Blog

Cum încurajez copilul să comunice deschis

Cum incurajez copilul sa comunice deschis 3

Fiecare membru al familiei vrea să se simtă respectat și iubit. Chiar și când apar conflictele acestea se rezolvă prin comunicarea deschisă, ascultarea celeilalte persoane, dorința de a rezolva problema respectivă împreună și multă empatie. Dar cum încurajez copilul să comunice deschis?

În relația părinte-copil, comunicarea este esențială și, chiar dacă cei mai mulți copii în zilele noastre par să fie destul de deschiși față de părinții lor, nu toți sunt dornici să împărtășească ce îi deranjează sau ce se petrece în grupurile lor de apartenență din afara familiei. Rolul părintelui, în acest caz, este să creeze un spațiu în care copilul să se simtă în siguranță atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Astfel, copilului îi va fi mult mai ușor să își exprime gândurile și sentimentele. 

O relație puternică între părinți și copii nu poate exista fără comunicarea autentică între cele două „părți”. Fie și un simplu mesaj scris pe un post-it și lipit pe frigider îi poate îmbunătăți dimineața celeilalte persoane, iar, în cazul copiilor, le poate da acel impuls de încredere de sine de care au nevoie când se duc la școală. Astfel de gesturi mici, așa cum par la prima vedere, contribuie la crearea unei relații bazate pe încredere, respect reciproc, înțelegere, onestitate și empatie. Iar, în timp, dacă relația este bine consolidată, și părinții și copii pot trece cu bine peste obstacole, neînțelegeri, conflicte mici sau mari sau evenimente mai puțin plăcute care pot apărea în viitor. 

Ce te faci, însă, ca părinte, când copilul nu vrea să comunice deschis cu tine? Care este cea mai bună soluție pe care o poți pune în practică? De unde vine acest blocaj emoțional care nu îi permite celui mic să se exprime liber nici măcar față de tine? Ei bine, află răspunsurile în continuare.

Cum incurajez copilul sa comunice deschis 4

Care este rolul comunicării în relația părinte-copil?

Ca în orice relație interpersonală, unul dintre cele mai importante elemente pe care trebuie să se bazeze este comunicarea. Oricât de redundant sună, dacă nu reușești să stabilești un mod de comunicare eficient între tine și copilul tău, mai târziu pot apărea probleme serioase, fie că este vorba de lipsa încrederii de sine, de adoptarea unui comportament ostil față de părinți, de lipsa motivației la școală, anxietate, depresie sau alte afecțiuni emoționale. Cert este că oricât de mult am dori să nu aruncăm întotdeauna vina pe problemele de comunicare în orice tip de relație, uneori nu este posibil.

Comunicarea sănătoasă poate „salva situația” uneori. Să ne gândim, de exemplu, la un caz cu care sigur ne-am confruntat toți: îi spui copilului să își facă ordine în cameră, iar el răspunde negativ. Ei bine, soluția, în acest caz, nu este să te enervezi. Primul impuls al părinților, atunci când copiii li se împotrivesc, este să ridice tonul, lucru care poate rezulta în îndepărtarea emoțională a copilului față de părinți. În loc să te răstești la copil, cere-i o explicație. Încearcă să păstrezi un ton cât mai calm și încurajeaza-l să fie sincer. Apoi, după ce primești răspunsul (fie acesta mai puțin plăcut), căutați împreună o soluție care să fie pe placul amândurora. Cam așa arată un exercițiu de comunicare deschisă într-o relație părinte-copil destul de bine construită. 

Rolul comunicării, așadar, nu este de a mustra sau de a-i arăta copilului că părintele deține întotdeauna răspunsul corect. Din contră! Comunicarea sănătoasă trebuie să îl îndemne pe copil să fie cât mai sincer cu părinții lui, să simtă că poate apela întotdeauna la ajutorul lor, să se simtă apropiat față de ei, să știe că se poate exprima artistic sau emoțional în preajma lor fără să fie judecat sau certat. Un copil care crește într-un astfel de mediu, care învață să comunice sănătos, va deveni un adult încrezător în propriile forțe, care gândește critic și știe să găsească soluții, atât de unul singur, cât și împreună cu alte persoane, un adult empatic și deschis la minte.

Cum incurajez copilul sa comunice deschis 2

Cum comunici eficient cu copilul?

Copiii au moduri diferite prin care se apropie de părinții lor, așa că cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci când vrei să-l încurajezi pe cel mic să comunice deschis este să te adaptezi. Nu poți aplica aceleași reguli pe care le aplică alți părinți copiilor lor. Și, dacă nu reușești să îți cunoști copilul îndeajuns de mult încât să te apropii de el, atunci nu vei putea să creezi o relație puternică cu el.

Iată, însă, câteva metode pe care le poți aplica pentru a-l încuraja pe cel mic să comunice deschis cu tine:

  • Fă din conversație o prioritate! Comunicarea deschisă și confortabilă dezvoltă stima de sine a copilului, dar și capacitatea de a construi, la rândul său, relații interpersonale sănătoase. Folosește-te de timp și de efort pentru a dezvolta relația voastră și capacitatea de a comunica deschis vorbind cât mai mult cu copilul tău. Ține minte că reciprocitatea este cheia: nu monopoliza conversația, ci ascultă ce are de spus cu atenție.
  • Pune întrebări deschise! În loc să limitezi conversația la întrebări la care copilul poate răspunde doar cu „DA” sau „NU”, îndeamnă-l să descrie cât mai detaliat cum a fost ziua lui, ce a făcut la școală, cu cine s-a jucat în parc sau orice altceva îi stârnește interesul. Dacă el observă că ești interesat de ce are de spus, îi va fi mult mai simplu să comunice liber cu tine.
  • Fă contact vizual! Din seria „limbaj nonverbal”, contactul vizual ocupă primul loc. Comunicarea nu se rezumă strict la acțiunea de a vorbi cu cineva, ci și la limbajul corpului pe care interlocutorii o au în momentul în care se desfășoară conversația. Contactul vizual îi demonstrează celeilalte persoane (în cazul nostru, copilului) că asculți și înțelegi ce are de spus. Astfel, copilului îi va crește încrederea de sine și se va simți confortabil purtând o conversație, atât cu părinții săi, cât și cu persoanele din afara familiei.
  • Transmite mesaje clare! Atunci când observi că cel mic nu reacționează la ceea ce spui, schimbă registrul și tonalitatea. Acest lucru se aplică mai ales în momentele puțin mai tensionate. În loc să ridici tonul la copil sau să-i transmiți un mesaj neclar, care lasă loc de interpretări, încearcă să-i vorbești pe un ton calm, într-un mod pozitiv, sugerându-i că sunteți egali.

Cum incurajez copilul sa comunice deschis 1

În cele din urmă, „Marele C” sau „comunicarea” își are locul său special în orice relație interumană. Comunicarea trebuie întreținută, ajutată să „crească” într-un mod pozitiv și să fie prezentă în orice situație, oricât de stânjenitoare ar fi. Shakespeare School pune preț pe dezvoltarea multor abilități cu ajutorul cursurilor de limba engleză, pe lângă abilitățile de limba engleză, bineînțeles. Printre acestea se numără și cei 4 C: colaborare, creativitate, gândire critică și comunicare. Astfel, profesorii noștri au întotdeauna în vedere și cei 4 C, creând un mediu dinamic de lucru și învățare pentru ca cei mici să devină Campioni la Viață!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole