Blog

Cele 5 elemente care construiesc încrederea în sine la copil

Cele 5 elemente care construiesc increderea in sine la copil 1

Care sunt cele mai mari dorințe pe care fiecare părinte le are pentru copilul său? În primul rând să fie fericit, iar în al doilea rând să crească într-un adult stăpân pe sine și pe viitorul său.

 

Ei bine, pentru asta, fiecare copil are nevoie de o doză, oricât de mică ar fi ea, de încredere în sine. Și, încrederea în sine a copilului se dezvoltă, în primul rând, în cadrul familiei întrucât, prin educația oferită de părinți, copilul primește toate instrumentele de care are nevoie pentru a crește armonios.

 

Încă din primele secunde de viață copiii învață lucruri noi incredibil de repede, astfel, cu fiecare realizare pe care o bifează, și încrederea lor de sine crește. În fond, nu laudele sau cuvintele mărețe primite din partea familiei sunt ceea ce ajută la creșterea încrederii în sine a copilului, ci faptul că reușește de unul singur să își îndeplinească niște obiective. 

 

În acești primi ani de viață, copilul trebuie să învețe să aibă încredere în propriile abilități și să știe că poate să obțină orice își dorește dacă este destul de hotărât. Aici intervine, însă, nuanțarea, întrucât scopul unui părinte este să îl învețe că dacă nu reușește din prima, nu este niciun capăt de țară, ci înseamnă doar că trebuie să își dorească și mai mult. Iar dacă cel mic va reuși să ia din fiecare experiență în care nu a putut să își îndeplinească un obiectiv și mai multă determinare și încredere că data viitoare va ieși învingător, atunci își va dezvolta încrederea în sine într-un mod sănătos.

 

Carl Pickhardt, psiholog și autor a 15 cărți despre parenting, spunea că „Frica și descurajarea sunt inamicii încrederii în sine.” Într-adevăr dacă unui copil îi este prea frică să încerce ceva nou pentru a nu eșua sau pentru a nu-și dezamăgi părinții, atunci și când va crește mai mare toate deciziile sale vor fi umbrite de această teamă de a încerca. 

 

Tocmai pentru a evita aceste lucruri și pentru a crește un copil optimist și destul de încrezător în forțele proprii încât să nu îi fie frică de eșec sau priviri dezamăgite, părinții trebuie să învețe și ei la rândul lor cum să „planteze” semințele potrivite și cum să le îngrijească. 

 

Iată, astfel, care sunt cele mai importante elemente care construiesc încrederea în sine a copiilor:

 

Cele 5 elemente care construiesc increderea in sine la copil 2

  • Copilul – oglinda părinților

Știm cu toții că cei mici imită comportamentul părinților lor. Tocmai de aceea părinții trebuie să fie conștienți de lucrurile pe care copiii și le însușesc fie intenționat, fie inconștient. 

 

Dacă îți dorești ca cel mic să devină mai încrezător în sine, pregătește-te să îi insufli câteva valori de bază de care și tu ții cont în fiecare zi. De pildă, încercați să stabiliți o seară pe săptămână în care să vă jucați împreună cu toată familia și să îi arătați copilului cum se poate folosi de spiritul său competitiv într-un mod sănătos. Iar dacă cineva pierde, să îi arate că din fiecare experiență poate învăța câte ceva nou și că runda viitoare va încerca și mai tare să câștige. 

 

Cu siguranță unele zile sunt mai dificile și nu ai mereu starea de spirit necesară să dai tot ce ai mai bun din tine ca părinte, însă trebuie să ții minte că prichindelul tău te vede constant ca pe un model. Cum spuneam anterior, semințele pe care le plantezi vor crește armonios dacă te îngrijești de ele constant și dacă le presari cu optimism.

 

  • Nu pedepsi greșelile

Se poate întâmpla destul de des sau, dimpotrivă, rareori, însă când cel mic face câte o boacănă, iar primul tău impuls este să îl cerți sau să îl pedepsești, atunci fii sigur că încrederea lui de sine va avea de suferit. 

 

Cum poți gestiona totuși momentele de acest fel? Îl poți ajuta pe copil să înțeleagă că fiecare dintre noi face greșeli în viață și că important nu este să fii dezamăgit sau pedepsit pentru ele, ci să iei aminte și să nu le repeți în viitor. Explicându-i celui mic ce a greșit, calm și fără să îl faci să se simtă mustrat, îi va da sentimentul că ai destul de multă încredere în el încât să purtați o conversație „de oameni mari”. 

 

Cele 5 elemente care construiesc increderea in sine la copil 3

  • Fă loc întotdeauna pentru experiențele noi

Copiii au tendința de a se plictisi destul de repede și au nevoie întotdeauna de un interes nou care să îi ajute să învețe constant. Încurajându-l pe copil să descopere singur pasiuni sau hobby-uri noi îi va da un oarecare sentiment că el deține controlul absolut asupra deciziilor sale, astfel îi va crește și încrederea în sine.

 

În plus, când va vedea că își îndeplinește de unul singur dorințele, va înțelege că, prin abilitățile sale și puțină credință în ele, poate face orice. Dacă îi permiți copilului tău să se exprime liber, și relația voastră se va îmbunătăți considerabil.

 

  • Fă din fiecare realizare un motiv de sărbătoare

Unul dintre cele mai importante elemente pentru ca cel mic să își construiască o încredere în sine puternică este validarea realizărilor sale. Când sărbătorești alături de el orice victorie, oricât de mică ar fi, îl asiguri că este pe drumul cel bun și că ești mândru de el. 

 

Un copil are nevoie, în primul rând, de sprijinul și de cuvintele încurajatoare ale părinților săi. Fii alături de el chiar și când ai puțin timp la dispoziție, prin orice mod posibil.

 

  • Arată-i că ai încredere în el

Probabil că tu ai crescut auzind constant cuvinte de tipul „ești copil și nu este treaba ta” sau „nu trebuie să te îngrijorezi tu pentru asta”. Ei bine, prin responsabilități și comunicare sănătoasă cu părinții săi, copilul învață cum să fie stăpân pe propriile abilități.

 

Poți începe prin a-i da mici sarcini în gospodărie, precum aranjarea jucăriilor sale sau îi poți invita să te ajute să pregătiți cina împreună. Pe lângă faptul că va știi că îl consideri destul de responsabil pentru a face anumite lucruri de unul singur, se va simți și mult mai încrezător în forțele proprii.

 

Așadar, dacă iei în considerare aceste sfaturi, poți fi sigur că cel mic va crește într-un adult încrezător, puternic și doritor să își îndeplinească cât mai multe obiective. În fond, valorile de bază sunt primite de la părinții săi și este de datoria sa să le pună în practică la fel cum a văzut și la ei.

 

Cele 5 elemente care construiesc increderea in sine la copil 4

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Ești gata pentru fun și oportunități nenumărate? Descoperă gama noastră de cursuri și dă START aventurii tale în limba engleză!

La Shakespeare School, educăm campioni la viață și la limba engleză. La cursurile noastre, distracția se împletește cu metodele moderne de predare, astfel încât cursanții să își însușească nu doar competențe de engleză, ci și pentru viață.