Blog

5 metode de a crea o legatură puternică cu copilul adolescent

5 metode de a crea o legatura puternica cu copilul adolescent

Cea mai importantă relație a unui adolescent este cea pe care o dezvoltă cu părinții săi. 

Pe măsură ce cresc și se schimbă, adolescenții se uită la părinții lor pentru a determina dacă sunt sau nu pe drumul cel bun, în siguranță și iubiți. Este, de asemenea, fundația din care își vor construi relațiile viitoare.

Ca părinți, puteți construi o relație pozitivă cu adolescentul vostru prin faptul că trăiți în prezent alături de el, petrecând timp de calitate împreună și creând un mediu în care se simte confortabil să se exprime. 

Nu există un manual secret sau o abordare garantată pentru a obține această relație corectă și probabil că veți întâmpina greutăți pe parcurs. Cu toate acestea, dacă veți continuai să lucrați împreună pentru a îmbunătăți relația, cu siguranță adolescentul se va simți mai apropiat de voi.

Toți părinții își fac griji din când în când că nu au o legătură atât de strânsă cu adolescentul lor. 

S-ar putea să începi să îți faci griji că nu îl cunoști la fel de bine cum ar trebui sau că ar putea face lucruri pe care nu ți le dorești; frica și grija că adolescentul tău poate fi în pericol în prezența unui anturaj negativ, de exemplu, pot fi aproape paralizante. De aceea este important să comunicați 

 

Ce ar trebui să faci pentru a crea o relație strânsă cu adolescentul tău:

  1. Începe corect prin crearea unei fundații stabile

Apropierea adolescentului față de părinți, de-a lungul vieții, rezultă din cât de mult se conectează părinții cu acesta chiar de la începutul vieții. De exemplu, tații care își iau liber o săptămână sau mai mult de la muncă pentru a avea grijă de copil au o relație mai strânsă cu acesta în fiecare etapă a vieții. Specialiștii consideră că legătura pe care o formezi cu copilul încă din primele clipe de viață joacă un rol important în modul în care aceasta relație se dezvoltă de-a lungul timpului. 

  1. Ține minte că toate relațiile necesită muncă

Conexiunile bune dintre părinți și adolescenți nu apar de nicăieri, la fel ca oricare altă relație pe care o dezvolți în timp. Ca părinte, este necesar să depui efort, timp și, mai ales, afecțiune astfel încât adolescentul să ajungă să se simtă confortabil alături de tine, să comunice deschis și să nu se creeze o relație bazată pe frică sau pe suprimarea emoțiilor.

  1. Fă o prioritate din timpul petrecut cu adolescentul tău

Mai mult ca sigur va trebui să aloci o cantitate semnificativă de timp pentru a crea o relație bună cu adolescentul tău. Totusi, în orice relație, fără cantitate, nu există calitate. Nu te poți aștepta la o relație bună cu adolescentul tău dacă îți petreci tot timpul la serviciu și el își petrece tot timpul cu prietenii. Deci, oricât de greu este cu presiunile muncii și ale vieții de zi cu zi, dacă dorim o relație mai bună cu adolescenții noștri, trebuie să ne facem timp pentru ei.

  1. Ai mai multă încredere – baza oricărei relații bune

Încrederea începe în copilărie, când cel mic învață dacă poate depinde de tine pentru a-l ridica atunci când are nevoie. Până la vârsta de un an, cercetătorii pot evalua dacă bebelușii sunt „strâns atașați” de părinții lor, ceea ce înseamnă, practic, că bebelușul are încredere că se poate baza pe părinții lui pentru a-i satisface nevoile emoționale și fizice.

De-a lungul timpului, poți câștiga încrederea adolescentului în diferite moduri: respectând promisiunea pe care i-o faci de a merge la un film împreună sau pur și simplu de petrece mai mult timp de calitate în familie.

În același timp, și tu, ca părinte, îi oferi încrederea ta, așteptând tot ce este mai bun de la el și crezând în bunătatea dar și în potențialul său. Ai încredere că, deși adolescentul tău se poate comporta într-un mod neadecvat la un moment dat, se află într-un continuu proces de creștere și maturizare pentru a deveni o persoană cât mai bună. Indiferent de ceea ce face, există întotdeauna potențialul pentru schimbare pozitivă.

Încrederea nu înseamnă să crezi orbește ceea ce îți spune adolescentul tău, ci să nu renunți la el, indiferent de situație. De asemenea, înseamnă să nu te îndepărtezi niciodată de o situație din pură frustrare, ci să fii alături de adolescent când are nevoie de tine pentru a-l ajuta cu orice problemă ar întâmpina.

  1. Ține cont de interesele sale

Uneori nu este de ajuns doar să petreci timp de calitate cu adolescentul tău. Dacă îi plac jocurile video, întreabă-l dacă te poți juca și tu împreună cu el sau roagă-l să-ți explice despre ce este jocul respectiv. O altă idee este să-i ajuți cu un proiect pentru școală. Poți încerca să te implici, într-un fel sau altul, în orice îi place să facă. Încearcă să nu îl judeci cu privire la hobby-urile sale. Dacă începe să simtă că nu apreciezi ceea ce iubește, ar putea încerca să te îndepărteze.

De asemenea, amintește-ți că respectul trebuie să fie reciproc. Poți stabili niște limite (și așa și trebuie, de altfel), dar dacă o faci cu respect și empatie, adolescentul tău va învăța atât să-i trateze pe ceilalți cu respect – inclusiv pe părinții săi – cât și să se aștepte să fie tratat el însuși respectuos.

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole