Blog

Copilul, între școală și jocuri video

Copilul intre scoala si jocuri video

Majoritatea  copiilor și adolescenților din întreaga lume joacă jocuri video. Deși mulți le joacă cu moderație, fără consecințe negative, alții devin obsedați de gaming. 

Părinții pot deveni îngrijorați atunci când copilul lor neglijează temele pentru a juca jocuri sau stă treaz toată noaptea și este prea obosit pentru a se trezi la timp pentru școală următoarea zi. 

Unii părinți observă că cel mic socializează rar cu ceilalți copii de vârsta sa și își petrece tot timpul liber jucând jocuri video. În timp, unii copii pot începe să mintă în legătură cu cât de mult timp petrec jucându-se pe laptop, calculator sau telefon, de teama de a nu fi certați sau limitați.

Având în vedere popularitatea jocurilor video, nu este deloc surprinzător că părinții și profesorii sunt îngrijorați de posibilele efecte dăunătoare, precum și de impactul pe termen lung pe care acestea le-ar putea avea asupra dezvoltării copilului. Deși o mare parte din această îngrijorare se concentrează pe conținutul adesea violent al jocurilor video, alți cercetători avertizează despre posibile grave probleme de sănătate, inclusiv probleme legate de somn și de socializare.

În timp ce unele studii sugerează că excesul de jocuri video poate avea un efect negativ asupra rezultatelor școlare, alte studii au arătat exact contrariul. 

 

Când ar trebui să începi să-ți faci griji?

Este important să fii foarte atent la comportamentul copilului tău acasă, la școală sau în cercul său social. Jocurile video îl pot afecta fizic și mintal dacă exagerează, însă există și situații în care pot fi benefice. 

De exemplu, unele sunt educative, altele promovează activitatea fizică, iar atunci când sunt jucate în grup, jocurile pot ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de cooperare. De asemenea, jocurile video pot stimula reziliența și chiar pot ajuta la întărirea abilităților de rezolvare a problemelor și răbdarea copiilor în situații dificile. 

Totuși, jocurile violente pot avea si efecte negative asupra celui mic.

Iată câteva semne pe care să le ai în vedere si care ar putea marca faptul că obsesia pentru jocuri video a copilului tău devine nesănătoasă:

    • Viața copilului tău pare să fie dominată de jocurile video. Acestea par să fie singurul lui factor motivator și ocupă cea mai mare parte a zilei. Vorbește fără oprire despre jocuri video atunci când nu le joacă și petrece mult timp învățând despre ele sau plănuind următoarea lui sesiune de joc.
    • Interacțiunile sociale ale copilului tău acasă și în societate au fost afectate negativ – prieteniile par să se fi diminuat, copilul tău s-a retras de la activitățile sociale care obișnuiau să-i placă, iar relațiile de familie sunt tensionate sau suferă din cauza utilizării jocurilor video.
  • Notele copilului tău au de suferit sau igiena lui este neglijată din cauza utilizării jocurilor video.
  • Oprirea jocurilor video din orice motiv are un impact negativ de lungă durată asupra emoțiilor copilului tău. El devine deprimat, capricios, furios, agresiv sau violent atunci când nu poate juca.

Deci, ce poți face pentru a crea limite sănătoase în jurul timpului petrecut de copil jucând jocuri video? Pentru unii părinți, acest lucru va fi mai dificil decât pentru alții. Unii copii sunt mult mai profund implicați în jocurile video și stabilirea limitelor în aceste cazuri va fi mai dificilă.

 

Cum pot ajuta părinții?

Părinții ar trebui să aibă un rol important în stabilirea limitelor legate de jocurile video, mai ales atunci când acestea afectează rezultatele școlare ale copilului. Având îndrumări clare și consecvente legate de jocurile video, copilul poate preveni dezvoltarea unei adevărate obsesii. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a muta focusul de la jocuri, la situația școlară:

  • Amintește-ți că jocurile ar trebui să aibă loc numai după ce copilul își îndeplinește celelalte responsabilități pentru ziua respectivă, precum temele și treburile casnice. Asigură-te că verifici calitatea temelor și treburilor înainte de a-i permite copilului să înceapă să se joace pe telefon/calculator. Jocul video ar putea să fie o recompensă, în acest caz. 
  • Stabilește o consecință realistă pentru încălcarea regulilor. Rezultatul încălcării regulilor trebuie să fie aplicabil imediat. O variantă rezonabilă este interzicerea completă a jocurilor pentru câteva zile sau săptămâni dacă nu respectă limitele impuse de părinți.
  • Asigură-te că știi și ești de acord cu ce jocuri joacă copilul tău. În calitate de părinte, ai dreptul și responsabilitatea de a verifica jocurile din telefonul/calculatorul copilului. Pe lângă stabilirea regulilor cu privire la orele de joc, ar trebui să includeți și reguli legate de tipurile de jocuri permise.
  • Identifică și oferă-i alte activități recreative. Înlocuirea jocurilor video cu alte activități este esențială pentru a schimba comportamentul negativ al copilului. El apelează la jocuri video în mare parte pentru că i se par distractive și este ceva la care se pricepe. Pentru a-l ajuta pe copil să-și umple timpul liber cu ceva productiv, promovează activ participarea la alte activități recreative care-i plac.
  • Felicită-l pentru activitățile pe care le face când nu se joacă jocuri video. Oferă-i recompense copilului tău atunci când este implicat în activități care nu au legătură cu jocurile video. Aceste recompense pot fi tangibile, implicând bunuri reale. Ele pot fi, de asemenea, intangibile, cum ar fi laudele verbale sau pur și simplu timp în plus petrecut cu el. Poți înlocui orele de joc cu activități recreative mult mai productive.
  • Elimină jocurile video din mediul său de studiu. Astăzi, casele noastre sunt mai conectate la jocurile video decât oricând. Copilul tău are probabil o consolă de jocuri sau două sub televizorul din sufragerie, un computer cu programe de gaming instalate și chiar o tabletă sau un smartphone. Cu atât de multe device-uri în apropiere, nu este surprinzător că tentația de a juca jocuri video toată ziua depășește orice dorință de a studia. În schimb, încearcă să creezi un mediu de studiu fără dispozitive sau alte distrageri care ar putea tenta copilul să joace jocuri video. 

 

Deși jocurile video nu sunt în totalitate un hobby dăunător, acestea pot deveni nocive dacă copilul tău le joacă prea des. 

Limitând timpul de gaming al copilului tău, precum și promovând alte activități, cum ar fi un nou hobby, un sport sau un nou mod mai distractiv de a studia, îl poți ajuta să-și recapete concentrarea asupra școlii.

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!