Blog

Activitățile extracurriculare când și cum le integrăm în viața copiilor

Activitatile extracurriculare cand si cum le integram in viata copiilor

Între școală și momentele de repaos, majoritatea copiilor încearcă una sau mai multe activități extracurriculare, fie pentru că sunt atrași de activitatea respectivă, fie că sunt împinși de la spate de părinții lor. Aceste programe extrașcolare le permit copiilor și adolescenților să urmeze și să-și dezvolte pasiunile pentru diferite domenii precum sportul, arta, tehnologia și așa mai departe.

Dacă programul micuțului tău este deja destul de încărcat, probabil te gândești acum dacă e neapărată nevoie să mai introduci în rutina sa încă o activitate. Într-adevăr, profesorii și specialiștii în educația și dezvoltarea copilului îi încurajează pe cei mici să găsească pasiuni pe care să le exerseze în afara programului de școală, ca o activitate extracurriculară, pentru că poate fi benefică pentru rezultatele sale academice, precum și pentru abilitățile sale personale. Și, din fericire, există o mulțime de activități interesante care le pot atrage atenția celor mici.

Cu toate acestea, varietatea largă de activități extracurriculare poate crea confuzie în rândul copiilor, aceștia întâmpinând dificultăți în a alege o pasiune pe care să o dezvolte în timpul liber. Există, însă, cazuri în care copiii sunt foarte pasionați de un subiect anume și nu vor sub nicio formă să încerce altceva. 

Ce te faci, însă, când cel mic se simte copleșit de atâtea opțiuni și nu știe ce să aleagă? Sau când programul său este deja destul de încărcat de școală, meditații sau alte cursuri importante? Cum știi când este momentul adecvat să îl introduci pe cel mic în lumea activităților extracurriculare sau dacă acest lucru este potrivit pentru el? În continuare îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre activitățile extracurriculare.

 

Cum îl ajută activitățile extracurriculare pe copil?

Anumite activități extracurriculare îl pot ajuta pe copil să dobândească noi abilități și, ulterior, să le dezvolte. Acest lucru este influențat de tipul de activitate pe care copilul îl alege, fie una care implică activitate fizică, intelectuală sau utilizarea creativității.

În general, copii tind să exceleze în diferite situații atunci când dispun de o structură sau de niște reguli clare, iar un mod bun de a implementa acest lucru este prin crearea unui program zilnic pentru cel mic. Când conturezi un program clar delimitat de activități academice, extracurriculare și timp liber pe care îl poate petrece așa cum își dorește copilul, cel mic va primi toate „instrumentele” necesare pentru a-și dezvolta abilitățile și pasiunile. 

Activitățile extracurriculare, potrivit specialiștilor, îi ajută pe copii să practice interacțiunile sociale cu alți copii din aceeași categorie de vârstă cu ei și, totodată, le oferă posibilitatea de a întâlni tipuri diferite de personalități, culturi și persoane cu care poate lega chiar niște prietenii strânse. De asemenea, un mare plus este dacă activitatea se desfășoară în aer liber și implică activitate fizică. 

Un alt beneficiu al activităților extracurriculare îl constituie îndeplinirea nevoii copilului de a se destinde înainte să se întoarcă la activitățile academice precum temele sau studiul individual. Adevărul este că nimeni nu poate funcționa eficient dacă trebuie să desfășoare același tip de activitate ore în șir. De aceea, la fel cum adulții au nevoie de pauze de prânz sau de o scurtă plimbare în aer liber, și copiii au nevoie de câteva ore în care să se concentreze pe altceva în afară de școală. Astfel, o activitate extracurriculară distractivă, pe placul său, poate fi extrem de benefică pentru copil.

Pentru adolescenți, o activitate extracurriculară îi poate „apăra” de alte activități periculoase pe care acum au libertatea de a le desfășura fiind, deseori, nesupravegheați după ore. Riscul ca adolescentul să fie tentat să chiulească sau să petreacă timp cu un anturaj nu atât de bun este atenuat de o activitate extracurriculară pe care o desfășoară din plăcere, nu din obligație.

De asemenea, mai multe activități recreaționale în afara orelor de școală, fie că e vorba de sport, dans, actorie sau știință, reprezintă o bună oportunitate pentru ca cel mic să-și demonstreze abilitățile, să-și dezvolte stima de sine și personalitatea.

 

Mic ghid pentru a alege activitățile extracurriculare potrivite 

Oricât de mult ai încerca să-l ghidezi pe cel mic spre o anumită activitate, întotdeauna trebuie să iei în considerare propriile sale dorințe și nevoi. Dacă cel mic nu este atras de artele plastice, de exemplu, nu trebuie să insiști cu o activitate care are în centru doar acest lucru.

Totuși, când cel mic este copleșit de opțiunile pe care le are în față, nu strică să-i reamintești care sunt activitățile lui preferate pentru a-l ajuta să ia o decizie. Pentru un adolescent, însă, poți doar să-i oferi câteva sugestii bazate pe ce activități a mai făcut în trecut. De cele mai multe ori, însă, adolescentul va continua activitatea extracurriculară pe care a făcut-o încă din școala generală, de exemplu, sau va renunța la ea în întregime.

Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este ce fel de activități sunt oferite de școala copilului. Dacă nu găsești nimic potrivit pentru el, orientează-te către alte centre sau cluburi pentru copii. În plus, poți căuta programe în funcție de pasiunile copilului, de grupa de vârstă sau de nivelul său de performanță dacă este vorba de activități sportive, de exemplu.

Ai grijă doar să alegi împreună cu copilul tău o activitate pe placul său: niciun copil nu-și dorește să facă ceva din obligație. De asemenea, lasă cel puțin o zi pe săptămână în care copilul nu are nicio activitate extracurriculară pentru a se relaxa așa cum își dorește el.

 

Cum ajuți copilul să găsească echilibrul între școală și activitățile extracurriculare?

Niciunui părinte nu îi este dăruit un manual de referință atunci când întâmpină vreo dilemă în ceea ce privește educația și îngrijirea copilului, așa că este dificil să stabilești când și cum trebuie să integrezi activitățile extracurriculare în viața copilului. Și, poate și mai dificil este să îți dai seama câte activități sunt suficiente. 

În realitate, singurul lucru după care trebuie să te ghidezi când iei o astfel de decizie este părerea copilului: dacă cel mic dă semne că nu face față cu programul său zilnic sau activitățile lui extracurriculare interferează cu rezultatele academice, poate este timpul să porți o discuție cu cel mic și să eliminați ce nu este imperios necesar, măcar pentru o perioadă de timp.

Întrebări precum „Ai timp destul să-ți faci temele sau să înveți când ajungi acasă?”, „Dormi cel puțin 8 ore pe noapte?”, „Mai poți să petreci timp cu prietenii tăi ca până acum?” sunt câteva întrebări utile pe care i le poți adresa copilului pentru a vedea dacă trebuie să revizuiți programul cu activitățile sale extrașcolare.

 

Prin extinderea setului de abilități și a cercului social al copilului tău, activitățile extracurriculare pot fi o investiție în viitorul celui mic. Pe lângă faptul că îl ajuți să stabilească o mentalitate pozitivă prin munca în echipă și provocările pe care le întâmpină, dezvoltarea intereselor în afara școlii poate ajuta copilul să învețe cum să stabilească un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată atunci când devine adult.

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole