Blog

5 pași pentru un parenting mai eficient în 2023

5 pasi pentru un parenting mai eficient in 2023 4

Dacă ar trebui să traducem cuvântul „parenting” folosind dicționarul Cambridge,  atunci termenul face referire la procesul de creștere al copiilor și toate responsabilitățile și activitățile care sunt implicate în acesta.  

În 2023, probabil că nu mai este un secret faptul că există numeroase tehnici de parenting, mai mult sau mai puțin eficiente. Acestea pot fi adaptate în funcție de fiecare familie în parte, luând în considerare nevoile și dorințele tuturor membrilor, dar si personalitatea copilului. 

 

De ce este important să aplicăm tehnici eficiente de parenting? 

Viitorul celui mic va fi influențat în mod direct de relația ta cu el și de ceea ce faci pentru a o consolida. A avea o relație sănătoasă părinte-copil reprezintă, de fapt, fundamentul fericirii, sănătății emoționale și succesului în viitor al copilului. 

Cea mai puternică influență este, cu siguranță, dragostea ți atenția părintească. Este elementul cheie care ajuta copilul să se dezvolte sănătos din punct de vedere emoțional, sa devina respectuos, educat, empatic și deschis spre cunoaștere. Este adevărat, nu funcționează la fel de rapid sau direct precum recompensele pe termen scurt, însă rezultatele sunt mult mai bune și eficiente pe termen lung. 

5 pasi pentru un parenting mai eficient in 2023 1

5 pași care îți vor permite să duci parenting-ul la nivelul următor! 

  

  1. Comunicarea eficientă este cheia unei relații sănătoase cu copiii tăi. Asigură-te că le oferi atenție când vorbesc cu tine și că înțelegi punctul lor de vedere. Încearcă să folosești un limbaj clar și simplu când le explici regulile sau le dai instrucțiuni. De asemenea, este important să permiți feedback-ul bidirecțional – atât tu, cât și el să vă exprimați liber opiniile. În acest fel, construiești încredere, iar copilul tău nu se va teme să îți comunice problemele pe care le poate întâmpina. 
  2. Creează limite clare: Copiii au nevoie de limite clare pentru a se simți în siguranță și pentru a înțelege care este comportamentul adecvat. Fii consecvent dar blând în aplicarea regulilor și asigură-te că îi explici de ce anumite comportamente sunt nepotrivite. Setarea unor limite îl va face să înțeleagă mult mai ușor de ce în public, la școală sau în cadrul anumitor instituții este necesar să respectăm un anumit set de reguli. 
  3. Oferă-le opțiuni: Copiii au nevoie să se simtă implicați în luarea deciziilor. Un pas important în construirea unui parenting eficient este reprezentat de oferirea de opțiuni. De exemplu, în loc să îi spui să se spele pe dinți înainte de culcare, întreabă-l dacă preferă să se spele pe dinți înainte sau după ce citiți împreună o poveste. Această tehnică se poate aplica cu ușurință în multe alte contexte, iar copilul va simți că are control asupra propriilor decizii. 
  4. Acordă-i validare prin afirmații pozitive: Copiii au nevoie de afirmații pozitive pentru a-și îmbunătăți stima de sine și pentru a se simți apreciați. Părinții sunt persoanele cele mai apropiate și de la care, ei așteaptă feedback în mod constant. Nu ezita să îl lauzi pe cel mic atunci când face ceva bine și totodată, evită să îl critici excesiv atunci când greșește. Găsirea unui echilibru va duce la o relație mult mai armonioasă între voi. 
  5. Fii un model bun: Copiii învață cel mai bine prin exemplul personal al adulților din jurul lor. Adoptarea concretă a unei atitudini pozitive îl va influența pe copil mai mult decât câteva cuvinte simple precum „Comportă-te civilizat!” sau „Nu mai țipa la ceilalți copii!”. Adevărul este că un copil nu va deveni ceea ce îi vei spune, ci ceea ce ești tu și, de aceea, faptele tale vor avea întotdeauna un grad de influență mai ridicat decât vorbele. 

5 pasi pentru un parenting mai eficient in 2023 2Indiferent de tehnicile pe care decizi să le aplici în relația cu copilul tău, este important de reținut faptul că la tot ceea ce este expus un copil, va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării sale fizice, emoționale și sociale.  

Părinții sunt primele modele de comportament pentru copiii lor și un astfel de model poate avea un impact puternic asupra modului în care copiii vor relaționa cu ceilalți pe parcursul vieții lor. 

Parenting-ul s-a schimbat de-a lungul vremii și cu siguranță se va schimba și de acum încolo. Este important să fii informat și să te adaptezi la comportamentele sociale de astăzi. 

Reține, însă, faptul că nu trebuie să te învinuiești pentru momentele în care nu ai gestionat o situație așa cum ți-ai fi dorit, deoarece nu există un manual perfect care să te învețe cum să îți crești copiii. Greșelile sunt cele mai eficiente lecții din care poți învăța. 

 

PS: Iată alți 5 pași de care să ții cont pentru a îmbunătăți relația cu copilul tău: 

  • Dezvoltați respectul reciproc 
  • Ai grijă de sănătatea mintală a copilului tău 
  • Încurajează-i gândirea critică 
  • Formați împreună obiceiuri sănătoase 
  • Transformă o situație dificilă într-o oportunitate de învățare 

5 pasi pentru un parenting mai eficient in 2023 3

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.  

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte. 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica! 

 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole