Blog

Cum să ai un copil sociabil

Cum ajutam copilul sa lege noi relatii

Nimic nu se compară cu prieteniile pe care le legi la o vârstă fragedă! Probabil cele mai puternice amintiri care ne însoțesc și în viața de adult sunt cele pe care le facem alături de prietenii din copilărie. Gândește-te doar la verile petrecute la bunici alături de prieteni. Și cu siguranță îți dorești același lucru și pentru copilul tău. Pentru asta, însă, el are nevoie de implicarea și sprijinul tău.

Socializarea și împrietenirea sunt procese pe care copilul începe să le experimenteze de la o vârstă fragedă. 

De aceea, până ce copilul va reuși să socializeze de unul singur, trebuie îndrumat de părinți. Dacă până pe la vârsta de doi ani cel mic îi preferă doar pe cei apropiați lui (părinți, bunici, poate o bonă sau un prieten apropiat al familiei), pe măsură ce el va crește vei putea observa faptul că devine din ce în ce mai interesat de lumea care-l înconjoară și că va acorda mai multă atenție persoanelor noi.

Odată cu înaintarea în vârstă și cu dezvoltarea emoțională, copilul începe să tânjească, din ce în ce mai mult, după compania altor copii și începe să fie activ în ceea ce înseamnă interacțiunea prin joc. 

În jurul vârstei de 2-3 ani, copiii intră în perioada în care totul trebuie raportat la ei, incluzând aici și jucăriile sau activitățile cu prietenii. Acum, copilul experimentează pentru prima dată sentimentul de rușine, timiditate și tinde să nu-și exprime sentimentele în fața altcuiva în afară de mama sau tata.

Cum ajutam copilul sa lege noi relatii 2

Copiii au nevoie de ajutor pentru a învăța să-și gestioneze emoțiile.

Deseori, copiii care trec printr-o perioadă neașteptat de puternică de dezvoltare întâmpină probleme când vine vorba de relaționarea cu cei din jur. Pentru că au trecut de la sentimentul că nu au nevoie decât de mama, tata sau bunicii lor la curiozitatea față de alte persoane, pe unii copii explozia de sentimente precum frica  îi împiedică să lege prietenii cu alți copii. 

 

Ce trebuie să faci ca să îl ajuți pe copil să lege prietenii

  •  Fii tu un bun exemplu pentru el

Copiii învață analizând viața și experiențele părinților și, oricât de frustrant ar fi uneori, imitându-i. Dacă îți dorești ca cel mic să reușească să-și facă prieteni, este întotdeauna o idee bună să-l implici în câteva activități cu prieteni de-ai tăi. Asigură-te că îi explici faptul că sunteți prieteni sau că activitățile voastre sunt comune și normale prietenilor și încearcă să-i creezi scenarii în care să se regăsească el alături de un prieten sau de o cunoștință.

  • Stabilește întâlniri de joacă

Un copil are nevoie de ajutor atunci când încearcă să stabilească primele lui relații de prietenie și nu va reuși să îsi găsească un prieten fără ajutor. Discută cu doamna educatoare și încearcă să stabilești legături cu părinții ai căror copii sunt compatibili cu micuțul tău. Apoi stabilește cu aceștia întâlniri de joacă, acasă sau în parc, unde să-i ajutați pe cei mici să se apropie și să devină prieteni.

  • Discută cu cel mic despre prietenie

După cum ai observat deja, copiii au probleme foarte mari atunci când vine vorba de înțelegerea conceptelor noi. Oricât de ciudat ar fi pentru noi, prietenia nu este un concept pe care un copil să-l înțeleagă, motiv pentru care nu va fi interesat să stabilească relații de prietenie. Așa cum ești nevoit să-i explici celui mic sentimentele și trăirile sale, este important să-i explici și ce este prietenia. Accentuează punctele tari ale acestei experiențe și raportează-te întotdeauna la vârsta celui mic și la cunoștințele sale.

Cum ajutam copilul sa lege noi relatii 3

  • Ajută-l pe cel mic să gestioneze problemele care pot să apară

Copiii se supără des, fără motive întemeiate, și asta poate să ducă la ruperea unei prietenii care, în primii ani de viață, poate să fie extrem de fragilă. Dacă observi că cel mic nu se mai înțelege cu un prieten de-al său, discută cu el pentru a descoperi cauza problemelor. Apoi, ajută-l să găsească o soluție pentru a se împăca cu prietenul lui. Nu uita să-i explici cât de importantă este prietenia în viața unui om și să-i amintești de ce a fost prieten cu persoana cu care este certat pentru că astfel îl vei ajuta să găsească chiar el soluții.

  • Lasă-l pe cel mic să-și aleagă prietenii care i se potrivesc!

Părinții au tendința să creadă că știu întotdeauna ce este mai bine pentru copiii lor. Oricât de adevărat ar fi acest lucru în anumite privințe, când vine vorba despre prietenii, copiii știu mai bine ce li se potrivește. Nu încerca să-l obligi sau forțezi pe cel mic să stabilească un contact sau o relație de prietenie cu o persoană cu care este evident că nu poate relaționa pentru că nu vei reuși decât să-i accentuezi sentimentele negative față de acea persoană.

  • Învață-l pe cel mic să își asculte emoțiile

Empatia are un rol esențial în societate. Cu toții avem impulsuri egoiste și emoții negative, dar important este să învățăm să ni le controlăm și să empatizăm mereu cu persoana de lângă noi. Aceasta este cheia relațiilor reușite.

Nu îți încuraja copilul să facă întotdeauna ce vrea sau să ia lucrurile care consideră că i se cuvin. Poate că acasă nu va resimți nicio urmare a acestei atitudini, însă în colectivitate aceste lucruri se vor întoarce împotriva lui.

  • Învață-l pe cel mic să vorbească politicos

Poate acasă i s-a permis (în mod eronat) să ridice tonul ori să fie agresiv în vorbire, însă la locul de joacă va fi marginalizat dacă nu vorbește frumos. Așadar, pentru a nu îi crea probleme pe viitor, insistă pe subiectul vorbitului frumos și acasă, indiferent de cât de greu ți-ar fi.

Cum ajutam copilul sa lege noi relatii 4

Totodată, cel mic trebuie să învețe că și tăcerea face parte din arta vorbirii. Este bine să se exprime și să spună tot ce are de zis, însă e necesar să și asculte pentru a face comunicarea eficientă.

Așadar, părinții joacă un rol esențial atunci când copiii lor sunt pregătiți pentru a lega prietenii. 

Nu numai că cei mici trebuie să vadă în părinții lor un exemplu pe care să-l urmeze când încearcă și ei la rândul lor să interacționeze cu alte persoane, precum și un sprijin în tot acest proces. 

Oricare ar fi contextul în care copilul își face noi prieteni, ar trebui să ții minte că abilitățile sale de comunicare, cele interpersonale și de controlare a emoțiilor trebuie bine dezvoltate. Astfel, cel mic va deveni un as la socializare.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!  

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole