Poate prima dată când l-ai auzit pe cel mic spunând un cuvânt urât ți s-a părut amuzant, mai ales dacă l-a rostit cu zâmbetul pe buze, senin, de parcă nu a făcut nimic rău. Sau poate ai rămas uimit pentru că nu ai folosit un astfel de limbaj în jurul său și nu știi de unde a auzit cuvintele respective.
În realitate, copilul nu poate fi ferit în totalitate de adulții care folosesc cuvinte nepotrivite în jurul său, fie la magazin, pe stradă sau în parc.
Chiar dacă acasă părinții nu folosesc un limbaj nepotrivit, copilul poate „prinde” cuvinte urâte din desene animate, de la colegi, din grupul de prieteni sau pur și simplu de pe stradă.
Televizorul joacă, însă, un rol important în influențarea comportamentului copilului. Chiar dacă desenele animate sunt destinate copiilor și ar trebuit să conțină un limbaj adecvat, tot reușesc să se strecoare pe ici, pe colo, cuvinte nepotrivite vârstei lor precum „fir-ar”, „naiba” sau „prost”.
Totuși, ce este de făcut atunci când cel mic continuă să vorbească urât și acasă, dar și la grădiniță sau școală, în fața altor copii? Intervine, deci, sentimentul de vinovăție sau rușine al părinților pentru că cei din jur cred că nu și-au educat bine copilul? Aceste preconcepții nu fac decât să arunce vina asupra părinților copilului când, de fapt, poate nu e deloc cazul. În fond, părinții nu își pot proteja copiii din calea limbajului nepotrivit pe care îl pot auzi în societate.
De ce vorbesc copiii urât?
Copiii mici folosesc cuvinte urâte, de regulă, când vor să exploreze limbajul lor. Ei pot să inventeze cuvinte noi sau să testeze cuvinte auzite de la adulții din jurul lor, chiar dacă nu știu ce înseamnă. De aici rezultă și posibilitatea ca cel mic să își însușească cuvinte urâte, fără să știe de fapt ce impact au acestea asupra persoanei căreia i le adresează.
De asemenea, copiii pot recurge la un limbaj nepotrivit și atunci când se simt frustrați, nervoși sau pur și simplu pentru a isca reacții de uimire sau râsete din partea celorlalți. În plus, copiii pot imita alți copii sau adulți care utilizează acest tip de limbaj pentru că încă nu știu că vorbitul urât este inacceptabil.
Ce faci atunci când copilul vorbește urât?
- Atunci când o face pentru atenție, cel mai bun răspuns pe care i-l poți da este, ei bine, niciunul. Rămâi calm și nu-i oferi nicio reacție – încearcă să nu râzi, să nu te enervezi sau să-i răspunzi în vreun fel. Astfel, va înțelege că vorbitul urât nu este o modalitate eficientă de a atrage atenția cuiva. Poți sublinia comportamentul pozitiv, vorbitul frumos și politicos pentru a-i arăta că așa trebuie să comunicăm cu cei din jurul nostru.
- Atunci când o face din furie sau frustrare, îl poți ajuta să-și numească emoțiile și să le combată într-un mod mai sănătos. Asigură-l că îl înțelegi cu cuvinte precum „văd că ești foarte supărat” sau „sunt aici să te ajut să înțelegi ceea ce simți”. Înainte să continui cu ”morala”, asigură-te că cel mic s-a calmat și este dispus să te asculte. În caz contrar, vei crea o situație și mai frustrantă pentru amândoi.
- Atunci când încearcă de fapt să rostească un cuvânt nou, corectează-l într-un mod drăguț pentru a nu-l face să se simtă rău. Evită să numești propriu-zis cuvintele nepotrivite pe care le-a spus când îi arăți forma corectă a cuvântului pe care încerca să-l rostească pentru că, astfel, s-ar putea simți încurajat să continue să vorbească urât.
Cum vorbim cu copiii despre cuvintele nepotrivite?
Dacă cel mic continuă să vorbească urât sau pur și simplu vrei să previi această situație, poți încerca să începi o conversație deschisă cu el, explicându-i de ce limbajul urât nu este indicat.
Copiii de până în 4 ani, de exemplu, pot fi prea mici să înțeleagă că limbajul nepotrivit nu este ok. În schimb, este suficient să îi spui copilului tău că „acesta nu este un cuvânt frumos” sau „nu folosim acest cuvânt”.
Preșcolarii, în schimb, înțeleg că vorbele urâte pot răni persoana căreia li se adresează, chiar dacă nu știu exact ce înseamnă. Îi poți spune preșcolarului că „nu folosim cuvinte care rănesc alte persoane” sau că sunt anumite cuvinte care nu trebuie să fie folosite de către copii, chiar dacă aud alți adulți folosindu-le.
Copiii mai mari, cei care deja au început să meargă la școală, de exemplu, pot înțelege de ce anumite cuvinte nu trebuie să fie folosite de copii prin explicarea acestora, în termeni simpli.
Cum descurajezi vorbitul urât?
Dacă metodele anterioare nu reușesc să îl dezobișnuiască pe copil de a vorbi urât, iată alte câteva strategii pe care le poți încerca:
- Fii un bun model pentru copil. Dacă îi spui copilului că există cuvinte pe care tu le poți spune, dar el nu, nu vei reuși să-l convingi să vorbească frumos. Încurajarea comportamentului pozitiv începe de la tine, întrucât copilul mic copiază comportamentul adulților din viața sa.
- Ai grijă la ce surse media consumă copilul. Limitează orice sursă care poate conține limbaj nepotrivit pentru copil, fie că e vorba de desene animate sau muzică. Verifică dacă un joc sau film este potrivit pentru copiii mici și încearcă să depozitezi telecomanda televizorului, laptopul sau tableta într-un loc de unde doar tu le poți accesa.
- Invocă niște consecințe. Dacă cel mic nu vrea cu orice preț să elimine limbajul negativ nici după câteva avertizări, atunci este timpul să apelezi la disciplinare, non-agresivă. Explică-i celui mic că dacă folosește un cuvânt urât, nu mai poate beneficia de activitatea lui preferată sau trebuie să ia o pauză pentru a-și analiza comportamentul, de exemplu. Este important să rămâi consecvent, iar dacă lucrurile persistă, ia în considerare că s-ar putea să existe o problemă mai gravă.
- Încurajează-l și laudă-l atunci când folosește un limbaj adecvat. Încearcă să creezi un sistem clasic de recompense pentru momentele când cel mic își corectează singur comportamentul sau folosește cuvinte potrivite vârstei sale. Un astfel de sistem îl poate motiva pe copil să folosească mai multe cuvinte frumoase.
Oricare ar fi motivul pentru care copilul vorbește urât, scopul tău final ar trebui să fie acela de a-l învăța că limbajul poate răni grav o persoană. De asemenea, dacă folosește un cuvânt urât la momentul nepotrivit, poate suporta consecințe. Ca în oricare altă situație delicată în care copilul are nevoie de atenție sporită pentru a-și îndrepta comportamentul, înarmează-te cu răbdare, compasiune și consecvență.
Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.
Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.
Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!
Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!