Blog

Cum ne îndrumăm adolescenții să-și aleagă o carieră

Cum ne indrumam adolescentii sa si aleaga o cariera 1

Una dintre întrebările la care adolescenții ar vrea să nu răspundă dacă ar putea este: „Ce vrei să faci după ce termini liceul?”. 

Ultimul an de liceu vine la pachet cu multă presiune, la care adolescenții nu știu cum să răspundă. Unii fac față mai greu temelor, ultimelor teste din liceu, examenului de bacalaureat și, ulterior, alegerii unei facultăți și unei viitoare cariere. 

Totuși, nu ar trebui să învinovățim adolescenții atunci când încearcă să evite întrebările legate de carieră. Terminarea liceului se simte pentru un adolescent ca și cum este nevoit să pășească în necunoscut. Va trebui să se obișnuiască cu un colectiv nou, cu un program nou, cu profesori noi și cu alte standarde față de liceu. 

Adevărul este că, cel mai probabil, adolescentul tău este îngrijorat și anxios atunci când se gândește la viitor, chiar dacă nu arată acest lucru. Rolul tău de părinte este să îl înțelegi, să îl sprijini și să încerci să îl ajuți atunci când are nevoie. 

Întorcându-ne la întrebarea „îngrozitoare”, gândește-te de două ori înainte să i-o tot pui copilului tău. Chiar dacă atunci când era mic era distractiv să-i asculți răspunsurile diverse la această întrebare, acum poate fi panicat încercând să înțeleagă ce vrea să facă pe viitor. 

Cum ne indrumam adolescentii sa si aleaga o cariera 4

Există, însă, și situații în care tinerii liceeni știu clar ce vor să facă cu viața lor.

Dacă adolescentul tău și-a ales deja cariera viitoare, munca ta este mult mai ușoară. Ține minte, totuși, că nu este nimic rău în a-i verifica delicat alegerile, fără să pui presiune pe adolescent. În fond, alegerea potrivită o poate face doar el, așa că nu încerca să îl influențezi în direcția ta favorită. 

 

Iată în continuare câteva moduri prin care îl poți ghida pe adolescent în alegerea unei cariere

  • Nu pune presiune!

Nimic nu sună mai rău pentru un adolescent care este pe cale să plece din mediul de învățare (liceul) în care s-a acomodat, decât să audă că trebuie să ia o decizie cât mai rapid pentru a stabili ce vrea să facă în viitor. 

Elevii care termină liceul și urmează o facultate experimentează des stări de anxietate în timp ce își creează un plan de viitor. Ideea că adolescenții trebuie să aibă totul decis din prima încercare nu este benefică, ba mai mult, poate fi dăunătoare sănătății mintale a adolescentului. 

Ia-ți responsabilitatea de a-i crea un spațiu în care adolescentul tău să se simtă în siguranță! De exemplu:

  • spune-i că nu trebuie să se simtă sub presiune pentru a alege o carieră pe care să o urmeze timp de 50 ani,
  • încurajează-l să aibă visuri mărețe și amintește-i că sunt mari șanse să aibă mai multe cariere de-a lungul vieții până o va alege pe cea potrivită,
  • explică-i că este total în regulă să se îndepărteze de la drumul ales inițial, să schimbe cu totul traiectoria sau domeniul ales și să facă ceva cu totul nou dacă decide că alegerea pe care a făcut-o în trecut nu a fost cea bună.

De asemenea, unii adolescenți sunt îngrijorați că își vor dezamăgi părinții dacă nu aleg un drum clar către cariera perfectă. Totuși, nu trebuie să simtă că toată greutatea alegerii este pe umerii săi, așa că amintește-i acest lucru.

Cum ne indrumam adolescentii sa si aleaga o cariera 2

  • Fii tu un exemplu!

Chiar și în momentele în care adolescentul tău îți oferă răspunsuri monosilabice și refuză să petreacă prea mult timp cu tine, ești în continuare primul și cel mai important model din viața sa. În loc să tragi concluzii pripite, ia-ți puțin timp să te gândești cum propriile tale acțiuni pot fi un exemplu pentru adolescent. 

Adolescenții sunt foarte perspicace și observă în totalitate relația pe care o ai cu locul tău de muncă. Fii tu un exemplu construindu-ți o carieră pe care o iubești și un loc de muncă unde te duci cu plăcere. Dacă adolescentul vede că lucrezi cu plăcere, va înțelege că și el poate să își găsească o carieră pe care o va îndrăgi. Ține minte că acest lucru se aplică și dacă lucrezi la birou și dacă lucrezi de acasă. Un job de acasă poate fi la fel de satisfăcător ca unul la birou.

 

  • Arată-i că ești interesat de pasiunile sale!

Mulți părinți au tendința de a pune pe primul loc anumite opțiuni de carieră pentru că au impresia că unele sunt mai bune decât altele. Acest mod de gândire le dă tinerilor impresia că nu pot găsi o carieră bună dacă își urmează interesele și pasiunile.

În schimb, părinții ar trebui să încerce să îi pună întrebări adolescentului despre interesele și pasiunile sale, pentru a descoperi ce talente are. 

Ai grijă să fii atent și la mediul academic în care se află adolescentul, la notele și la temele sale.

De cele mai multe ori cariera pe care părinții și-o doresc pentru copiii lor este total nepotrivită pentru aceștia, fie pentru că pur și simplu nu le place, fie pentru că nu au talent în acel domeniu. Tocmai de aceea nu trebuie obligați să se îndrepte într-o direcție anume, pe care ei nu și-o doresc.

Așadar niciun părinte nu ar trebui să elimine din capul locului lucrurile pe care adolescentul le îndrăgește și le face cu plăcere.

Cum ne indrumam adolescentii sa si aleaga o cariera 3

  • Încearcă să înțelegi contextul actual!

Locurile de muncă s-au schimbat considerabil de când erai tu adolescent și încercai să descoperi calea pe care o vei urma în viața profesională. Adolescenții care termină acum liceul sunt influențați de tehnologia apărută și, de asemenea, și-au dezvoltat abilități diferite față de tine și ar fi bine să încerci să fii receptiv la ideile lor.

Încearcă să descoperi care sunt cerințele angajatorilor de acum sau ce cariere ar fi potrivite pentru adolescentul tău. 

În tot acest proces, este bine să ții minte că alegerea corectă va fi făcută doar de adolescent. Nu îl poți obliga să meargă pe drumul pe care i-l impui. Fii înțelegător, susține-l și amintește-i că îți poate cere oricând ajutorul.

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori de top și buni pedagogi. Astfel, ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală, și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole