încerci să îți înțelegi copilul și nevoile lui, să ai conversații cu el despre impactul pe care îl are prietenia în viața unei persoane. 

 

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori de top și buni pedagogi. Astfel, ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală, și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole