Blog

Cum descopăr ce pasiuni are copilul meu?

48

De departe întrebarea care le urmărește copilăria celor mici este „Ce vrei să te faci când o să fii mare?”. Când aud această întrebare, copiii vin cu fel de fel de idei mărețe bazate, de regulă, pe propriile pasiuni. 

 

Ei bine, cu cât copilul dă același răspuns de mai multe ori, cu atât părinții săi ar trebui să realizeze că visul său se poate transforma în pasiune. Și pasiunea adevărată pentru un anumit domeniu sau o activitate trebuie cultivată încă din copilărie.

 

Fiecare copil este unic la fel ca frunzele unui copac. La fel ca pe un copăcel pe care îl ai în grijă, pe care îl plantezi în colțul acela al grădinii unde primește îndeajuns de mult soare, îl uzi și îl aperi de insecte dăunătoare, fiecare părinte trebuie să își ajute copilul să își descopere pasiunile și să le valorifice. 

 

Pasiunea se definește, în esență, ca o stare de entuziasm pentru o activitate sau un obiect studiat. De aceea, părinții trebuie să simtă acea mică diferență dintre pasiune – entuziasm – și excelență. 

 

Întrucât personalitatea fiecărui copil diferă, cel mai bun lucru pe care un părinte ar trebui să-l facă este să țină cont de părerile sale. Chiar dacă, de cele mai multe ori, părinții se gândesc că știu ce este mai bine pentru copil, este recomandat să creeze un dialog sănătos și pozitiv pentru ca cel mic să știe că va fi întotdeauna susținut de părinții săi.

47

De unde poți începe?

Nu există un moment anume în care părinții pot începe să descopere alături de copil care sunt pasiunile sale. Din contră. Copiii încep să descopere lumea încă din primele momente de viață. Treptat, vor descoperi diferite sunete, imagini, activități distractive, iar rolul părinților, în acest caz, este de a îi expune la cât mai multe experiențe noi. 

 

Cu cât copilul crește, cu atât atenția sa se va îndrepta negreșit spre un anumit domeniu sau spre o anumită activitate. Cu toții am auzit sau văzut, probabil, cazuri în care un copil iubește atât de mult rachetele, de pildă, încât părinții săi îi cumpără cărți sau jocuri cu rachete pentru ca cel mic să descopere cât mai multe lucruri despre ele. 

 

Tocmai de aceea orice înclinație serioasă pe care copilul o poate avea pentru o activitate, de exemplu, poate fi baza unei adevărate pasiuni care se poate transforma, probabil, într-o carieră. 

49

Iată câteva modalități pentru a descoperi pasiunile copilului tău:

  • Petreceți timp împreună. Probabil că pare banal, însă, timpul petrecut în familie este crucial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Deseori, cei mai mulți părinți consideră că după o anumită vârstă copilul nu mai are nevoie de atât de multă atenție ca atunci când era bebeluș sau preșcolar. Din contră. Odată ce pătrunde într-un alt mediu, precum grădinița sau școala, copilul descoperă noi activități pe care vrea, cu siguranță, să le împărtășească cu părinții săi. Timpul petrecut în familie îl încurajează pe cel mic să fie mai deschis către noi oportunități, să comunice sănătos cu părinții săi și cu oamenii pe care îi va cunoaște de-a lungul timpului, dar și să nu renunțe la interesele sale. 

 

  • Nu-l judeca. Uneori, părinții au tendința de a impune limite copiilor lor. Încadrând copilul în anumite norme stabilite de societate nu face decât să îi îngrădească creativitatea. În plus, tocmai pentru că fiecare copil are propria personalitate și diferă de părinții săi în comportament și opinii, părinții nu trebuie să judece sau, mai rău, să pedepsească copilul pentru pasiunile sale. Creativitatea este încurajată, în acest caz, iar dacă cel mic se simte fericit dansând, de pildă, ar trebui susținut necondiționat. 

 

  • Înțelege că nu fiecare hobby este o pasiune. Copiii se simt cel mai în siguranță când pot vorbi liber despre orice cu părinții lor. Și, mai ales, când opiniile lor sunt luate în serios. Astfel, cel mai bun mod de a înțelege diferența dintre hobby și pasiune este, pe cât de banal pare, să discuți clar despre asta cu copilul tău. Este foarte ușor să te entuziasmezi când copilul descoperă ceva nou și pare că este obsedat să afle cât mai multe, însă, diferența cheie dintre hobby și pasiune este durata și intensitatea acestei dorințe de cunoaștere. 

50

Cum cultivi pasiunile copilului pe termen lung?

Copiii, deseori, par să găsească în fiecare zi câte un nou hobby. Dacă, însă, ai reușit să identifici împreună cu cel mic ce îl pasionează cu adevărat și vrei să îl ajuți să își întrețină pasiunea pe termen lung, iată câteva lucruri pe care le puteți face împreună:

 

  • Caută momente în care puteți descoperi împreună lucruri noi despre pasiunile sale. Dacă cel mic observă că și părinții lui sunt dornici să i se alăture în această călătorie de cunoaștere, se va simți sprijinit și încurajat să nu își abandoneze pasiunile. 

 

  • Oferă-i toate mijloacele de care are nevoie pentru a-și dezvolta în profunzime pasiunea. Vremurile pe care le trăim ne-au arătat că fiecare clipă merită trăită din plin, iar asta se aplică și în relația pe care o dezvolți cu copilul tău. Copilăria este fundația unei relații bune între copil și părinții săi pe care o poți dezvolta fiindu-i alături necondiționat. Când descoperă un lucru nou de care este pasionat ajută-l să caute mai multe informații, cumpără-i cărți sau vizionați filme împreună. 

 

  • Nu fi nerăbdător. Fiecare copil are propriul său ritm, mai ales când vine vorba de pasiunile sale. Și, pentru că pasiunile adevărate trebuie cultivate atent, oferă-i răgaz să decidă singur dacă vrea într-adevăr să le dezvolte sau nu. 

De reținut este faptul că printre cele mai importante modalități de a descoperi pasiunile copilului tău este să îi fii alături și să îl sprijini constant. Copiii au nevoie să simtă că sunt înțeleși și încurajați de părinții lor în tot ceea ce fac. Așadar, nu încerca să îi impui propriile dorințe, ci lasă-l să găsească singur ce îl face fericit.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole