Abilitățile sociale sunt esențiale pentru a construi relații solide cu oamenii din jurul tău. Fie că vrei să creezi prietenii sau pur și simplu să ai o relație bună cu colegii sau cu membrii familiei, abilitățile sociale pe care le dezvolți încă din copilărie vor face acest proces mult mai plăcut și ușor.
Un studiu publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a demonstrat că abilitățile socio-emoționale sunt mai bine dezvoltate la copiii de 10 ani decât la adolescenții de 15 ani, indiferent de caracteristicile socio-demografice ale participanților. De asemenea, alte abilități importante pentru orice copil, precum creativitatea sau responsabilitatea, au de suferit pe măsură ce acesta crește.
Principalul motiv pentru care există aceste discrepanțe majore între copiii de vârste diferite, dar și de sexe diferite, se datorează mediului academic.
În învățământul românesc, cel puțin, competitivitatea este mai încurajată decât empatia sau abilitatea de a-l asculta pe celălalt, așa că rezultatele studiului pot fi aplicate, cu siguranță, și în cazul nostru.
De asemenea, studiul a demonstrat și că elevii care provin din medii defavorizate nu beneficiază de aceleași oportunități sau sprijin din partea părinților sau a profesorilor pentru a-și dezvolta abilitățile sociale. Un copil care s-a născut într-o familie stabilă din punct de vedere financiar și care are părinți dispuși să investească timp și resurse financiare în dezvoltarea sa este probabil să dețină un set mai bine dezvoltat de abilități sociale. În schimb, un copil care provine dintr-un mediu mai puțin favorabil este posibil să fi întâmpinat mai multe provocări de-a lungul timpului și mai puțin sprijin din partea adulților din viața sa.
Acest studiu aduce în prim plan o problemă cu care nu ar trebui să se confrunte niciun copil, și anume lipsa resurselor palpabile și, mai ales, emoționale pentru a crește armonios.
Orice copil are nevoie de sprijin din partea părinților sau a profesorilor încă de la o vârstă fragedă, mai ales când vine vorba de dezvoltarea abilităților sociale. Fără acestea, copilul se va transforma într-un adult care nu deține abilități de bază pentru a comunica eficient și sănătos sau pentru a forma relații cu cei din jurul său.
Abilitățile sociale nu sunt înnăscute; copilul are nevoie de un mentor, de cineva care să-l ajute să dobândească aceste abilități și, mai apoi, să le perfecționeze.
De ce au copiii nevoie de abilități sociale?
Dezvoltarea abilităților sociale îi oferă copilului o mulțime de beneficii, de la rezultate mai bune la școală, la crearea unor relații mai strânse cu cei din jur.
Iată de ce alte beneficii se poate bucura un copil cu abilități sociale bine dezvoltate:
- Rezultate academice și profesionale mai bune. Cercetătorii de la Penn State and Duke University au arătat într-un studiu că este mult mai probabil ca cei mici – care la vârsta de 5 ani sunt mai dispuși să împartă cu alți copii, să asculte, să coopereze și să respecte anumite reguli – să urmeze o facultate. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să găsească un loc de muncă stabil până la vârsta de 25 de ani.
- O viață mai împlinită din toate punctele de vedere. Abilitățile sociale bine dezvoltate îi ajută pe copii să aibă un viitor mai strălucit. Abilitățile socio-emoționale pe care cel mic și le dezvoltă încă de la grădiniță sunt un bun indicator despre viitorul pe care îl va avea.
- Prietenii mai solide. Copiii care au un set bogat și bine dezvoltat de abilități sociale vor lega mult mai ușor prietenii de-a lungul vieții. De asemenea, vor putea să înceapă și să mențină conversații cu cei din jur mult mai ușor. Nu uita și că prieteniile create încă din copilărie sunt extrem de benefice pentru dezvoltarea ulterioară a copilului. Prieteniile pot să îi ajute pe copii să-și dezvolte și alte abilități precum rezolvarea problemelor sau medierea conflictelor.
Un motiv important pentru a-l sprijini pe copil în dezvoltarea abilităților sale sociale se referă la stresul de a fi separat de persoanele sale apropiate. De exemplu, unui copil care nu deține încă abilități sociale de a interacționa ușor cu alți copii de vârsta sa îi va fi mult mai greu să fie despărțit de părinți când merge la grădiniță sau la școală. Vestea bună, în acest caz, este că abilitățile sociale pot fi învățate și dezvoltate cu puțin efort, indiferent de vârsta copilului.
Iată 5 abilități sociale esențiale creșterii armonioase a copilului:
- Abilitatea de a împărți jucării sau obiecte în general. Uneori, pentru a lega prietenii între copii nu este nevoie decât de dorința de a împărți cu alt copil o jucărie sau o gustare. Unii copii simt această nevoie încă de la vârsta de 2 ani, dar există și cazuri în care cel mic nu vrea sub nicio formă să îi dea jucăria sa altei persoane. Principalul motiv pentru care copilul nu vrea să împartă cu ceilalți este această idee că nu se va putea bucura în totalitate de obiectul împărțit. Îl poți ajuta pe cel mic să-și dezvolte această abilitate încurajându-l și felicitându-l ori de câte ori ai ocazia.
- Cooperarea. Abilitatea de a lucra în echipă este mult prețuită atât la școală, cât și, mai târziu, în viața profesională. În jurul vârstei de 3 ani, copiii pot începe să lucreze alături de alți copii pentru a atinge un scop comun. În funcție de rolul pe care și-l însușește (lider sau coechipier), copilul are nevoie de încurajări. Acasă, poți crea oportunități să-și dezvolte această abilitate. De exemplu, poți organiza o activitate în care toți membrii familiei lucrează împreună pentru a pregăti cina.
- Abilitatea de a-l asculta pe celălalt. Ascultarea nu se rezumă doar la a rămâne tăcut când cealaltă persoană vorbește, ci trebuie să „absorbi” ce spune persoana respectivă și să-i arăți că înțelegi problema sa. Ascultarea este o componentă esențială a oricărei relații și uneori poate ajuta la rezolvarea unor conflicte. Un exercițiu pe care îl poți face cu cel mic poate fi următorul: în timp ce citiți împreună o carte, oprește-te și cere-i să-ți rezume ce tocmai a auzit. De asemenea, învață-l să nu întrerupă o altă persoană atunci când vorbește.
- Respectarea spațiului personal. Spațiul personal poate fi sacru pentru o persoană, iar copiii au tendința să-l încalce de cele mai multe ori. Așadar, creează reguli acasă pe care cel mic să le urmeze, precum „Mereu trebuie să bați la ușă înainte să intri într-o încăpere” sau „Nu atinge o persoană fără să o întrebi înainte dacă este ok” sau ”nu umbla în lucrurile părinților fără să ceri voie”. Puteți chiar să faceți câteva jocuri de rol pentru a consolida și mai mult ideea de spațiu personal.
- Menținerea contactului vizual. Una dintre cele mai importante abilități sociale, deși pare de neobservat, este contactul vizual. Contactul vizual asigură interlocutorul că ești atent la ce relatează și, mai ales, interesat de acel subiect. Totuși, unii copii sunt timizi când vorbesc cu adulții, mai ales, și tind să privească în orice altă parte în afară să mențină contactul vizual. Pentru a exersa această abilitate, pune-te în locul său și roagă-l să îți povestească ceva în timp ce te uiți în altă parte. Apoi, cere-i să-ți spună o poveste în timp ce menții contactul vizual. La sfârșit, analizați împreună cum s-au simțit cele două situații.
Acestea sunt doar câteva abilități esențiale de care orice copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Desigur, dacă cel mic prezintă semne serioase că se confruntă cu probleme de socializare, nu ezita să ceri sfatul unui specialist. Ține minte, însă că cei mici imită comportamentul părinților, așa că încearcă să respecți în viața de zi cu zi sfaturile pe care i le dai.
Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.
Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.
Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!
Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!