Blog

Cum ne motivăm copiii să citească

Cum stimulezi copilul sa citeasca 1

Cititul le permite copiilor să călătorească, cu ajutorul imaginației în lumi fantastice. Între paginile unei cărți, se pot cufunda în viața unor personaje fictive și pot afla despre o cultură complet diferită de a lor. De asemenea, pot învăța cuvinte și expresii noi, pot experimenta o serie de emoții și dobândi abilități și cunoștințe.

Așadar, cititul este și sănătos, nu doar distractiv, iar importanța lecturii pentru copii nu trebuie să fie subestimată. Atât profesorii cât și părinții trebuie să se asigure că lectura face parte din rutina zilnică a copiilor. Important este cum îi determinăm să citească de plăcere, nu pentru că trebuie.

Un studiu realizat de BookTrust detaliază efectele lecturii asupra abilităților copiilor, facilitând interacțiunea socială între adulți și copii și încurajându-i pe cei mici să cunoască lumea din jurul lor. 

De asemenea, cercetarea descrie cum lectura poate fi o „sursă stabilă de informații” pe parcursul vieții unui copil.

Cum stimulezi copilul sa citeasca 2

Iată câteva dintre principalele beneficii pe care copilul tău le poate primi în urma lecturii:

  • O dezvoltare cognitivă asistată. Dezvoltarea cognitivă se referă la modul în care percepem și gândim lumea în raport cu inteligența noastră, raționamentul, dezvoltarea limbajului și procesarea informațiilor. Citindu-le copiilor, le oferi o înțelegere profundă despre lumea lor și le umpli creierul cu cunoștințe de bază. Copiii folosesc aceste cunoștințe de bază dobândite pentru a înțelege ceea ce văd, aud și citesc, ceea ce îi ajută la dezvoltarea cognitivă.
  • Dezvoltarea empatiei. Când citesc o carte, copiii își imaginează acțiunea și o personalizează după bunul lor plac. Acest lucru le permite să-și dezvolte empatia pe măsură ce experimentează viețile altor personaje cu care se pot identifica. Copiii pot folosi apoi această înțelegere pentru a empatiza în lumea reală cu alți oameni. În plus, cei mici vor dobândi o mai bună înțelegere a emoțiilor, ceea ce îi poate ajuta să-și înțeleagă propriile emoții și pe ale altora. Acest lucru ajută considerabil la dezvoltarea lor socială.
  • Obținerea unei înțelegeri mai profunde. Citind o carte, un copil învață despre oameni, locuri și evenimente pe care altfel nu le-ar putea întâlni în viața de zi cu zi. Acest lucru le oferă copiilor o înțelegere mai profundă a lumii înconjurătoare și a culturilor cu care pot interacționa în viitor.
  • Construirea unor relații mai puternice. Dacă un părinte citește împreună cu copilul său în mod regulat, atunci, fără îndoială, va dezvolta o relație mai puternică cu el. Lectura oferă părinților oportunitatea de a petrece timp de calitate cu copilul lor, pe care atât părintele, cât și copilul îl așteaptă cu nerăbdare.

Cum stimulezi copilul sa citeasca 4

De ce copilului tău nu-i place să citească?

Înainte de a lucra la motivarea copilului, este de ajutor dacă înțelegi de ce se opune în primul rând cititului.

  • „E greu să citești!”

În cazul în care copilului i se pare dificil să citească singur, fii atent la motivul pentru care ar putea să întâmpine dificultăți. Are probleme cu fluența sau are lacune în cunoștințele sale generale? Poate că îi e greu să citească pentru că ghicește cuvinte sau nu și-a dezvoltat abilități puternice de vocabular.

  • „Cititul e plictisitor!”

Pentru unii copii, cititul nu este greu, dar nici interesant. Însă s-ar putea ca pur și simplu să nu fi găsit materiale de lectură care să-i motiveze.

Gândește-te la ceea ce îi place copilului tău să facă. Are un hobby, personaje sau o activitate care-l interesează? Găsind materiale de lectură care îi stârnesc interesul și îl atrag, îi oferi copilului un impuls.

 

Trei moduri prin care îți poți motiva copilul să citească:

  • Oferă-i acces la o varietate de cărți

Când copiii văd că lectura nu e doar pentru culcare, ci pentru a învăța și a explora lumea, ei vor începe o călătorie spre descoperirea mediului înconjurător.

Îl poți ajuta pe copil să conecteze lectura cu învățarea unor fapte fascinante, cu povești care îl vor uimi sau îl vor face să râdă, cu discuțiile în familie și cu alte „călătorii” de învățare care încep cu sau includ cărți.

Pentru cititorii mai mici, încearcă să plasezi cărți din genuri diferite la nivelul ochilor, pe rafturile de cărți ale familiei, astfel încât să aibă acces ușor și să poată vedea dintr-o privire gama de subiecte despre care pot citi.

Cititorii mai experimentați a căror atenție este captivată de filme sau desene animate pot fi surprinși să afle că lumile pe care le explorează pe ecran pot fi găsite și în cărți: în romanele pe care se bazează seriile de filme, de exemplu. 

  • Urmărește-i interesele și lasă-l să-și aleagă propriile cărți

Peste 90% dintre copii se bucură de cărțile pe care le aleg ei înșiși. Începe prin a întreba copilul despre interesele lui curente și îndrumă-l către cărți cu aceste subiecte. De exemplu, dacă nu le plac romanele, dar sunt interesați de istorie sau știință, poate că vor să încerce non-ficțiune sau biografii.

Deoarece este mai probabil ca cei mici să continue să citească o serie dacă le-a plăcut prima carte, copilul tău va descoperi un spectru de subiecte sub același „univers” pe care-l îndrăgesc.

  • Fă citirea distractivă creând ritualuri împreună, dincolo de timpul de ”povești” înainte de culcare

Există multe beneficii oferite de cititul împreună cu copilul, deseori cu voce tare. Cu toate acestea, mulți părinți păstrează acest moment ca activitate înainte de culcare. 

Pentru a face din citit un obicei pe tot parcursul zilei, poți crea un „coș cu cărți de citit dimineața” de exemplu. Astfel, copiii pot găsi o varietate de cărți și activități pe care să le parcurgă înainte de a-și începe ziua. 

Lectura de plăcere îl va ajuta pe copil să-și dezvolte abilitățile de citire și îi va oferi oportunitatea de a exersa aceste abilități în viața de zi cu zi. O carte nu numai că acționează ca un soi de prieten, ci și ca un profesor care îl poate învăța lucruri noi despre el însuși, despre lumea din jur și despre diversele culturi interesante.

Cum stimulezi copilul sa citeasca 3

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole