Blog

Dragă părinte, ce rezoluții îți propui în 2023?

Draga parinte ce rezolutii iti propui in 2023 1

Începutul anului reprezintă un moment oportun în care să te gândești la obiectivele și rezoluțiile pe care vrei să le setezi pentru următoarea perioadă. Fie că vorbim despre rezoluții personale, profesionale sau în calitate de părinte, alocă timp pentru a face o listă cu acestea. Indiferent de luna în care te afli. Niciodată nu e prea târziu. 

Rezoluțiile îți pot da direcție și motivație pentru a-ți îndeplini obiectivele și pentru a deveni o versiune mai bună a ta. La sfârșitul anului, îți vei mulțumi pentru deciziile luate acum.  

Așadar, dragă părinte, cu puțină determinare și răbdare poți realiza lucruri mărețe. 

Știm că pentru fiecare dintre voi lista de rezoluții poate arăta diferit, în funcție de mai mulți factori precum timpul, bugetul, membrii familiei, pasiunile și așa mai departe.  

Draga parinte ce rezolutii iti propui in 2023 2 

De ce este important să avem un set de rezoluții la început de an? 

Obiectivele pe care le setezi la începutul anului pot fi atât săptămânale, cât și lunare sau anuale. De asemenea, le poți grupa în funcție de urgență sau importanță. Un lucru important este să conștientizezi faptul că o listă de rezoluții setate realist și corect poate avea un impact benefic asupra familiei tale în anii ce urmează.  

Un set de obiective alcătuit corespunzător poate avea ca rezultat îmbunătățirea relațiilor dintre membrii familiei și chiar o atmosferă mai caldă și mai fericită pentru mult timp.  

 

Îți propunem o listă cu câteva rezoluții generale pe care le poți aplica oricând rolului tău de părinte.  

Atenție! Rezoluțiile pe care urmează să le parcurgi nu fac referire la cum să faci mai mult în relația cu copilul tău, ci la cum să faci mai bine. 

Draga parinte ce rezolutii iti propui in 2023 3

  1. Regândește modul în care petreci timpul cu copilul tău

 

Dacă ești fizic lângă copilul tău, nu înseamnă ca ești întotdeauna prezent și din punct de vedere psihic sau emoțional.  

Gândește-te la momentele în care ești doar tu cel mic. Cât de des se întâmplă să faci și alte lucruri în timpul acesta? Ți se întâmplă să: conversezi cu prietenii sau rudele, să te gândești la ce prepari pentru cină sau să faci puțină curățenie în casă?  

Ce poți face pentru a îmbunătăți timpul petrecut împreună? Regândește activitățile desfășurate. Alocă 15 minute pe zi în care copilul să poată prelua controlul: o petrecere în pijamale, joaca cu lego, karaoke? Oricare ar fi alegerea copilului tău, respectă acest lucru. Oferindu-i această oportunitate copilului, nevoile lui fie ele emoționale sau fizice vor fi împlinite.  

La final, îi poți spune încrezător: „Cu siguranță m-am bucurat de timpul nostru special de astăzi! Abia aștept să o fac din nou mâine!” Copilul tău va aprecia că ai fost 100% prezent și că ți-ai respectat promisiunea. 

 

  1. Atribuie-i copilului una sau două sarcini 

Ți-ai implicat până acum copilul în treburile casnice? Poate că încă nu avea vârsta potrivită pentru a face acest lucru, dar asta nu înseamnă că responsabilitățile nu pot fi parte din activitățile zilnice anul acesta. 

Indiferent de vârsta lui, un copil se simte bine atunci când este util și este nevoie de el, chiar dacă vorbim despre activități simple precum aruncatul gunoiului sau schimbatul prosoapelor.  

Nu uita însă, că înainte de a aloca o anumită sarcină este nevoie să îi arăți concret copilului ce anume are de făcut. Puterea exemplului este cea mai bună modalitate de a învăța cum se face un anumit lucru. Odată ce copilul a învățat pașii corespunzători pentru a finaliza o sarcină îi poți încredința cu totul responsabilitate respectivă. Arată-i apreciere, atunci când este acolo să te ajute.  

 

  1. Fă o prioritate din întâlnirile săptămânale de familie

Începutul de an poate fi momentul în care fiecare membru al familiei se gândește la noi activități pe care ar vrea să le introducă în rutina sa. Ore de gimnastică sau înot pentru copii, jogging pentru adulți, plimbări, seara de film în familie. 

Organizarea tuturor acestor activități, planurile apropiate sau îndepărtate, dar și orarul fiecăruia de zi cu zi, pot fi discutate la întâlnirile de familie. De exemplu, duminică seara așezați-vă comod și alocați un anumit timp pentru a vă putea ocupa de ceea ce urmează.  

De asemenea, este un moment bun pentru a discuta situațiile din familie sau o ocazie de a te reconecta cu cei dragi.  

  1. Fii un exemplu pentru comportamentul pe care vrei să îl vezi

Poate că nu este ușor de recunoscut, însă în unele momente comportamentul unui părinte nu este unul 100% adecvat. Ți s-a întâmplat să folosești expresii precum: „Fă așa cum spun eu, nu cum fac eu!” și imediat în mintea ta a apărut gândul „Nu e tocmai corect să procedez astfel”. 

Nu te îngrijora, nu ești singurul care a trecut prin acest lucru. Copiii sunt foarte vigilenți, iar dacă acțiunile tale nu sunt în concordanță cu cuvintele, ei vor respinge ceea ce tu le comunici și nu se vor conforma. Gândește-te la următoarea situație: doi copii țipă unul la celălalt, iar la rândul tău, tu țipi la ei pentru a încheia conflictul. Automat, cei mici vor prelua metoda ta. Modul în care tu te exprimi se va reflecta asupra comportamentului lor și va fi luat drept exemplu. Alege să gestionezi situațiile constructiv. 

 

  1. Investește în copilul tău

Timp, emoție, atenție, bani, experiențe. Investește cât de mult îți permiți, pentru a-l ajuta să se dezvolte fizic, intelectual și emoțional cât mai bine și mai armonios cu putință.  

Orice investiție financiară în copil este un câștig! Timpul petrecut alături de copil este, de asemenea, o investiție câștigătoare atât pentru el cât ți pentru tine. Educația și experiențele pe care i le oferi acum îi vor forma caracterul de mâine. 

Draga parinte ce rezolutii iti propui in 2023 4

BONUS: o rezoluție pe care o poți ține cu siguranță:  anul acesta, devino părintele care ți-ai dorit întotdeauna să fii! Poți face asta! 

Chiar dacă lista de rezoluții este scurtă sau lungă, nu te îngrijora. Pas cu pas ești mai aproape de rezultatul final și de sentimentul de împlinire că ai reușit.  

Nu uita că viața de părinte nu vine cu instrucțiuni, așa că fii blând și îngăduitor atunci când greșești. Cel mai important lucru la finalul zilei, săptămânii sau anului, este să zâmbești și să privești totul ca pe o lecție binevenită! 

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.  

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte. 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole