Blog

De ce rutina este importantă în viața copiilor preșcolari

De ce rutina este importanta in viata copiilor prescolari 1

Viețile noastre de adulți sunt pline de diferite rutine pe care le-am creat de-a lungul timpului. Fie că vorbim despre rutina de dimineață, cea dinainte de culcare sau cea de la sală, nu putem ignora faptul că simpla noastră existență este guvernată de rutine. Ei bine, și în cazul copiilor se întâmplă același lucru. 

Activitățile care ne sunt familiare produc un anumit nivel de confort și predictibilitate. Similar cu modul în care adulții reacționează și se identifică cu rutinele pe care și le creează, și copiii preșcolari se simt mult mai îndrăzneți și puternici atunci când se „sprijină” de o succesiune de acțiuni cunoscute lor. 

Copiii au nevoie, în primul rând, de stabilitate, iar o rutină oferă întocmai acest lucru. Stabilitatea îl ajută pe copil să se dezvolte întrucât nu se confruntă cu evenimente neprevăzute care i-ar putea distrage atenția și, implicit, încetini procesul de creștere. 

De ce rutina este importanta in viata copiilor prescolari 3

Să ne gândim, de exemplu, la un mediu haotic în care copilul este lăsat să doarmă când vrea. Într-adevăr este important să lași copilul să aibă un anumit grad de autonomie, însă o structură bine stabilită care îi poate crea un mediu calm și echilibrat în care poate crește liniștit trebuie impusă de părinți.

Somnul este un subiect delicat în ceea ce privește copiii, dar un lucru este cert: fără puțin „antrenament” desfășurat încă din primele clipe de viață, copilul nu își va regla singur somnul. De asemenea, orice abatere de la rutina cunoscută de somn poate atrage efecte dezastruoase: dereglarea somnului copilului pentru o perioadă îndelungată, crize de furie, nemulțumiri etc. 

Deși este o analogie puțin neobișnuită, concluzia pe care o putem trage este următoarea: copiii au nevoie de stabilitate și de predictibilitate, lucruri pe care doar părinții le pot oferi/ îi pot învăța. Hai să vedem, însă, care este rolul rutinei în viața copiilor mici.

De ce rutina este importanta in viata copiilor prescolari 2

Ce este o rutină?

O rutină este ca un instructor pentru copii. Copiii sunt ghidați de acest „instructor” în viața de zi cu zi cu scopul de a atinge anumite obiective. În general, rutinele aduc două ingrediente esențiale în procesul de învățare: relațiile interumane și repetiția

Probabil că ai auzit până acum zicala „Repetiția este mama învățăturii” și, când ai un copil mic, observi cum se adeverește în fiecare zi. Copiii învață prin repetarea acțiunilor pe care le văd la părinții lor sau la profesori, acest proces transformându-se, în esență, într-o rutină. Și pentru că cel mic se confruntă cu o mulțime de lucruri noi pe care vrea să le învețe, șansele de a se simți copleșit sunt destul de mari. De aceea, specialiștii recomandă instituirea unei rutine cât mai devreme posibil, chiar în jurul vârstei de 1 an. Astfel, dezvoltarea rapidă a abilităților conversaționale, sociale sau motorii nu va obosi copilul.

Dacă aveai impresia că stabilirea unei rutine și convingerea copilului să o adopte este mai grea decât escaladarea Muntelui Everest, află că, în unele cazuri, este floare la ureche. Copiii așteaptă într-o oarecare măsură instituirea unei rutine de către părinți și sunt mai mult decât dispuși să o și urmeze, ceea ce face munca părinților de o mie de ori mai ușoară. Tot ce trebuie să faci tu este să citești indiciile. Dacă celui mic i se face somn la o anumită oră, atunci acesta este semnul tău de a stabili că la ora respectivă trebuie să tragă un pui de somn. Dacă la o anumită oră i se face foame, aplici aceeași metodă. Chiar dacă la început pare dificil, rezultatul final trebuie să te motiveze să continui. În fond, un copil fericit înseamnă o întreagă familie fericită. 

De ce rutina este importanta in viata copiilor prescolari 4

Care sunt principalele motive pentru care ar trebui să creezi o rutină pentru copil?

Crearea unei rutine împreună cu copilul tău aduce o sumedenie de beneficii pentru cel mic, însă de notat ar fi întărirea relației cu persoanele din jurul său, creșterea încrederii de sine și a gradului de independență, dar și capacitatea de a se adapta la situații noi mult mai ușor. Dacă aceste câteva exemple nu te-au convins încă, iată alte câteva motive pentru care ar trebui să iei în considerare stabilirea unei rutine pentru copil:

  • Rutinele le oferă copiilor sentimentul siguranței. O rutină îl va ajuta pe copil să înțeleagă de ce este important să desfășoare anumite activități în fiecare zi. De asemenea, va învăța și care sunt așteptările rezultate din rutina sa. În plus, rutinele creează un mediu calm, predictibil, propice pentru dezvoltarea armonioasă atât a copilului, cât și a relației sale cu părinții săi.
  • Rutinele îi învață pe copii abilități esențiale. Viața nu ar fi la fel dacă nu ai ști ce pași să urmezi în fiecare dimineață. Ei bine, cu ajutorul unei rutine, copilul învață că trebuie să se spele pe dinți după fiecare masă, cum să își aleagă hainele pe care le va purta în timpul zilei, cum să se lege la șireturi, cum să își strângă jucăriile sau să-și facă patul și multe altele. Fără aceste cunoștințe de bază, copilul nu ar întreprinde singur obiceiuri de igienă personală, autocontrol, responsabilități etc. 
  • Rutinele contribuie la dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor. Specialiștii susțin că preșcolarii care au o rutină bine stabilită sunt mult mai conectați cu propriul mediu înconjurător sau cu persoanele cu care interacționează. Și, după cum bine știm, interacțiunea cu alte persoane și cu mediul înconjurător promovează dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor. De asemenea, în timp, copilul va învăța să anticipeze orice schimbare la nivelul rutinei sale și nu va reacționa atât de urât. Dacă o rutină este echilibrată, bine stabilită, dar încă flexibilă, copilul nu va apela la comportamente agresive (mușcat, țipat, plâns etc.). 
  • Rutinele îi ajută și pe părinți, nu doar pe copii. Cât timp copilul este preocupat cu propria rutină, părinții pot desfășura alte activități (supraveghindu-i în continuare, bineînțeles). Când deja ai stabilit cum va arăta ziua copilului tău, poți schița și propria ta rutină mult mai ușor. Dacă știi când va dormi după masă sau când va fi ocupat cu o anumită activitate, și tu poți să găsești un moment de respiro pentru tine sau să duci la bun sfârșit o activitate pe care ai tot amânat-o.

Cert este că rutinele nu pot face niciun rău nimănui. Într-adevăr, atât copiii, cât și adulții se pot plictisi la un moment dat de propria rutină, dar tocmai de aceea trebuie să lași loc și de puțină flexibilitate. Oricum, cel mai important ingredient pe care îl poți adăuga în rutina copilului tău este răbdarea.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole