Blog

Cum integrăm tehnologia în viața copiilor fără ca ei să devină dependenți

cum integram tehnologia in viata copiilor 1

Curiozitatea copiilor este, fără doar și poate, una dintre cele mai gingașe calități ale lor. Nevoia lor de a cunoaște lumea prin propriile experiențe devine prezentă încă din primele momente de viață, de când cel mic își cunoaște pentru prima dată părinții și descoperă diferitele sunete și până când este îndeajuns de „mare” pentru a lua singur decizii care îi pot afecta viața într-o oarecare măsură.

 

Când vine vorba de educația tehnologică a copiilor, părinții trebuie să rețină că, atâta vreme cât copilul nu vede un comportament sănătos față de tehnologie de la propriii părinți, atunci probabilitatea ca ei să crească armonios alături de tehnologie, fără să dezvolte o dependență sau afecțiuni grave, este destul de mică. 

 

Astfel, părinții sunt cel mai de preț exemplu pentru copiii lor, de aceea educația primită acasă joacă un rol absolut esențial pentru dezvoltarea celor mici. Tehnologia în exces poate cauza efecte grave asupra dezvoltării cognitive a copiilor, specialiștii avertizând că expunerea înainte de vreme a copiilor la tehnologie poate afecta îndeosebi procesele de comunicare. Copiii pot întâmpina dificultăți în a vorbi sau a citi, de pildă. 

 

Cu toate acestea, utilizată într-un mod benefic, tehnologia poate deveni o „unealtă” incredibilă pentru cel mic. Poate descoperi singur fel și fel de curiozități despre lumea în care trăiește sau dincolo de Univers, poate învăța lucruri noi, poate dezvolta hobby-uri interesante și câte și mai câte. 

 

Este, însă, de datoria părinților să nu recurgă la tehnologie pentru a-i distrage atenția copilului, ci să îl învețe că telefonul, tableta, Internetul, în esență, nu sunt jucării, ci mijloace care îl pot ajuta să se dezvolte pe diferite planuri. Oricât de dificil pare, atâta vreme cât pui sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copilului pe primul loc, cu siguranță vei reuși.

 

cum integram tehnologia in viata copiilor 3

 

Cum și când să începi?

Educația copilului începe din primul moment de viață și nu se oprește nici măcar atunci când „se face mare”. Dacă în trecut părinții se confruntau în special cu corectarea problemelor de natură comportamentală sau școlară, acum accentul cade pe stabilirea unei relații sănătoase între copil și tehnologie. Iar aceasta nu trebuie să întârzie. În fond, când vine vorba de tehnologie, less is more.

 

  • Copilul până în 5 ani

Una dintre cele mai mari dificultăți cu care părinții se confruntă, mai ales când vine vorba de primul copil, este calmarea acestuia. Acest lucru devine o adevărată provocare pentru părinți mai ales când se află în public și cel mic trece de la o stare plăcută, la un plânset de necontrolat. În această situație, părinții sunt tentați să recurgă la jucării, diferite obiecte sau zgomote pentru a-i distrage atenția copilului și, uneori, la tehnologie. 

 

În realitate, primii ani de viață ai copiilor sunt esențiali pentru dezvoltarea lor cognitivă. Acum, copiii își dezvoltă cel mai bine capacitatea de a vorbi, de a înțelege fenomenele care se petrec în jurul lor și de a le identifica, iar interacțiunea în exces cu un ecran limitează aceste experiențe. 

 

Dacă, însă, dorești să îți expui copilul la tehnologie, fă-o într-un mod sănătos. Acompaniază timpul petrecut la televizor sau pe tabletă cu timp petrecut în familie, învățând lucruri noi. Copiii sunt bureți de cunoștințe, de aceea cel mai bine este să transformi fiecare interacțiune a lor cu tehnologia într-o oportunitate de a învăța ceva nou. 

 

cum integram tehnologia in viata copiilor 2

 

  • Copiii până în 12 ani

Probabil cea mai întâlnită dilemă a tuturor părinților este vârsta potrivită la care copilul lor poate avea propriul telefon mobil. În anii trecuți, un telefon mobil pentru un copil la o vârstă atât de fragedă era considerat un privilegiu și putea fi utilizat doar în situații de urgență. Acum, însă, dacă un copil de 12 ani nu deține un telefon mobil, se ridică câteva semne de întrebare. 

 

În realitate, totul depinde de relația pe care copilul tău o are cu tehnologia până în acest moment. Mai mult decât atât, trebuie să reții că cel mic interacționează cu tehnologia în fiecare zi la școală și nu ar trebui să o perceapă ca pe un lucru negativ. 

 

Pune-ți câteva întrebări și meditează asupra problemei. „Este copilul destul de responsabil pentru a utiliza un telefon mobil?”, „Poți avea încredere că nu va încălca regulile pe care le impui cu privire la utilizarea acestuia?” sau „Este îndeajuns de matur pentru a nu se lăsa distras de telefon și Internet?”.

 

  • Adolescenții

La această vârstă, adolescenții caută, în primul rând, intimitate și independență. De asemenea, orice restricție legată de utilizarea tehnologiei poate deveni un motiv pentru ca adolescentul să se îndepărteze de părinții săi. 

 

Tehnologia la această vârstă joacă un rol esențial în viața adolescentului din punct de vedere comportamental și emoțional. Educația primită anterior își poate spune într-adevăr cuvântul întrucât acum devine din ce în ce mai evident faptul că ar fi sau nu dependent de tehnologie. 

 

Pentru a evita acest lucru, pe cât posibil, poți stabili câteva reguli solide încă din copilărie. De asemenea, fii cu ochii în patru după orice semn de dificultate emoțională pe care copilul o poate experimenta. Cyberbullying-ul a devenit din ce în ce mai comun, mai ales odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, așa că trebuie să fii mult mai atent la sănătatea emoțională a copilului tău. În același timp, nu transforma acest lucru într-un proces de monitorizare sau de spionaj întrucât încrederea pe care o are în tine ca părinte poate avea de suferit.

 

cum integram tehnologia in viata copiilor 4

 

Cum creezi o relație sănătoasă între copil și tehnologie?

La fel cum am menționat anterior, este important ca tehnologia să fie introdusă în viața copilului într-un mod echilibrat. De asemenea, copilul trebuie să înțeleagă că tehnologia nu este un joc, ci un mod de a cunoaște lumea în profunzime. Iată câteva metode prin care poți stabili o relație sănătoasă cu tehnologia încă de la o vârstă fragedă:

  • fii tu un exemplu pozitiv
  • stabilește câteva reguli solide
  • nu folosi tehnologia ca o modalitate de distragere a atenției copilului
  • combină tehnologia cu alte tipuri de activități educative 
  • concentrează-te pe echilibrul minte-simțire-corp 
  • construiește atent relația copilului tău cu tehnologia

 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole