Blog

Apatie vs motivație în rândul copiilor

Apatie vs motivatie in randul copiilor 1

Ai petrecut vreodată mult timp amânând să faci un anumit lucru pentru că nu te simțeai deloc în stare? 

Fiecare dintre noi a făcut asta cel puțin o dată de-a lungul vieții. Adevărul e că nu ai întotdeauna motivația necesară de a duce la bun sfârșit toate treburile zilnice pe care ți le-ai propus. 

Lipsa motivației îi afectează într-o mare măsură și pe copii. În cazul lor, aceasta se poate agrava în timp și poate deveni un obstacol mult mai greu de doborât în viața de adult.

Apatia poate fi un sentiment neobișnuit pentru un copil activ, plin de energie. Fiind caracterizată printr-un sentiment de nepăsare, de pasivitate accentuată – unde alte stări precum entuziasmul, motivația și pasiunea pentru ceva anume sunt neglijate –  apatia în rândul copiilor trebuie neapărat să-i facă pe părinți să-și pună câteva semne de întrebare.

Cu toate acestea, mulți nu reușesc să identifice din timp această problemă cu care se confruntă copilul lor, crezând că, de fapt, pur și simplu nu îi place să învețe sau să meargă la școală. Sau, mai există și tipul de situație când copilul care era odinioară plin de energie și entuziasm pentru orice lucru, oricât de mic, a devenit un adolescent dezinteresat, care spune doar că a avut o zi plictisitoare la liceu și că nu are nimic de pregătit pentru ziua următoare.

Înainte să te învinovățești, să începi să-l cerți pe copil sau să-l stresezi cu tot felul de întrebări repetitive, află că există câteva moduri eficiente de a transforma apatia copilului în motivație. 

De ce se instalează apatia în rândul copiilor?

La fel cum adulții trec prin momente lipsite în totalitate de motivație și entuziasm și copiii trăiesc uneori aceleași sentimente de apatie.

 În general, motivele pentru care copiii sunt apatici sunt: frica de eșec, informația primită la școală nu le atrage atenția, stimă de sine scăzută, presiunea de a fi plăcut de ceilalți colegi de la școală, probleme de învățare, lipsa unui mediu de învățare antrenant, dorința de a primi atenția necesară de la cei din jur, exprimarea sentimentelor de furie, precum și faptul că școala nu este un mediu în care se simt în siguranță.

Îndiferent de motiv, un lucru este cert: niciun părinte nu își dorește să-și vadă copilul trecând printr-o astfel de pasă. Copilul, de partea sa, poate refuza să mai facă orice fel de efort pentru școală (situația lui academică având, totodată, de suferit), va evita provocările și va părea complet mulțumit să se lase purtat de val. 

Apatia în rândul copiilor are, deseori, același catalizator: într-un anumit punct, copilul a început să își piardă încrederea în propriile abilități, crezând că este imposibil să mai reușească să-și atingă scopurile sau pur și simplu să ducă o sarcină la bun sfârșit. 

Copiii care sunt motivați să învețe sunt motivați de convingerea că pot, într-adevăr, să învețe orice. Copilul tău trebuie și el să se simtă din nou capabil și puternic. 

Orice copil care trece printr-o stare de apatie trebuie să își recapete încrederea de sine, astfel încât să înțeleagă că fiecare mic efort pe care îl depune este relevant și că îi va fi de folos în viitor. De aceea, părinții trebuie să fie cât se poate de implicați în educația copilului lor pentru ca cel mic să fie interesat și dispus să se dezvolte armonios. De asemenea, cheia pentru a motiva copilul stă în încurajările primite de la părinți. 

Mai mult decât atât, părinții trebuie să înțeleagă că fiecare copil are propriul stil de a învăța și că așteptările ca cel mic să aibă întotdeauna acel avânt de a învăța și de a fi interesat de lecții sunt nerealiste. Acestea fiind spuse, cum transformăm apatia în motivație pentru copil?

 

4 moduri de a-l motiva din nou pe copil

  • Încurajează efortul – ține minte că un copil care se simte „învins” se folosește de apatie ca un mecanism de mascare a sentimentului de slăbiciune. Dacă începi din timp să îi spui că îl apreciezi pentru eforturile pe care le depune în loc să te concentrezi pe note sau alte rezultate academice, copilul va realiza că ceea ce face pentru a învăța este valoros. Dacă reușești să încurajezi până și cel mai mic efort depus de copil,  va transforma acest lucru într-un obicei. Nu uita să acorzi atenție sporită eforturilor sale și să iei în serios orice dificultate pe care o întâmpină. 
  • Respectă-i abilitățile – unii copii vor neapărat să simtă că dețin controlul absolut asupra situațiilor prin care trec. Dacă îi oferi copilului oportunitatea de a-și exercita independența și puterea de decizie, vei vedea că-și va recăpăta încrederea în sine. Chiar și un lucru simplu precum exprimarea propriei sale opinii va înclina considerabil balanța înspre bine. Copilul se va simți capabil și, totodată, va înțelege că abilitățile sale sunt apreciate de către cei din jur. 
  • Fii și tu interesat de pasiunile sale – copilul va fi mult mai motivat să-și lărgească orizonturile sau pur și simplu să dezvolte pasiunea pentru un anumit lucru dacă îi arăți că ești interesat de hobby-ul lui. Descoperă ce îi place să facă cel mai mult când are puțin timp liber și îndeamnă-l să faceți acel lucru împreună. De exemplu, dacă îi plac revistele de benzi desenate, citiți împreună din când în când câte o bandă desenată sau căutați filme, seriale sau desene animate care au adaptat-o. 
  • Pune accent pe gestionarea timpului – organizarea joacă un rol esențial în educația copiilor. Deseori, sentimentul că este imposibil să ducă la bun sfârșit o sarcină se datorează gestionării precare a timpului. Așadar, încearcă să-l ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile organizatorice, astfel încât să găsească timp suficient să se ocupe de sarcinile pentru școală și să se bucure și de timpul său liber.

 

Nu uita că fiecare persoană este capabilă să învețe și să-și dezvolte abilitățile, iar dacă cel mic nu dă niciun semn că ar vrea să scape de sentimentul apatiei, nu-ți pierde răbdarea. Îndoiala, lipsa încrederii în sine și eventualele probleme de la școală pot fi cauza acestui lucru. Așadar, înainte să tragi concluzii pripite sau să-l acuzi că nu își dă deloc interesul, investighează aceste cauze.

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole