Blog

Contribuția părinților la dezvoltarea afectivă a copilului

Contributia parintilor la dezvoltarea afectiva a copilului 1

Copiii cresc și se dezvoltă rapid în primii cinci ani de viață, mai ales în ceea ce privește abilitățile motrice, de comunicare, cognitive și emoționale. 

Dezvoltarea emoțională la copii cuprinde tot ce înseamnă conștientizarea propriei persoane, gestionarea sentimentelor diverse pe care le trăiesc, precum și anticiparea acțiunilor altor persoane atunci când interacționează cu acestea.

Dezvoltarea afectivă îl ajută pe copil să formeze și să mențină relații pozitive, să experimenteze, gestioneze și exprime emoțiile și să exploreze mediul înconjurător. 

Acestea fiind spuse, dezvoltarea afectivă pozitivă este esențială pentru copil. Acest lucru îi influențează încrederea de sine, precum și empatia, capacitatea de a dezvolta prietenii sau parteneriate strânse și de lungă durată și modul în care valorifică oamenii din jurul său. De asemenea, dezvoltarea emoțională influențează și celelalte abilități ale copilului.

Părinții joacă cel mai mare rol în dezvoltarea afectivă a copilului. În fond, părinții ar trebui să le ofere copiilor cel mai bun exemplu pentru o relație consecventă, puternică, necondiționată. Experiențele pozitive cu membrii familiei, profesorii sau alți adulți îi ajută pe copii să învețe cum funcționează relațiile interumane de toate tipurile și să-și exploreze emoțiile în urma unor interacțiuni. 

Acțiunile și reacțiile tale, precum și lecțiile de viață pe care i le prezinți copilului sau pur și simplu prezența ta în viața acestuia au un mare impact asupra sănătății sale emoționale. Dragostea, acceptarea, puterea exemplului și disciplina sunt patru elemente esențiale care afectează dezvoltarea emoțională a copilului, reprezentând pilonii unei fundații emoționale puternice.

Contributia parintilor la dezvoltarea afectiva a copilului 2

De ce este important să contribui la dezvoltarea emoțională a copilului?

Îți amintești prima dată când ai împărțit o jucărie cu cineva? Cu siguranță nu ai cedat usor, poate chiar s-a lăsat cu lacrimi și a fost nevoie de intervenția părinților. Probabil că nu ți-ai dat seama atunci ce impact au acțiunile tale, dar cu siguranță acesta a fost un pas mare pentru tine și dezvoltarea ta emoțională. Ei bine, acest lucru a fost ghidat de către adulții din viața ta.

Dezvoltarea afectivă contribuie la rândul său la dezvoltarea unor abilități esențiale pentru viitorul adult: conștiința de sine, sensibilizarea socială, reglarea emoțiilor, capacitatea de a lua decizii responsabile și construirea relațiilor interumane. Aceste abilități joacă un rol important în viața socială, personală și profesională a viitorului adult, ajutându-l să contribuie pozitiv la școală, acasă, în comunitățile din care face parte și în societate. 

Copiii care nu primesc sprijin în dezvoltarea lor afectivă întâmpină, deseori, probleme la nivel emoțional, academic, fizic și comportamental. 

Dacă nu reușești să observi, să exprimi și să gestionezi emoțiile pe care le simți, va fi incredibil de dificil să te concentrezi la studiile tale, să îți faci prieteni sau să lucrezi într-o echipă. 

Este important sa cultivăm și să avem grijă de sănătatea emoțională și afectivă a celor mici, încă din primele clipe de viață.

Contributia parintilor la dezvoltarea afectiva a copilului 3

Iată cum să educi copilul din punct de vedere emoțional în 3 dintre cele mai importante etape în dezvoltarea copilului:

  • 0-1 ani: nu te gândi că cel mic se naște doar cu 3 stări emoționale – frica, furia și fericirea. Copilul își dorește să descopere cât de mult poate din mediul care-l înconjoară la această vârstă, observând cum fiecare lucru îl face să se simtă. Pentru a promova dezvoltarea emoțională acum, creează un mediu sigur și constant. De asemenea, încurajează-l să se liniștească de unul singur și arată-ți emoțiile cât de des poți.
  • 2-3 ani: copiii conștientizează diferit emoțiile la această vârstă și aleg să le exprime într-o mulțime de moduri. Acum vor apărea crizele de furie și de plâns – denumite și tantrumuri – la care trebuie să arăți multă răbdare și mult calm. De asemenea, încurajează-l pe cel mic să încerce să-și exprime singur sentimentele și felicită-l pentru micile victorii. 
  • 3-5 ani: acum, copilul poate fi pregătit să meargă la grădiniță. Dacă nu este cazul, încă, cel mic trebuie oricum pregătit pentru interacțiunea cu alți copii de vârsta sa. Pregătește-l pentru momentele în care alți copii vor dori să se joace cu jucăriile lui, de exemplu, și învață-l de ce este important să împarți cu alții. De asemenea, validează-i emoțiile întrucât acest lucru este esențial pentru creșterea încrederii de sine a copilului. 

Contributia parintilor la dezvoltarea afectiva a copilului 4

Cum construiești o fundație emoțională puternică?

Așa cum am menționat anterior, dragostea, acceptarea, puterea exemplului și disciplina sunt cele 4 elemente cheie care stau la baza dezvoltării emoționale corecte a copilului. Iată cum aceste elemente afectează acest aspect al creșterii sale:

  • Dragostea este fundația oricărei relații interumane pozitive. Este foarte important ca cel mic să se simtă iubit încă din primele clipe de viață întrucât îi oferă acel sentiment de siguranță, încredere și sprijin. Și mai important, dragostea îl ține pe copil fericit și voios. 

Copilul trebuie să simtă că dragostea primită de la părinți nu este condiționată de alți factori. De asemenea, părinții au datoria de a-l învăța pe copil că poate fi exprimată prin lucruri simple, și nu prin cadouri scumpe sau elaborate. În plus, ține cont de faptul că cel mic percepe cel mai bine că este iubit prin îmbrățișări, prin momentele în care îl lași să-și exprime independența, precum și prin momentele în care îl asculți și îți arăți interesul.

  • Acceptarea anumitor situații sau a oamenilor, în general, reprezintă un pas esențial în dezvoltarea afectivă a copilului. Modul în care faci față unor situații va fi preluat de copil, cu siguranță. Adoptă o atitudine pozitivă atunci când te confrunți cu situatii mai puțin plăcute pentru a crea un exemplu pozitiv. De asemenea, încurajează-l pe cel mic să-i accepte pe cei din jur indiferent de calitățile sau de defectele lor. Spune-i că fiecare dintre noi greșește și că mai important este modul în care învață din greșelile sale. 
  • Pentru fiecare copil, părinții sunt primul exemplu pe care-l urmează în viață. Copiii își percep părinții ca pe niște supereroi. De aceea, dacă vrei ca cel mic să se comporte într-un anumit mod sau să-l ajuți să crească într-un adult responsabil și matur, trebuie să-i oferi un exemplu pozitiv pe care să-l urmeze. Ai grijă la propriile acțiuni și la cuvintele pe care le folosește când reacționezi la ele. Dacă ești respectuos și onest în relațiile cu alți oameni, copilul va învăța de la tine și va deveni un adult care pune mare accent pe relațiile interumane.
  • Disciplina conturează comportamentul social dorit de părinți. Copiii încep să înțeleagă ce înseamnă „NU” încă de la 10-11 luni. La această vârstă, comportamentul lor continuă chiar și dacă le spui „NU”, așa că părinții recurg la alte metode pentru a le corecta comportamentul neadecvat. Pe măsură ce copilul crește, însă, încearcă să menții o anumită uniformitate în deciziile și acțiunile tale. Disciplina îi învață pe copii cum să fie responsabili, independenți și pozitivi. Stabilind niște reguli în casă este un mod bun de a promova aceste aspecte. 

Contributia parintilor la dezvoltarea afectiva a copilului 5

Așadar, un mediu familial pozitiv, vesel și iubitor va contribui considerabil la dezvoltarea afectivă a copilului. Demonstrațiile de afecțiuni și de acceptare între părinți și copil vor modela un comportament pozitiv și îl vor învăța să fie încrezător, independent și responsabil.

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori de top și buni pedagogi. Astfel, ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală, și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!  

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole