Blog

Ce tip de inteligenta are copilul tau?

tipuri_de_inteligenta

Sau cum ii ajutam pe copii sa invete mai usor si eficient?

Te-ai intrebat vreodata la ce esti, cu adevarat, bun? Dar copilul tau? Cu totii ne intrebam in ce domeniu am fi mai potriviti, la ce ne pricepem cel mai bine. Atat noi cat si copiii nostri am putea avea anumite talente ascunse, de care nici nu stim pana cand le descoperim intr-un moment in care suntem pusi in situatia de a le folosi.

Aceasta intrebare a stat la baza muncii psihologului si profesorului Howard E. Gardner, cel care a emis Teoria Inteligentelor Multiple.

Ce este Teoria Inteligentelor Multiple?

Gardner spune ca, din orice categorie sociala am veni, fiecare dintre noi are anumite competente si, in consecinta, un anume potential de a face mai bine unele lucruri decat altele. In urma studiilor sale, a emis o teorie care sa ofere informatii cu privire la inclinatiile copiilor testati, fie ca se refera la potentialul lor de a deveni un bun navigator, coregraf sau producator de muzica electronica.

Teoria imparte intelectul in functie de modul in care copiii raspund la anumiti stimuli. Astfel, Gardner spune ca exista trei categorii de baza in care pot fi impartite Inteligentele:

 1. Capacitatea de a oferi un serviciu sau de a crea un produs apreciat intr-o anumita cultura
 2. O serie de abilitati care permit individului sa solutioneze probleme in viata
 3. Potentialul de a gasi sau crea solutii pentru probleme, care implica absorbirea de cunostinte noi

Asadar, iata cele 8 tipuri de inteligenta identificate de Gardner:

 1. Inteligenta Verbal – Lingvistica – usurinta cu care copilul abordeaza si invata diverse limbi straine sau cu care foloseste un vocabular vast;
 2. Inteligenta Ritmico – Muzicala – sensibilitatea crescuta la sunete, ritmuri, tonuri si muzica;
 3. Inteligenta Logico – Matematica – copilul identifica usor mecanismul de functionare al diverselor aparate, intelege cu usurinta notiunile abstracte si este atras de solutionarea problemelor;
 4. Inteligenta Vizual – Spatiala – abilitatea de a vizualiza corect si usor spatii si obiecte cu ochiul mintii;
 5. Inteligenta Trupesc – Kinestezica – un control bun al propriului corp, usurinta  de a manipula obiecte, un simt al timpului foarte bun, precum si abilitatea de a-si antrena corpul sa raspunda la anumiti stimuli in anumite feluri, asa cum fac, de exemplu, portarii din fotbal cand vad ca mingea se indreapta cu viteza in directia lor;
 6. Inteligenta Inter si Intrapersonala – prima determina abilitatea de a fi empatic, sociabil si cooperant, pe cand a doua, ofera inclinatie catre introspectie, catre formarea unei imagini clare si corecte despre sine;
 7. Inteligenta Naturalistica – atentia sporita si intelegerea profunda a fiecarei parti din natura inconjuratoare;
 8. Inteligenta Existentiala – cei care sunt spirituali, dau dovada de compasiune, au un set de principii si valori puternic si pot cultiva sentimente nobile fata de ceilalti, cat si in inimile celorlalti.

Asadar, suntem cu totii diferiti, percepem lumea diferit si avem moduri diferite in care ne manifestam si reactionam. Incearca sa observi cum se manifesta copilul tau, ce ii place sa faca cel mai mult? La ce este mai receptiv? Vei descoperi, astfel, care dintre categoriile de mai sus predomina in stilul sau de invatare.

Teoria Interligentelor Multiple a lui Gardner sta la baza metodei de predare Shakespeare School. Activitatile din cadrul cursurilor sunt variate, interactive, amuzante si adaptate modului de invatare a copiilor. Astfel, ei reusesc sa asimileze limba engleza intr-un mod eficient, eficace si placut.

Vom reveni cu articole dedicate particularitatilor fiecarui tip de inteligenta in care vom vorbi despre indicii care anunta prezenta acestora.

Surse:

–          Gardner, Howard. Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. New York: Basic, 1983. Print.

–          http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_multiple_intelligences

 

 Autor articol: Gina Podaru – profesor de limba engleza la Shakespeare School

Culorile Shakespeare School

 

Cautati un curs de engleza pentru copilul dvs. la care sa vina cu drag si unde sa progreseze vizibil, chiar si in vacanta?

La Shakespeare School transformam vacanta intr-o aventura de poveste distractiva, interactiva si educativa!

Asadar NU ratati cele mai distractive CURSURI DE VARA DE LIMBA ENGLEZA, care se desfasoara in lunile iunie, iulie si august, la centrele noastre din zonele Victoriei, Brancoveanu si Ferdinand!

2 saptamani intensive in care copiii (4-14 ani) si adolescentii (14-19 ani) au ocazia de a invata si de a-si perfectiona engleza, la Cel Mai Bun Centru de Pregatire pentru Examenele Cambridge, din Romania (distinctie oferita de Cambridge English Language Assessment).

Daca vreti sa experimentati metoda de predare si invatare Shakespeare School, bazata pe Teoriei Inteligentelor Multiple, va invitam sa rezervati din timp locul la unul dintre cursurile noastre!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole