Blog

Cum ajutăm copilul să gestioneze mai multe activități extrașcolare

24

Fiecare părinte își dorește un copil activ, interesat de diferite domenii și care reușește, totodată, să rămână focusat când vine vorba de activitatea școlară. Aceasta este definiția copilului ideal, însă ce poți face tu pentru a-l ajuta să facă față unui program încărcat?

 

Importanța activităților extrașcolare

Întâi de toate, trebuie să știi de ce este bine să îți încurajezi copilul să desfășoare activități extrașcolare. În termeni simpli, activitatea extrașcolară este acea punte de legătură dintre partea teoretică pe care copilul o învață în timpul orelor de curs și partea practică. Astfel, copilul înțelege mult mai ușor conceptele pe care le întâlnește zi de zi.

 

Plimbările în natură, orele desfășurate în alt mediu decât în sala de clasă sau excursiile la muzeu dezvoltă gândirea critică și creativitatea celor mici. În fond, în primii ani de școală, când activitățile extrașcolare sunt cele mai recomandate, copiii debordează de curiozitate, ceea ce face mult mai ușoară înțelegerea unor concepte prin exemple concrete.

 

Astfel, activitățile extrașcolare capătă un caracter informal, desfășurându-se în timpul în care copiii nu iau parte la activități care țin de programa școlară. În acest timp, copiii se află încă sub supravegherea profesorului sau a educatorului. Deși sunt descrise ca având un caracter informal, activitățile extrașcolare își păstrează rolul formator, copiii asimilând informații prețioase și consolidând concepte pe care, de multe ori, nu le pot înțelege cu ușurință din clasă. 

 

Diversitatea activităților extrașcolare are menirea de a „ținti” cât mai multe interese ale copiilor. De regulă, în aria activităților extrașcolare intră drumețiile, excursiile, concursurile, sesiunile de comunicare științifică, olimpiadele, cluburile de copii și multe altele. Contextul actual, însă, a determinat ca aceste activități să fie mutate în mediul online.

 

21

Beneficiile activităților extrașcolare

Așa cum am menționat anterior, activitățile extrașcolare vin în ajutorul copiilor pentru a lega teoria învățată la ore de practică, astfel, reușind să înțeleagă cum funcționează anumite concepte. Cu toate acestea, activitățile extrașcolare aduc și alte beneficii pentru copil:

 

  • Dezvoltă gândirea critică. Gândirea critică este una dintre cele mai importante abilități pe care un copil o poate întreprinde încă din copilărie. Cu ajutorul gândirii critice, copilul face conexiuni logice între idei și argumente proprii, le înțelege și le poate analiza de unul singur. Gândirea critică este dezvoltată atunci când copilul „iese” din clasă, unde se întâlnește doar cu concepte teoretice și reușește să le identifice în diferite locuri, activități sau obiecte. 


  • Dezvoltă creativitatea. Prin participarea la activități extrașcolare diverse, copiii fac cunoștință cu diferite moduri de gândire, cu activități distractive prin care se pot exprima liber și cu un mediu informal în care se simt mult mai în siguranță.


  • Dezvoltă personalitatea și promovează socializarea. Activitățile extrașcolare țintesc diferite interese de-ale celor mici. Astfel, ei pot găsi colegi cu interese comune cu care pot dezvolta relații interpersonale. Tocmai mediul informal, primitor, călduros în care sunt organizate activitățile extrașcolare invită copiii la socializare și la exprimarea propriilor gânduri fără să fie sancționați.

 

23

Gestionarea activităților extrașcolare

Desigur, un copil model este acela care participă la o sumedenie de activități extrașcolare care îi dezvoltă cât mai multe abilități, dar care reușește să participe activ și la școală. În realitate, „copilul model” poate fi puțin cam greu de atins de orice prichindel care este bulversat de cantitatea de informație și activități care îi este pusă în față. Aici intervine rolul părinților.

 

Părinții trebuie să se asigure că cel mic nu se simte copleșit de toate sarcinile pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit în fiecare zi. Și ce este de făcut în această privință? Ei bine, iată câteva ponturi pe care fiecare părinte le poate folosi pentru a-și ajuta copilul să gestioneze activitățile extrașcolare:

 

  • Creează-i un program. Oricât de frumos ar fi să credem că cel mic se descurcă de unul singur cu programul de la școală și, să zicem, cu antrenamentele de fotbal la care se duce sau orele de dans, adevărul este că uneori poate simți că pierde controlul asupra situației. Pentru a evita asta, pe cât se poate, poți crea un program bine stabilit în care să îmbini programul de școală cu activitățile sale extrașcolare. Mai adaugă și perioade de pauză și de relaxare pentru a reuși să le balansezi și încearcă să obișnuiești copilul să îl respecte fără nicio abatere.


  • Lasă-l să se relaxeze. Un copil nu poate da randament când simte că obosește, mai ales după cel puțin 4 ore petrecute deja la școală. Când, pe lângă programul încărcat de la școală, se adaugă și activitățile extrașcolare care îi iau din timpul său liber de relaxare, cu siguranță va claca. Pentru a evita această situație, aranjează-i programul în așa fel încât să se bucure de momente de pauză în care poate întreprinde alte activități care îi fac plăcere sau pur și simplu se poate odihni. 


  • Limitează elementele care îi pot distrage atenția. Tehnologia poate fi o binecuvântare și un „pericol” în același timp când copilul trebuie să rămână concentrat pe studiu sau pe activitățile extrașcolare la care ia parte. Cel mai bine este să îl îndemni să își oprească telefonul sau tableta dacă nu are nevoie de ele sau să le pună în altă încăpere pentru a nu fi tentat să le folosească.


  • Prioritizează studiul. Dacă simți că cel mic nu face față activităților pe care le desfășoară în afara școlii, cel mai bine este să stabiliți împreună o listă a priorităților. Totuși, școala nu trebuie să treacă niciodată pe planul secund, indiferent de cât de importante sunt activitățile extrașcolare la care participă. Contează să știi cum să balansezi totul, astfel încât să nu se simtă copleșit și să se și distreze în același timp.

 

22

Activitățile extrașcolare sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, însă nu trebuie să uiți faptul că fiecare copil este diferit și are nevoi la fel de diferite. Părinții trebuie să îi ofere copilului un echilibru în toate activitățile, inclusiv cele extrașcolare, dar mai ales să îi fie alături și să îl ajute să crească fericit și armonios.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole