Cum să captezi și să menții atenția elevilor la ore

Educația stă la baza formării omului din toate punctele de vedere: fizic, emoțional, social, financiar, etc.  

Tocmai datorită rolului important pe care îl are în viața fiecăruia dintre noi, educația este foarte rar asociată cu distracția.  

Însă, dacă stăm să ne gândim mai bine, procesul de învățarea înseamnă cunoaștere, curiozitate și descoperire. Așadar ar trebui să fie o activitate cât se poate de plăcută.  

Prin urmare, să înveți într-un mod distractiv nu ar trebui să fie atât de dificil, nu-i așa?  

Ei bine, la Shakespeare School am descoperit că cele două merg cel mai bine împreună. 

Căutarea distracției în educație 

În realitate, atunci când învățarea este plăcută, atât profesorii, cât și cursanții au de câștigat. La urma urmei, distracția crește nivelul de motivație și influențează ceea ce învățăm și cât de mult reținem. 

Învățarea este un proces continuu. Ea necesită perseverență și angajament. Dacă interacțiunea cu profesorul este plăcută, copiii vor fi încântați și vor continua să se întoarcă cu drag.  

Noi am ales să dezvoltăm metode unice prin care să îmbinăm distracția și educația. De aceea copiii se declară mereu încântați când vin la orele noastre de limba engleză.  

 

Cum putem face studiul mai captivant și mai interesant pentru cursanți? 

Iată câteva dintre cele mai eficiente metode: 

  1. Împărțirea lecțiilor 

Atunci când este introdus un subiect nou, nu ne așteptăm ca elevii să ne asculte nemișcați, un timp îndelungat. Cum le captăm atenția? Ei bine, fie că vorbim despre copii, adolescenți sau adulți, solutia este structurarea orei de curs, prin diversificarea acțiunilor și a interacțiunii, astfel încât să creștem entuziasmul și să putem menține implicarea celor ce ne ascultă. 

Un exemplu de structură de curs poate fi acesta: introducere -> provocare -> teorie -> activitate de grup și o dezbatere pentru a încheia lecția.  

 

  1. Oferim opțiuni cursanților 

A oferi celor ce ne ascultă un cuvânt de spus în ceea ce se întâmplă în continuare cu privire la lecție, încurajează o mai mare implicare și acceptare din partea lor. Alegerea din propria lor inițiativă face procesul unul mult mai interesant, iar cursanții se vor simți mult mai implicați în studiu și fericiți datorită faptului că preferințele lor contează. Pentru copii, oferirea de opțiuni va face învățarea mai plăcută, în timp ce le va stimula și capacitatea de a face alegeri. 

  1. Activitățile în grup 

Atât cei mari, cât și cei mici învață mai repede și rețin pentru o perioadă mai lungă de timp atunci când au posibilitatea de a colabora. Cooperarea promovează, de asemenea, creșterea abilităților de comunicare și gândire analitică. Învățarea colectivă nu trebuie să fie una îndelungată, ci scurtă și dinamică. De asemenea, pentru o mai bună organizare, atribuirea unor roluri pentru fiecare cursant este foarte benefică. 

  1. Încurajarea creativității 

Profesorii Shakespeare School știu că fiecare grup de cursanți este diferit și, de aceea, adaptează lecțiile în funcție de interesele lor. Însă ceea ce rămâne mereu la fel este concepția conform căreia cele mai bune abordări pentru a se asigura că învățarea rămâne plăcută sunt varietatea, creativitatea și interactivitatea. 

Așadar, profesorii sunt foarte receptivi la inventivitatea cursanților. Conceptele lor ar putea oferi unei lecții o întorsătură specială, iar încurajarea ideilor personale îi poate determina să devină mai siguri de sine.  

În acest sens, am creat Clubul de Teatru în Limba Engleză! Acesta propune o abordare creativă a procesului de învățare a limbii engleze, printr-o serie de metode teatrale. Află mai multe detalii AICI   

  1. Tehnologia face parte dintr-o lecție reușită 

Lumea de astăzi este bazată pe tehnologie. Copiii și adolescenții o folosesc zilnic de la telefoanele mobile, tablete și laptopuri până la diverse aplicatii online. Tehnologia crește plăcerea, familiaritatea și accesibilitatea învățării. 

Așadar, tehnologia este un instrument util de învățare. 

Am ales să investim periodic în tehnologia modernă folosita în centrele noastre pentru a menține cursurile captivante și actuale. De asemenea, pe lângă prezentărilor interactive, pe ecranele digitale, introducerea unor scurte videoclipuri pe parcursul lecțiilor reprezintă un alt factor benefic.  

  1. Bonus tip: Jocurile interactive 

Jocurile sunt o modalitate incredibilă de a crește gradul de implicare și interactivitate al cursanților.  

Ele fac învățarea mai distractivă, fie ca vorbim despre momentul în care recapitulăm lecția sau despre exerciții de memorare. Este adevărat, în cazul copiilor poate fi mai ușor de implementat această abordare, însă și adulții pot fi captivați, într-o mare măsură, de aceste activitati interactive care sunt menite să alunge monotonia din procesul de învățare. 

Învățarea este plăcută: cheia este implicarea din ambele părți! 

Educația prin distracție este abordarea care funcționează perfect, iar misiunea Shakespeare School este să apropie copiii și adulții de limba engleza, ca mai apoi să se bucure de beneficii pentru tot restul vieții. 

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.  

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte. 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica! 

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive