Blog

Inteligența naturalistă – definiție, caracteristici și moduri de a o dezvolta

Inteligenta naturalista definitie caracteristici si moduri de a o dezvolta 1

Fiecare copil se naște cu dorința de a explora lumea care îl înconjoară. Curiozitatea și spiritul aventurier, precum și nevoia de a încerca totul pe cont propriu îi caracterizează pe cei mici încă de la o vârstă fragedă. De aici rezultă și nevoia de a petrece cât mai mult timp în natură. 

Aceste comportamente sunt asociate cu inteligența naturalistă, una dintre cele opt tipuri de inteligență descrise de Howard Gardner în teoria sa. De asemenea, inteligența naturalistă ocupă un loc deosebit în dezvoltarea copiilor, făcând parte din primele inteligențe pe care copilul le dobândește la începutul vieții. Încetul cu încetul, fiecare copil începe să descopere singur lumea, plantele și animalele din jurul său, dezvoltându-și această inteligență naturalistă. 

Chiar dacă, potrivit Teoriei Inteligențelor Multiple, cele opt inteligențe există independent una față de cealaltă, acestea pot „lucra” și împreună. 

Inteligența naturalistă este însă indispensabilă în dezvoltarea copilului. În fond, primii oameni care au apărut pe Pământ au trebuit să se sprijine pe acest tip de inteligență pentru a supraviețui, având nevoie să diferențieze între animale sau plante benefice sau dăunătoare, dar și să observe schimbările climatice.

De cele mai multe ori, însă, inteligența naturalistă se manifestă în diferite moduri în funcție de înclinația copilului către natură. 

Inteligența naturalistă este definită ca abilitatea copilului de a aprecia, clasifica, explica și de a se conecta cu natura, însă există cazuri când copilul pur și simplu nu este un fan înfocat al timpului petrecut în natură, așa cum există copii cărora nu le plac științele exacte (caracteristice inteligenței logico-matematice).

Inteligenta naturalista definitie caracteristici si moduri de a o dezvolta 2

Cum îți dai seama că cel mic are o inteligență naturalistă foarte dezvoltată?

Copiii care au o inteligență naturalistă dezvoltată au și o anumită sensibilitate când vine vorba de aprecierea mediului înconjurător. Naturaliștii se simt cel mai în largul lor în natură, descoperind mici viețuitoare sau îngrijind plante și animale. Aceștia se concentrează cel mai mult pe dezvoltarea mediului lor înconjurător, dar și pe protejarea acestuia.

Au un talent înnăscut când vine vorba de creșterea animalelor sau grădinărit, dar și de prevestirea vremii. De altfel, schimbările meteorologice reprezintă una dintre sursele lor de fascinație și, în timp, vor învăța să le identifice doar prin mici semne precum forma/culoarea norilor sau bătaia vântului.

Un citat care reprezintă întru totul acest tip de inteligență este dat de John Lubbock: Pământul și cerul, pădurile și câmpiile, lacurile și râurile, munții și marea sunt profesori buni care, pe unii dintre noi, ne învață mai multe decât am putea învăța noi din cărți

Inteligenta naturalista definitie caracteristici si moduri de a o dezvolta 3

Copiii care au o inteligență naturalistă bine dezvoltată pot avea și următoarele trăsături:

  • le place să folosească instrumente precum microscopul sau telescopul pentru a înțelege cum funcționează natura din jurul lor,
  • caută să se conecteze cu natura prin activități precum camping sau drumeții, 
  • se pricep la observarea unor tipare în natură,
  • sunt iubitori de animale,
  • sunt fascinați de meteorologie și climă,
  • le place să descopere noi specii de plante,
  • se pricep la grădinărit,
  • sunt foarte pasionați de protejarea mediului înconjurător și
  • adoră să citească despre natură sau să vadă documentare despre natură.

Printre carierele potrivite pentru oamenii cu inteligență naturalistă se regăsesc următoarele: grădinar, fermier, pădurar, astrofizician, zoolog, geolog, biolog marin, cercetător în ecologia și protecția mediului, meteorolog etc. 

Cât despre persoanele faimoase care au o inteligență naturalistă, Charles Darwin și Jacques Cousteau sunt bune exemple pentru cei mici. 

Charles Darwin a fost un naturalist britanic care este cunoscut pentru cercetările sale în sfera evoluției tuturor speciilor de pe Pământ. 

Jacques Cousteau, de asemenea, ofițer naval, explorator și om de știință, a studiat vietăți marine, reușind să inventeze primul dispozitiv de respirație sub apă (Aqua Lung).

Inteligenta naturalista definitie caracteristici si moduri de a o dezvolta 4

Moduri prin care copiii își pot dezvolta inteligența naturalistă

Copiii cu o inteligență naturalistă mai mult sau mai puțin dezvoltată vor fi întotdeauna interesați de activitățile sau discuțiile care se centrează pe natură, reciclare sau mediul înconjurător. 

Ca profesor, iată ce poți face pentru a-i ajuta să-și dezvolte inteligența naturalistă:

  • Organizează o oră în natură – oricât de obișnuit sună, orele în natură sunt, pur și simplu, paradisul copiilor cu inteligență naturalistă. Totuși, în loc să menții aceeași structură a orei în care predai lecția și apoi îi îndemni pe copii să exerseze ce au învățat, poți încerca să te folosește de mediul înconjurător pentru a le îmbogăți bagajul de cunoștințe. 
  • Încurajează-i să se joace afară în pauze – pauzele de joacă în aer liber sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor. Aceștia își pot dezvolta creativitatea, imaginația, abilitățile motorii, precum și pe cele de comunicare. În plus, timpul petrecut în aer liber îi îndeamnă să cerceteze mai mult mediul înconjurător și să-și îmbunătățească abilitățile de observație.
  • Implementează activități care au legătură cu natura – câteva idei pot fi creșterea propriei plante, excursiile la grădina zoologică, crearea unui ierbar și multe altele. Aceste activități îi responsabilizează pe copii cu privire la mediul înconjurător.

Totuși, există câteva activități similare pe care le pot face și părinții acasă:

  • Plimbările în natură – încurajarea copiilor de a explora natura poate fi o activitate foarte benefică și simplă pentru ei. De exemplu, poți organiza o mică excursie de o zi la munte sau într-un oraș care are o altă formă de relief, floră sau faună, dacă este posibil. Îi poți îndemna să încerce să identifice cât mai multe specii de plante și animale sau să colecționeze și să clasifice frunze, flori sau pietre.
  • Vizite la muzeu – poți face o tradiție din a vizita câte un muzeu în fiecare weekend sau măcar o dată pe lună. Copiii sunt fascinați de muzeele de natură, așa că îi poți îndemna să-și ia notițe, să pună întrebări sau să participe la prezentări despre subiectele lor favorite.
  • Îngrijirea unui animal de companie – de cele mai multe ori, copiii care primesc un animal de companie ajung să dezvolte o relație bazată pe încredere și afecțiune cu animalul respectiv. Apoi, această relație se poate extinde și către alte animale. În timp, copiii pot deveni mai responsabili după ce au grijă de un animal de companie și, de ce nu, pot descoperi că vor să urmeze o carieră în medicină veterinară.

Oamenii care au o inteligență naturalistă foarte bine dezvoltată au ajutat la descoperirea  multor tipare în mediul înconjurător, la clasificarea faunei și a florei, dar și la mari invenții care au devenit indispensabile acum în viețile noastre. 

Așadar, dacă cel mic pare să aibă o inteligență naturalistă și, de fapt, o pasiune pentru mediul înconjurător, nu ezita să încerci să-l ajuți să și-o dezvolte.

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole